30.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 20, 2024
UtamaGaya HidupKajian: Perkembangan otak kanak-kanak "menjadi pintar" berlaku 3 kali dalam hidup

Kajian: Perkembangan otak kanak-kanak “menjadi pintar” berlaku 3 kali dalam hidup

Memiliki anak yang pintar, cergas dan cerdas adalah impian setiap ibu bapa. Mereka sanggup lakukan apa sahaja untuk memastikan perkembangan otak anak mereka berfungsi dengan baik. Ada yang memberikan makanan tambahan yang boleh merangsang perkembangan otak, ada juga yang menggunakan pelbagai teknik pembelajaran semata-mata untuk memastikan otak anak-anak mereka bekerja dengan baik.

Namun di sebalik semua itu, ada yang mengatakan bahawa kepintaran seseorang anak adalah bergantung kepada ibu bapa atau keturunan. Jadi, sejauh manakah kenyataan tersebut benar?

  1. Perkembangan otak kanak-kanak mempunyai tempoh puncak

Menurut Richard, seorang pakar yang mengkaji tingkah laku di Universiti Harvard, telah meneliti selama bertahun-tahun dan mendapati bahawa dalam seumur hidup kanak-kanak, mereka memiliki tempoh puncak perkembangan otak untuk menjadi pintar sebanyak tiga kali.

Berikut adalah tempoh perkembangan otak anak yang perlu diketahui oleh ibu bapa:

0-3 tahun, tempoh keemasan pertama perkembangan otak

Sebelum umur 3 tahun, otak kanak-kanak berada dalam tempoh perkembangan fisiologi yang pesat. Menurut kajian saintis otak, isipadu otak bayi baru lahir hanyalah 25% daripada orang dewasa, dan pada usia 3 tahun, isipadu otak akan berkembang kepada 85% otak orang dewasa.

Selain itu, pada masa ini, neuron dalam otak kanak-kanak berhubung pada 700-1000 neuron sesaat, dengan kelajuan untuk berhubung adalah sekitar 700 hingga 1000 bergantung sepenuhnya pada rangsangan luar.

Lebih banyak neuron dalam otak kanak-kanak disambungkan, lebih kuat keupayaan kanak-kanak untuk bertindak balas, berfikir, dan menumpukan perhatian.

Jadi, ketika fasa ini adalah penting untuk ibu bapa memastikan anak-anak kecil mereka mendapat rangsangan dari luar supaya otak mereka lebih berkembang.

3-6 tahun, tempoh puncak kedua perkembangan otak

Pada masa ini, synapse (tempat pertemuan antara dua saraf atau suatu saraf dengan suatu tisu) otak kanak-kanak akan meningkat dan jika tidak digunakan ia akan beransur-ansur merosot. Ketika fasa ini karakter kanak-kanak juga mula berkembang secara beransur-ansur. Selain itu, kebolehan tumpuan dan pemerhatian mereka juga mula berkembang pesat.

Sekiranya ibu bapa boleh menggunakan kaedah yang betul untuk merangsang kebolehan anak-anak mereka, ia akan menjadi sangat bermanfaat untuk perkembangan otak anak-anak mereka.

Menurut kajian, kanak-kanak yang memiliki penglihatan, pendengaran dan sentuhan yang baik mempunyai otak 20% lebih ‘padat’ daripada kanak-kanak biasa. Dengan kata lain, mereka lebih banyak pendedahan dalam melihat, mendengar dan menyentuh dan hal ini adalah sangat baik untuk perkembangan otak.

Ibu Mingming menyarankan pada peringkat ini, kanak-kanak perlu dibimbing secara sistematik untuk menerima pelbagai latihan contohnya buku permainan yang direka khas untuk merangsang perkembangan otak kanak-kanak.

7-10 tahun, adalah puncak terakhir pembangunan

Pakar psikologi, Piaget memanggil puncak terakhir perkembangan otak sebagai “peringkat operasi konkrit” di mana pada fasa ini adalah penting untuk memupuk logik kanak-kanak serta keupayaan pemikiran kritis.

Para saintis otak melalui penyelidikan mendapati bahawa neuron dalam otak kanak-kanak yang berkaitan dengan penglihatan, pendengaran, bahasa dan kognisi lanjutan pada dasarnya siap sebelum umur 7 tahun. Selepas umur 12 tahun, ia mula berkurang.

Kumpulan umur ini juga merupakan tempoh keemasan untuk memupuk ekspresi bahasa kanak-kanak, pemerhatian kognitif, imaginasi dan penciptaan, ingatan dan tumpuan. Ibu bapa dinasihatkan merebut peluang mengembangkan otak anak-anak ketika fasa ini.

  1. Jika ibu bapa merebut peluang ini, perkembangan otak anak-anak akan menjadi lebih baik.

Menurut American Academy of Pediatrics, usia kanak-kanak 3-6 tahun, adalah “1000 hari kritikal perkembangan otak”.

Pada peringkat ini, selain memberikan nutrisi yang kaya kepada anak, ibu bapa juga boleh memberi lebih “stimulasi” kepada anak untuk membantu perkembangan otak anak dengan lebih baik.

Setiap penerokaan kanak-kanak sebelum umur 6 tahun merangsang hubungan neuron di otak, dan hubungan ini akan merangsang perkembangan keupayaan kognitif, tumpuan dan imaginasi kanak-kanak.

Bagi ibu bapa yang tidak tahu bagaimana caranya untuk merangsang perkembangan otak anak-anak mereka, mereka disarankan untuk melakukan beberapa aktiviti bersama seperti menemani anak-anak membaca buku tentang buku pendidikan dan bermain pelbagai permainan.

Profesor Harvard telah mengkaji tempoh puncak perkembangan otak kanak-kanak, dan sangat berharap setiap ibu bapa dapat merebut peluang keemasan ini bagi merangsang perkembangan otak anak seterusya membolehkan mereka mempunyai tahap IQ yang tinggi.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI