29.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaInspirasiWira K9 kerja lebih masa mengesan mangsa tanah runtuh, ‘Blake’ direhatkan akibat...

Wira K9 kerja lebih masa mengesan mangsa tanah runtuh, ‘Blake’ direhatkan akibat kepenatan

Sejak tragedi tanah runtuh di Batang Kali yang berlaku pada 16 Disember lalu, anggota mencari dan menyelamat telah bekerja keras dan bertungkus lumus dalam operasi mencari dan menyelamatkan mangsa.

Jelas terpapar keletihan di wajah anggota misi mencari dan menyelamat (SAR) yang bekerja keras menerusi gambar-gambar yang diambil pengamal media dan muat naik di laman media sosial agensi terlibat.

Namun di sebalik semua itu, usaha anjing K9 yang turut bertungkus lumus mengharungi lumpur tebal, lecak dan hujan ketika mencari mangsa mencapai hadnya apabila salah seekor daripadanya dilaporkan mengalami kepenatan.

Facebook

Gara-gara kepenatan akibat ‘kerja’ lebih masa, seekor anjing unit pengesan (K9) yang terlibat dalam operasi mencari dan menyelamat (SAR) mangsa tanah runtuh di Batang Kali perlu direhatkan.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor, Datuk Norazam Khamis berkata kepada Malaysia Gazette, anjing baka ‘English springer spaniel‘ yang bernama ‘Blake’ terpaksa mengalah setelah dua hari berturut-turut digunakan untuk mengesan mangsa yang hilang dalam kejadian itu.

Facebook

Beliau berkata, Blake antara 11 anjing pengesan yang digerakkan daripada bomba, polis, dan tentera dalam operasi mencari dan menyelamat mangsa tanah runtuh Batang Kali.

“Pada hari ketiga ini, Blake bertugas dari pagi dan melakukan sistem penggiliran. Ini kerana jika K9 terlalu fokus digunakan, proses pengesan akan menjadi tidak sensitif.

“Sebab itu, pada peringkat ini kita akan gerakkan secara bergilir-gilir mengikut waktu 30 minit dan berehat sebelum diganti dengan K9 lain,” katanya dalam sidang media di lokasi kejadian pada 18 Disember.

Facebook

Norazam berkata, 11 ekor anjing pengesan diletakkan dalam keadaan siap siaga di lokasi kejadian di mana enam daripadanya milik JBPM, empat (Polis Diraja Malaysia) dan seekor (Angkatan Tentera Malaysia).

Katanya, pihaknya mungkin akan meminta penambahan anjing pengesan sekiranya perlu.

“Seramai enam mangsa keseluruhannya berjaya dikesan oleh Unit K9 iaitu pada hari pertama dan kedua.

Twitter

“Anjing-anjing ini sememangnya pakar dan terlatih, bukan setakat boleh menjejaki mangsa yang berada di kedalaman 10 hingga 15 kaki dalam tanah, malah boleh turut mengesan mangsa yang lemas di dalam air,” jelasnya.

“Seperti Denti dan Grouse, mereka telah berkhidmat selama enam tahun dan pernah melakukan operasi mencari mangsa lemas dan mangsa yang hilang,” katanya.

Sementara itu, usaha dan keberanian Blake yang sebelum ini banyak berjasa membantu operasi SAR seluruh negara mula mendapat pujian di media sosial.

“Selamat berehat Blake. Jasamu dikenang!” kata Persatuan Haiwan Malaysia.

Turut mendapat pujian ialah empat wira K9 lain yang banyak berjasa dalam operasi mencari dan menyelamat iaitu Frankie, Denti, Pop dan Tar, lapor Harian Metro.

Setakat ini 24 mangsa disahkan terkorban, manakala 61 orang selamat dan sembilan masih hilang daripada keseluruhan 94 orang yang terlibat dalam tragedi tanah runtuh di tapak perkhemahan Father’s Organic Farm, Gohtong Jaya, di Jalan Genting-Batang Kali, Selangor.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI