27.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaGlobalInfografik lengkap membantu anda lebih memahami apa itu penuaian organ hidup

Infografik lengkap membantu anda lebih memahami apa itu penuaian organ hidup

Anda mungkin pernah mendengar pesakit yang memerlukan pemindahan organ tidak perlu menunggu dalam giliran yang panjang ketika mereka tiba di tanah besar China. Hanya dalam satu atau dua minggu bersama bayaran harga yang agak rendah, mereka mampu memperolehi organ yang bersesuaian baik untuk pemindahan hati, buah pinggang malahan paru-paru dan jantung. 

Ketika ini, terdapat banyak laporan dan bukti penyiasatan bahawa ‘penuaian organ hidup’ atau pengambilan organ secara paksa sedang berlaku di China. Apa yang diperkatakan secara serius dengan penuaian organ hidup? Apakah pemindahan organ dari sumber yang normal? Mengapa China disyaki melakukan aktiviti pengeluaran organ daripada mereka yang masih hidup secara paksa, dan apa buktinya? Artikel ini akan mengungkap untuk anda memahaminya sekali gus.

Health 1+1 / Epoch Times

Apa itu pemindahan organ?

Pemindahan organ adalah apabila organ pesakit kehilangan fungsi, dan organ orang lain dipindahkan atau menjalani transplantasi secara pembedahan kepada pesakit untuk menyelamatkan nyawa pesakit atau meningkatkan kualiti hidupnya.

Organ yang boleh dipindahkan menurut undang-undang perubatan pada masa ini adalah jantung, paru-paru, hati, buah pinggang, usus kecil, kornea, sumsum tulang, dan lain-lain organ tertakluk.

Apakah sumber pemindahan organ secara normal?

Menurut “Prinsip dan Panduan untuk Pemindahan Sel Manusia, Tisu dan Organ” yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), bahawa dengan ‘persetujuan’, organ dan tisu badan akan diambil atau dikeluarkan daripada tubuh orang yang hidup atau mati untuk tujuan pemindahan. Tambah lagi, organ dan tisu manusia hanya dapat didermakan secara percuma dan sukarela, tanpa sebarang transaksi pembayaran wang.

Pada ketika ini, sumber utama bekalan organ dari pelbagai negara adalah dengan pendermaan organ. Terdapat dua cara iaitu daripada penderma organ yang hidup dan pendermaan organ daripada orang yang telah meninggal dunia.

Orang yang sihat dan bersesuaian biasanya akan menderma organ atau tisu tertentu, seperti bahagian sumsum tulang, bahagian hati, atau buah pinggang. Oleh itu, beberapa negara membenarkan organ hidup didermakan sekiranya memenuhi syarat tertentu, seperti mendapat persetujuan penderma, berusia 18 tahun ke atas, padanan yang bersesuaian, dan lain-lain.

Dan semua ini setelah menjalani proses pemantauan yang ketat. Sebagai contoh, Taiwan membenarkan saudara-mara terdekat atau pasangan suami isteri dengan organ sepadan, sementara Amerika Syarikat membenarkan pendermaan hati dan buah pinggang antara bukan saudara.

Mengenai pendermaan organ oleh si mati, setiap negara mempunyai undang-undang yang berbeza. Buat masa ini, terdapat dua saluran undang-undang iaitu “pilihan-masuk” dan “pilihan-tidak ikut serta”.

Pemilihan sistem memberi persetujuan bermaksud organ si mati boleh digunakan untuk pemindahan hanya jika si mati telah menyatakan persetujuan sebelum kematiannya. Sebagai contoh, sistem pendermaan organ menurut undang-undang dan perjanjian yang diamalkan di Amerika Syarikat, Taiwan, dan Hong Kong.

Sistem persetujuan ini bermakna organ si mati boleh digunakan untuk pemindahan organ dalam keadaan yang normal, kecuali si mati mempunyai rekod menyatakan bantahan. Sepanyol, Belanda, Singapura serta beberapa negara lain di dunia menggunakan sistem ini, jadi pendermaan organ menurut peruntukan undang-undang di negara yang berkenaan biasanya adalah lebih tinggi.

Organ mana yang boleh dipindahkan? Apakah pemindahan organ daripada sumber yang normal? (Health 1+1 / Epoch Times)

Menunggu organ yang bersesuaian biasanya memerlukan masa yang sangat lama. Ini kerana pendermaan organ berlaku secara rawak, tidak dapat diramal, dan tanpa dirancang. Lebih penting, organ yang diderma juga wajib bersesuaian dan berpadanan dengan jenis yang diperlukan pesakit. 

Padanan wajib meliputi jenis darah, padanan HLA (antigen leukosit), dan ujian silang limfotoksin, dan lain-lain. Walau bagaimanapun, jumlah pesakit yang memerlukan organ sangat besar, jauh melebihi jumlah penderma yang benar-benar bersesuaian.

Apakah penuaian organ hidup?

Penuaian organ hidup dan secara langsung merujuk kepada pengambilan organ daripada orang yang biasanya masih hidup dan kemudian menjualnya demi mendapat keuntungan yang besar. Ini bukan sumber pemindahan atau transplantasi organ yang biasa, tetapi satu jenayah pembunuhan.

Sebahagian besar bukti menunjukkan bahawa pengambilan organ hidup secara paksa terus berlaku di China. Mangsa penuaian organ hidup termasuk mereka yang berada di Tibet, etnik Uyghur di Xinjiang, dan penganut Kristian di China. Sasaran utama penuaian organ daripada mereka yang masih hidup adalah daripada pengamal Falun Gong yang sihat, telah menarik perhatian seluruh dunia.

Bagaimana jenayah penuaian organ hidup terbongkar?

Kakitangan Hospital Timur Laut di China mendedahkan berlaku penuaian organ secara langsung.

Pada bulan Mac 2006, seorang bekas kakitangan Hospital Daerah Timur Laut bernama Annie merisikokan nyawanya sendiri untuk mendedahkan kepada Epoch Times keadaan gelap dan mengerikan pengambilan organ hidup oleh PKC terhadap pengamal Falun Gong.

Annie mendedahkan yang beliau dan bekas suaminya bekerja di sebuah hospital di Timur Laut China antara tahun 1999 dan 2004. Bekas suaminya adalah seorang pakar bedah otak yang terlibat dalam pengambilan organ daripada pengamal Falun Gong. Pada tahun 1999, beliau telah menjalankan pembedahan mengeluarkan kornea daripada lebih 2,000 pengamal Falun Gong. Kebanyakan mereka masih hidup ketika organ mereka dikeluarkan. Sebaik sahaja berita itu didedahkan, masyarakat antarabangsa amat terkejut. Tetapi PKC dengan pantas melupuskan bukti dan membuat hospital itu ‘tidak wujud’.

Kejahatan memilih nyawa secara langsung demi mendapatkan keuntungan menjual organ didedahkan, masyarakat antarabangsa memulakan siasatan.

Setelah Annie mendedahkan penuaian organ hidup secara paksa, pada tahun yang sama, tiga pesuruhjaya khas Suruhanjaya Hak Asasi Manusia PBB, termasuk pakar hak asasi manusia antarabangsa yang terkenal Profesor Manfred Nowak, Pesuruhjaya Khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Kebebasan Beragama, Asma Jahangir dan Sigma Huda, Pesuruhjaya Khas PBB untuk Penyeludupan dan Perdagangan Manusia, telah menghantar surat secara bersama untuk meminta kerajaan China mengemukakan bukti dan bantahan atas dakwaan jenayah penuaian organ secara paksa. Malangnya, kerajaan PKC tidak dapat mengemukakan data-data yang relevan.

Pada masa yang sama, peguam hak asasi manusia antarabangsa, David Matas dan bekas Pengarah Kementerian Luar dan Jabatan Asia-Pasifik Kanada, David Kilgour memulakan siasatan bebas ke atas kes ini. Mereka menemu bual mangsa, mencari maklumat daripada orang awam di rangkaian hospital di China, juga membandingkan data rasmi yang diperolehi dari PKC, dan akhirnya menerbitkan “Laporan Siasatan Bebas mengenai Penuaian Organ oleh PKC ke atas Pengamal Falun Gong” pada bulan Julai 2006.

Laporan itu menekankan kerajaan, institusi dan hospital di China di kebanyakan wilayah sememangnya telah mengambil sejumlah besar organ daripada para pengamal Falun Gong secara paksa, tetapi jumlah sebenar dan yang tepat tidak diketahui, dan mereka menjual organ kepada pesakit yang memerlukan pada harga yang tinggi.

Di samping itu, “Organisasi Antarabangsa untuk Menyiasat Penganiayaan Falun Gong” WOIPFG turut giat menjalankan penyiasatan. WOIPFG yang ditubuhkan di New York pada Januari 2003 yang bertujuan mengesan penganiayaan terhadap Falun Gong, institusi, organisasi dan individu yang berkaitan.

Sejak bulan Mac 2006, WOIPFG mula menyiasat kesahihan penuaian organ hidup. Subjek penyiasatan mereka dan pengumpulan bukti merangkumi anggota Jawatankuasa Tetap Biro Politik Jawatankuasa Pusat CPC, Naib Pengerusi Suruhanjaya Tentera, Menteri Pertahanan Negara, Menteri Kesihatan, Jabatan Logistik Ketenteraan Awam, dan Jawatankuasa Politik dan Undang-undang, ‘610’, mahkamah, saksi kejadian ketika pemilihan organ dan lain-lain. Pada 10 Julai 2016, sebanyak 80 laporan penyiasatan mengenai pengambilan organ hidup ke atas pengamal Falun Gong oleh PKC dalam jangka masa sepuluh tahun terakhir didedahkan. 891 buah hospital dan 9,519 doktor bedah pemindahan organ telah disyaki mengambil bahagian dalam pengambilan organ hidup. Fail terperinci yang terlibat dalam kes terbabit disediakan untuk hospital dan doktor ini. Atas sebab ini, jumlah data seperti laman web dan dokumen doktor yang tersimpan melebihi 100GB.

Selepas siasatan, WOIPFG memperoleh pelbagai bukti, termasuk kandungan perbualan telefon, pemindahan organ dalam data luar biasa, maklumat yang tersedia secara terbuka di internet, ujian darah yang tidak dapat dijelaskan kepada pengamal Falun Gong, serta laporan saksi.

Bagaimana penuaian organ hidup telah didedahkan? (Health 1+1 / Epoch Times)

Memperkatakan mengenai penuaian organ hidup semasa kaji selidik melalui telefon

Sejak malam 9 Mac 2006, penyiasat dari WOW International, juga sebagai pesakit atau ahli keluarga yang memerlukan pemindahan organ, telah melakukan lawatan atau menghubungi hospital-hospital di seluruh China untuk mengetahui sama ada terdapat pihak lain yang menyediakan organ daripada para pengamal Falun Gong. Siasatan pertama adalah di Hospital Thrombosis Sujiatun yang didedahkan oleh pemberi maklumat pertama, kemudian diperluas ke semua hospital dan pusat pemindahan organ utama di seluruh China, dan hasilnya amat mengejutkan.

Di hospital yang diperiksa pada waktu itu, ketika para penyiasat bertanya sama ada terdapat organ daripada pengamal Falun Gong, para doktor dan jururawat yang menjawab telefon tidak berdalih dengan jawapan mereka seperti, “Kami juga menghadapi situasi ini. Mungkin ada lebih sedozen seperti, buah pinggang”. Hasil siasatan awal menunjukkan bahawa lebih daripada 20 buah hospital secara langsung mengakui penggunaan organ daripada pengamal Falun Gong.

Wang Zhiyuan, Pengerusi WOIPFG International dan bekas sarjana Harvard, memanggil Hospital 307 di Fengtai, Beijing, dan berbicara dengan Chen Qiang, individu yang bertanggungjawab mengurus sumber buah pinggang dari Jabatan Pemindahan Buah Pinggang. Ketika Wang Zhiyuan bertanya bagaimana menentukan bahawa penderma itu adalah seorang pengamal Falun Gong, pihak yang berkenaan di situ menjawab, “Kami akan memberi anda maklumat pada waktu itu.”

Apakah bukti penting untuk penuaian organ hidup?

Data pemindahan organ yang bukan biasa, perkembangan pesat industri pemindahan organ selepas tahun 1999.

Selepas tahun 1999, industri pemindahan organ mengalami perkembangan yang sangat pesat di China.

Mengambil pembedahan pemindahan hati sebagai contoh, terdapat dua keraguan penting. Pertama, jumlah hospital yang melakukan pemindahan hati hanya 19 kes sebelum 1999 dan menjelang tahun 2006, menurut data yang diberikan oleh Timbalan Menteri Kesihatan Parti Komunis China Huang Jiefu kepada media rasmi PKC, jumlah hospital yang terlibat dalam pemindahan hati telah meningkat menjadi lebih daripada 500 kes. Peningkatan mendadak lebih dua puluh kali ganda.

Sebaliknya, dari segi jumlah kes pemindahan hati, menurut laporan rasmi Parti Komunis China, hanya terdapat 135 pemindahan hati dalam data terkumpul selama dua dekad terakhir sebelum tahun 1999. Dari tahun 1991 hingga 1998, terdapat 78 kes pemindahan hati. Dalam tempoh hampir lapan tahun yang sama pada tahun 2006, jumlah pembedahan pemindahan hati adalah 14,085 kes, jumlah yang meningkat sebanyak 180 kali ganda.

Dalam hal ini, Dr. Torsten Trey, pengasas dan pengarah eksekutif Doctors Organization Against Forced Organ Harvesting (DAFOH), berkata sekiranya tiada program pendermaan organ awam yang berkesan pada masa itu, data ini “memberi inspirasi, rasa terkejut”. Pada tahun 1999, adalah tahun di mana Parti Komunis China memulakan kempen pembasmian Falun Gong dan penganiayaan Falun Gong dengan penangkapan serta menahan pengamal Falun Gong pada skala besar-besaran.

Selepas tahun 1999, industri pemindahan organ di China mengalami perkembangan pesat . Infografik menunjukkan data pemindahan organ hati sebagai contoh (Health 1+1 / Epoch Times)

Masa menunggu organ terlalu pendek! Jumlah sumbangan organ lebih tinggi daripada jumlah populasi?

Hasil kaji selidik mendapati pada tahun 2006 terdapat 165 pusat pemindahan organ di China yang menunjukkan bahawa mereka berjaya memadankan organ hati dan buah pinggang yang bersesuaian untuk pesakit dalam masa 2 hingga 4 minggu.

Sebagai contoh Pusat Pemindahan Organ Tianjin Oriental. Laporan ringkasan di laman web pusat itu menyatakan purata masa menunggu pesakit pemindahan hati adalah dalam masa 2 minggu. Universiti Perubatan Tentera Kedua yang terletak di Hospital Changzheng di Shanghai menyatakan dalam borang permohonan pemindahan hati di laman webnya dengan jelas: “Waktu menunggu pesakit pemindahan hati di hospital kami adalah satu minggu.”

Pusat Bantuan Rangkaian Pemindahan Organ di Shenyang menyediakan perkhidmatan ‘istimewa’, iaitu jika terdapat kelainan seperti hati berlemak ditemui sementara ketika organ penderma dikeluarkan, pembedahan akan dibatalkan dan pesakit akan dipadankan dengan penderma yang lain. “Dan pemindahan organ akan dilakukan dalam masa seminggu.”

Angka-angka ini secara beransur-ansur dikeluarkan dari laman web rasmi pusat setelah insiden penuaian organ hidup didedahkan pada tahun 2006.

Di Amerika Syarikat, sebuah negara dengan populasi penderma sukarela yang terbesar dan memiliki sistem jaringan pendermaan organ kebangsaan yang termaju, pesakit akan menunggu organ yang sesuai untuk jangka waktu yang lama. Ini kerana dalam kalangan individu yang menderma secara sukarela, adalah sangat sedikit bagi yang benar-benar memenuhi syarat untuk menderma organ berkaitan.

Kesukaran pemindahan organ terutama terletak pada kesukaran menentukan padanan organ. Lebih-lebih lagi, walaupun individu yang masih hidup dapat menderma beberapa organ mereka, kebanyakan pemindahan organ masih bergantung daripada pendermaan si mati. Menurut Laporan Penyelidikan Pendermaan Organ dan Transplantasi  (Laporan Tahunan OPTN / SRTR) di Amerika Syarikat dari tahun 2007 hingga 2019, yang berdasarkan data konservatif, hanya 1 dari 160,000 penderma sukarela berjaya menderma hati. 96 peratus pemindahan hati adalah daripada penderma sukarela yang telah meninggal dunia.

Menurut laman web Jabatan Kesihatan Amerika Syarikat pada tahun 2007, purata waktu menunggu standard untuk pemindahan hati adalah 114 minggu, dengan 5,890 penderma hati dan purata waktu menunggu untuk pemindahan buah pinggang adalah 160 minggu.

Tetapi menakjubkan di China, selepas tahun 1999, purata masa menunggu organ adalah dua minggu daripada penderma pemindahan hati. Dengan anggapan bahawa organ-organ ini semuanya berasal dari penderma sukarela, jumlah penderma sukarela di China mesti mencapai 5.4 bilion orang, jika berdasarkan analisis data perbandingan dengan Amerika Syarikat. Jumlah yang jauh lebih tinggi daripada populasi di China.

Namun, sebelum tahun 2005, tiada individu yang menderma organ secara sukarela di China, dan sebelum tahun 2013, tiada sistem rangkaian pemindahan organ di seluruh negara. Lebih-lebih lagi, kerana konsep tradisional mereka yang telah meninggal dunia, kalangan warga China pada umumnya mempunyai rasa pemurah atau kesediaan yang agak rendah dalam hal menderma organ.

Perbandingan pemindahan organ antara di China dan Amerika Syarikat. (Health 1+1 / Epoch Times)

Bahagian pemindahan hati secara kecemasan terlalu tinggi. Dari mana berasalnya organ ini?

Di samping itu, kadar pemindahan hati ketika kecemasan di China juga tinggi. Pemindahan hati secara kecemasan adalah pemindahan hati segera untuk pesakit dengan nekrosis akut atau hati teruk dalam masa 72 jam.

Dalam laporan tahunan peringkat kebangsaan PKC iaitu “Laporan Tahunan Pendaftaran Pemindahan Hati China 2006”, dengan jelas mencatatkan bahawa sejumlah 8,486 pemindahan hati telah direkodkan dalam tempoh lebih satu tahun bermula 6 April 2005 hingga 31 Disember 2006, dengan 4,331 kes menunjukkan pembedahan pemindahan hati dan 1,150 kes daripadanya adalah pemindahan hati kecemasan, yang menyumbang 26.6 peratus atau lebih satu perempat.

Seperti yang telah disebutkan sebelum ini, pendermaan organ tidak dapat diramalkan dan perlu dipastikan bersesuaian dan sepadan sebelum pembedahan pemindahan. Adalah mustahil dengan segera pakar perubatan berjaya mendapatkan sumber hati yang sesuai untuk pemindahan dalam masa 3 hari untuk lebih daripada satu perempat kes. Menurut laporan yang diterbitkan dalam ‘Liver Transplantation’ di Amerika Syarikat, dari tahun 1994 hingga 2007, hanya terdapat 60 kes pemindahan hati kecemasan akibat kegagalan hati (pemindahan hati kecemasan khusus untuk kegagalan hati akut).

Lebih-lebih lagi, laporan ini juga merekodkan bahawa pemindahan hati keseluruhan merupakan ‘majoriti memeranjatkan’ (97.7 peratus) dari semua kes pemindahan hati. Satu hati keseluruhan bersamaan dengan satu kehidupan manusia, dan bahagian pemindahan hati keseluruhannya adalah sangat tinggi sehingga semua penderma hati nampaknya sentiasa bersedia dan sudi.

Pemindahan hati keseluruhan dan pemindahan hati kecemasan dilakukan dalam masa 72 jam di China, angka yang terlalu tinggi dan luar biasa. (Health 1+1 / Epoch Times)

Pendedahan bukti ‘penuaian organ’ didapati dalam kertas perubatan

Kertas perubatan yang diterbitkan PKC di peringkat antarabangsa, mendedahkan bukti pembunuhan dan penuaian organ.

Enam doktor termasuk Wu Jian dari Hospital Yan’an di Kunming, China menerbitkan kertas bertajuk “2 Cases of Cardiopulmonary Extraction and Protection of Donors in Cardiopulmonary Union Transplantation”. Dalam catatan pembedahan kertas ini, disebutkan: “Setelah penderma memasuki bilik bedah, anestesia rutin dan intubasi dilakukan. 1g methylprednisolone disuntik secara intravena dan heparinisasi (3mg / kg).” Kemudian doktor ini menulis: “Anestesia selepas itu memberi kesan, proses berjalan pantas mengikut kaedah pembedahan konvensional.”

Menurut analisis rekod pembedahan, perkara berikut disimpulkan:

1. Penderma adalah orang yang masih hidup, jika sebaliknya, tidak diperlukan anestesia dan intubasi trakea.

2. Orang itu sedar. Secara klinikal, doktor menilai sama ada anestesia berkesan berdasarkan sensasi saraf dan refleks seseorang. Oleh kerana pembedahan perlu menunggu sehingga anestesia berlaku, orang itu mesti mengalami sensasi atau refleks saraf.

3. Orang itu dapat bernafas secara spontan kerana doktor tidak melakukan intubasi trakea sehingga dia memasuki bilik pembedahan. Sekiranya anda tidak bernafas secara spontan sebelum memasuki bilik pembedahan, anda semestinya sudah diintubasi.

4. Orang itu tidak berada dalam keadaan mati otak atau koma teruk. Sekiranya demikian, sebelum memasuki bilik bedah, dia semestinya telah menerima pelbagai rawatan penyelamatan, dan dia harus mengalami infus intravena atau intubasi trakea. Walaupun penyelamatan gagal, doktor mesti menjaga pernafasannya, peredaran darah dan degupan jantung, juga menjaga status kematian otaknya sebelum dia mendapat organ yang baik. Oleh itu, dia tidak perlu memasuki bilik pembedahan sebelum infus intravena.

Penyeksaan dilakukan dahulu dan kemudian pemeriksaan kesihatan? Prosedur ujian darah yang tidak dapat dijelaskan.

Hampir semua pengamal Falun Gong yang ditahan telah menjalani pemeriksaan kesihatan yang tidak dapat dijelaskan, dan tidak pernah diberitahu mengenai keputusannya.

Ramai pengamal Falun Gong yang bernasib baik dan berjaya melarikan diri berkata dalam keterangan masing-masing bahawa mereka telah menjalani ujian darah dan air kencing, pemeriksaan fizikal, dan imbasan ultrasound ketika berada di dalam penjara. Namun, ada tahanan lain tidak perlu menjalani pemeriksaan yang sama. Beberapa pengamal Falun Gong yang ditahan di rumah atau di tempat lain juga terpaksa menjalani pemeriksaan darah.

Saksi mengesahkan wujudnya kem tahanan dan menyaksikan penuaian organ secara langsung di hadapan mata mereka sendiri.

Pada tahun 2006, Annie, pemberi maklumat pertama mendedahkan penuaian organ hidup, berkata seramai 6,000 pengamal Falun Gong ditahan di Hospital Sujiatun di China. Ramai di antaranya telah diambil buah pinggang, kornea, dan kulit mereka yang dikeluarkan dan akhirnya meninggal dunia. Selepas itu, mayat mereka dibuang secara rahsia ke dalam krematorium yang kemudian ditukar menjadi bilik didih.

Pada tahun yang sama, seorang doktor tentera yang telah bersara dari Hospital Tentera Daerah Shenyang menyerahkan sebuah buku nota kepada The Epoch Times dengan mendedahkan keadaan di Hospital Sujiatun adalah benar. Beliau melaporkan China mempunyai 36 kem tahanan yang memenjarakan pengamal Falun Gong, dan yang terbesar adalah di Jilin. Nama kod kem adalah 672S, dan jumlah mereka yang ditahan melebihi 120,000 orang. Sekiranya apa yang didakwa benar, maka terdapat penjelasan yang munasabah untuk sumber penderma organ hidup.

Pada tahun 2009, WOIPFG mengumumkan keterangan saksi yang pernah bekerja dalam sistem keselamatan awam Wilayah Liaoning. Menurutnya, beliau adalah bekas penjaga senjata pada waktu itu dan menyaksikan seorang guru sekolah menengah wanita yang mengamalkan Falun Gong berada di bilik pembedahan Hospital Awam Tentera Daerah Shenyang di Wilayah Liaoning. Jantung, hati, dan buah pinggangnya telah dikeluarkan tanpa anestetik. Juga terdapat organ-organ lain.

Resolusi negara yang mengutuk dan memperuntukkan undang-undang bagi larangan pelancongan tujuan pemindahan organ

Setelah bukti penuaian organ hidup secara beransur-ansur telah muncul, beberapa negara mula menyatakan penentangan kuat mereka terhadap penuaian organ hidup menerusi resolusi dan undang-undang yang berkaitan dengan pemindahan organ.

Pada tahun 2007, 220 rabi, ahli politik, dan cendekiawan dari Israel menandatangani petisyen dengan meminta PKC menghentikan penuaian organ hidup. Pada bulan April 2012, kerajaan Israel melarang rakyatnya daripada mendapatkan pembedahan pemindahan organ yang tidak diketahui asal-usulnya dan tidak sah, juga melarang syarikat insurans daripada membayar kos pemindahan organ oleh warganegara Israel.

Sepanyol meminda Undang-Undang Pemindahan Organ Sepanyol pada tahun 2010 untuk melarang atau menyekat warganegara Sepanyol daripada menjalankan aktiviti pelancongan bagi tujuan pemindahan organ di China, dan juga melarang rakyat Sepanyol daripada menerima apa-apa bentuk pemindahan organ secara haram. Barang siapa yang mengambil bahagian, menjadi perantara atau menjalani pembedahan pemindahan organ haram akan dikenakan dakwaan jenayah.

Parlimen Eropah meluluskan resolusi berkaitan pengambilan organ hidup oleh PKC pada bulan Disember 2013, yang termasuk menyatakan kebimbangan tentang ‘laporan penuaian organ dari tahanan hati nurani yang dibenarkan oleh negara-negara berkaitan secara tidak sengaja” dan menyeru PKC untuk ‘menghentikan penuaian organ dengan segera’ daripada tahanan Falun Gong, kumpulan agama, dan kumpulan etnik minoriti dan membebaskan dengan segera semua tahanan hati nurani di China, termasuk pengamal Falun Gong.

Di samping itu, pada bulan Julai 2016, Parlimen Eropah meluluskan kenyataan No. 48, yang menyatakan bahawa “terdapat keperluan mendesak untuk siasatan bebas terhadap perdagangan organ manusia yang sedang dilakukan PKC” dan menuntut pelaksanaan resolusi Parlimen Eropah 2013 bagi mengutuk jenayah tersebut. Kenyataan bertulis ini ditandatangani dan disokong oleh 413 anggota parlimen, dan semua parti, serta 28 negara anggota Parlimen Eropah.

Pada 5 Mac 2014, Jawatankuasa Senat Hak Asasi Manusia Itali sebulat suara meluluskan Resolusi 243, dengan menyeru kerajaan Itali mendesak PKC agar segera membebaskan tahanan hati nurani, termasuk pengamal Falun Gong, dan memulakan siasatan penuh mengenai jenayah penuaian organ hidup secara paksa. 

Jawatankuasa Hak Asasi Manusia Antarabangsa Parlimen Kanada meluluskan usul pada 6 Disember 2014, dengan menyatakan kebimbangan mereka serta mengutuk keras terhadap dakwaan yang boleh dipercayai mengenai penuaian organ hidup secara paksa oleh PKC daripada tahanan hati nurani, kumpulan agama dan etnik minoriti bagi tujuan industri pemindahan organ manusia, dan menuntut PKC menghentikan jenayah ini dengan segera.

Pada bulan Jun 2015, Badan Legislatif Taiwan meluluskan pindaan terhadap Peraturan Pemindahan Organ Manusia, yang dengan tegas menetapkan adalah satu kesalahan buat mana-mana individu yang menerima atau menyediakan kemudahan pemindahan organ di dalam dan luar negara yang dilakukan pada skala ‘pendermaan besar’. Pesalah boleh dikenakan hukuman penjara maksimum 5 tahun dan denda 1.5 juta yuan.

Pada bulan Disember 2015, Jawatankuasa PBB berkenaan kemanusiaan dan penganiayaan mengeluarkan laporan meminta penyiasatan bebas terhadap dakwaan penuaian organ secara paksa oleh PKC.

Pada 13 Jun 2016, Dewan Perwakilan Amerika Syarikat meluluskan Resolusi 343, yang mengemukakan enam tuntutan utama, termasuk mengecam penganiayaan dan meminta PKC untuk segera menghentikan penuaian organ paksa, menyeru agar mengakhiri penganiayaan terhadap Falun Gong, dan menggalakkan komuniti perubatan Amerika Syarikat untuk membantu meningkatkan pemahaman mengenai penuaian organ tidak bermoral di China. Juga menyeru Jabatan Negara Amerika Syarikat untuk melakukan analisis lebih mendalam mengenai pengambilan organ paksa, dan mengenakan larangan pemberian visa kepada warganegara China yang terlibat dalam penuaian organ paksa.

Di samping itu, para doktor dari Organisasi Anti Penuaian Organ Paksa (DAFOH) melancarkan petisyen secara global pada tahun 2012, dengan meminta Pejabat Hak Asasi Manusia PBB untuk segera menghentikan pengambilan organ manusia secara paksa oleh PKC. Mereka mengumpulkan tandatangan lebih daripada dua juta orang dari lebih dari 50 negara dan menyerahkannya ke PBB.

Negara-negara yang mengeluarkan resolusi dan meminda undang-undang untuk mengharamkan pelancongan bagi tujuan pemindahan organ di China ( Health 1+1 / Epoch Times)

Respons PKC: Penipuan tahanan hukuman mati dan pendermaan organ

Selepas tahun 2006, PKC sering menyatakan bahawa sumber dalam pemindahan organ adalah daripada banduan hukuman mati yang telah dijatuhkan hukuman di China. 

Pada pertengahan November 2006, Timbalan Menteri Kesihatan Parti Komunis China, Huang Jiefu menyatakan dalam pertemuan bersama pakar bedah di Guangzhou bahawa, kecuali dalam kes kecil organ daripada mangsa kemalangan yang meninggal dunia, ‘kebanyakan organ yang dipindahkan diperolehi daripada mayat tahanan yang telah dijatuhi hukuman mati’.

Namun, menurut catatan Amnesty International, di antara tahun 1995 dan 1999, jumlah tahanan yang menjalani hukuman mati adalah kira-kira 1,680 orang setahun, dan antara tahun 2000 dan 2005 kira-kira 1,616 setahun. Pada tahun 1999, jumlah tahanan yang dihukum mati tidak meningkat dengan ketara, dan terdapat percanggahan dengan kenyataan Huang Jiefu.

Zhu Jiye, pengarah Jabatan Pemindahan Organ di Hospital Rakyat Universiti Peking, dalam wawancara dengan China Economic Weekly berkata sebelum tahun 2010, sebanyak “4,000 pemindahan hati dan buah pinggang telah dijalankan dalam setahun, dan organ-organ ini semuanya berasal daripada tahanan yang telah dijatuhi hukuman mati”. Oleh itu, dari segi jumlah, purata tahanan hukuman mati dalam setahun adalah melebihi 1,600 tahanan, yang tidak mencukupi untuk Hospital Rakyat Universiti Peking menjalankan pemindahan organ dalam satu tahun.

Walaupun organ tahanan yang dihukum mati telah digunakan, masih terdapat kontroversi dalam persoalan moral. Oleh itu, PKC mengumumkan pada bulan Januari 2015 bahawa mereka akan berhenti menggunakan organ daripada tahanan hukuman mati dengan sepenuhnya dan sebaliknya menggunakan organ yang didermakan oleh warganegaranya, yang secara sukarela.

Namun, sejak Januari hingga November 2015, WOIPFG melakukan kaji selidik menerusi telefon ke atas semua hospital yang memenuhi syarat pemindahan organ dan beberapa institusi pendermaan organ di China, dan mendapati bahawa bandar-bandar di China yang paling banyak melakukan pemindahan organ, termasuk Beijing, Tianjin, dan Shanghai, yang didapati daripada pendermaan organ. Dan jumlahnya amat kecil.

Pejabat Pendermaan Organ Palang Merah di Beijing masih berada pada tahap persiapan. Dalam masa 11 tahun dari 2003 hingga 2014, hanya terdapat 170 kes pendermaan organ di Tianjin dan 5 lagi di Shanghai. Walau bagaimanapun, setiap hospital di bandar-bandar ini melakukan purata antara 2,000 hingga 3,000 pembedahan pemindahan organ setiap tahun.

Jenayah belum dihentikan, penuaian organ hidup secara paksa masih berlaku

Menurut laporan siasatan yang dikeluarkan oleh WOIPFG International pada 20 Julai 2020, antara 1 Januari hingga 16 Julai 2020, berdasarkan ratusan kaji selidik melalui panggilan telefon, didapati bahawa walaupun ketika pandemik COVID-19 (virus PKC), urus niaga pemindahan organ di hospital di beberapa wilayah di China tetap berterusan, dan masa untuk pesakit menunggu pemindahan organ tidak terkesan dengan ketara.

Sebagai contoh, perniagaan pemindahan organ di dua buah hospital tempatan di Xinjiang terus berkembang pesat. Wad untuk pemindahan organ sentiasa penuh, dan pesakit masih tetap menunggu dalam tempoh antara satu hingga dua minggu untuk pembedahan pemindahan organ mereka.

Semasa penyiasatan dilakukan di Hospital Awam Xinjiang, Wilayah Autonami Uyghur, penyiasat telah dimaklumkan oleh jururawat di jabatan hepatobiliari bahawa pemindahan hati (masa menunggu) bergantung pada keadaan. Jika bernasib baik ‘simpanan’ mempunyai padanan yang sesuai boleh dilakukan dengan serta merta. Penyiasat bertanya adakah ‘simpanan’ yang dimaksudkan itu sudah sedia ada? Jururawat itu menjawab, ‘Ya’.

Pada 11 Januari 2020, ketika penyiasat menyatakan keraguan tentang usia penderma organ dalam rakaman telefon dari Hospital Xijing di Universiti Perubatan Tentera Keempat, pakar bedah pemindahan buah pinggang Li Guowei mendedahkan bahawa jika penderma masih berada di hospital sebelum pembedahan, selagi penderma itu masih sakit, pesakit dan keluarganya sanggup memerhatikan. “Saya boleh menunjukkan kepada anda di mana katil mereka dan anda boleh melihat … biarkan anda melihat dengan mata sendiri bahawa orang ini berusia dua puluhan,” katanya.

Beijing Youth Daily melaporkan, seorang lelaki berusia 59 tahun menderita COVID-19 dan terpaksa diselamatkan pada 22 Februari tahun lalu. Dia dipindahkan ke Hospital Penyakit Berjangkit Wuxi pada 24 Februari dan memutuskan untuk melakukan pemindahan paru-paru. Pada 29 Februari, kes ini diselesaikan dengan pemindahan paru-paru berganda. Pada keesokan hari, Hospital Gabungan Pertama Universiti Zhejiang juga menyelesaikan pemindahan paru-paru kedua untuk pesakit dengan radang paru-paru akibat COVID-19.

Masa mengeluarkan paru-paru untuk pembedahan pemindahan dalam kedua-dua kes ini amat singkat. Bermula dengan persetujuan memutuskan untuk melakukan pemindahan paru-paru, hingga pemeriksaan sistem pra-transplantasi, padanan, pencarian penderma, pengeluaran organ, pengangkutan dan persiapan lain, hingga penerimaan pesakit dalam pembedahan pemindahan paru-paru berganda, hanya memerlukan masa yang tiada apa-apa iaitu dalam masa singkat selama 5 hari.

Jika difikirkan adalah mustahil untuk mencari organ yang sepadan dan sesuai dalam jangka waktu yang singkat, yang menunjukkan bahawa kegiatan PKC untuk penuaian organ hidup secara haram masih berterusan sehingga waktu terkini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI