26 C
Kuala Lumpur
Friday, April 19, 2024
UtamaGaya Hidup“Gaduh lagi nanti tangkap pergi balai,” Dua beradik bertengkar rebut telefon kebetulan...

“Gaduh lagi nanti tangkap pergi balai,” Dua beradik bertengkar rebut telefon kebetulan ibu nampak polis depan rumah minta tolong disiplin sikit

Kalau ada adik-beradik lelaki dalam keluarga, memang tidak lekang topik untuk dijadikan bahan buat bergaduh lalu memeningkan kepala si ibu dan bapa. 

Oleh kerana anak lelaki agak aktif dan lasak, kadangkala mereka agak kasar ketika bermain. Jadi kalau mereka bertengkar atau bergaduh mahupun bergurau, itu sememangnya perkara biasa kerana mereka tidak boleh duduk diam walaupun seminit.

Tular di TikTok apabila seorang ibu dikenali Nurul@noraskin1990 berkongsi video ketika dia mengusik anak lelakinya yang degil tidak mendengar kata, sehingga kanak-kanak ini menjadi takut dan menangis yang pada masa sama belajar dengan kesalahannya.

Paparan Skrin / TikTok

Semuanya bermula apabila dua anak lelaki Nurul bertengkar di depan pintu rumah mereka gara-gara berebutkan telefon. 

Secara kebetulan sebuah kereta polis diparkir di gerai berdekatan luar rumah Nurul. Ibu ini apa lagi dapatlah idea kreatif sambil mengambil kesempatan untuk mengajar dan mendisiplinkan anak-anaknya yang nakal itu.

Paparan Skrin / TikTok

Nurul cuba meleraikan mereka sambil memberitahu abang polis yang sedang duduk di dalam kereta itu tentang pertengkaran dua beradik ini, dan si abang pun dipanggil untuk diberikan lakonan ‘drama’ hebat kepadanya. 

Setelah abang polis turun, nasihat-nasihat pun diberi sambil berkata, “Nanti kamu gaduh lagi, ibu kamu telefon polis naik kereta ni pergi balai hendak?”

Paparan Skrin / TikTok

Si abang ini pun menangis lagi hebat dan terus meminta pak cik polis supaya jangan tangkap dia. Lepas dengar nasihat itu, adik insaf ni mula berjalan masuk ke dalam rumah janji tak buat lagi. 

Nurul tidak boleh tahan ketawa di belakang kamera itu mendengar keletah anaknya menangis teresak-esak takutkan pak cik polis hendak tangkap bawa pergi balai.

Paparan Skrin / TikTok

Kata Nurul selepas peristiwa berdepan semuka dengan pak cik polis, dua beradik ini terus patuh dan mendengar kata ibu buat sementara. Tetapi esoknya mereka bergaduh lagi, bertengkar macam biasa dan terlupa semalam mereka ada mendengar pak cik polis kata mahu tangkap naik kereta polis pergi balai.

Paparan Skrin / TikTok

Anak-anak kecil kalau bergaduh memanglah akan terlalu comel dan menggelikan hati.

Tambah lagi kalau dia takutkan polis serupa macam kita kecil-kecil dahulu dalam proses membesar. Esok macam biasa terus lupa dan alpa.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI