24.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, December 6, 2023
UtamaBerita UtamaFilem ‘Lightyear’ tidak dilulus tayangan kerana adegan LGBT

Filem ‘Lightyear’ tidak dilulus tayangan kerana adegan LGBT

Berita mengenai pengharaman filem Disney ‘Lightyear’ pastinya mengecewakan peminat di Malaysia yang tidak sabar menunggu filem itu ditayangkan di pawagam. ‘Lightyear’ tidak dibenarkan untuk ditayang di 14 buah negara Timur Tengah dan Asia berikutan terdapat babak LGBT. 

Negara yang tidak membenarkan tayangan filem itu termasuk Emiriah Arab Bersatu (UAE), Bahrain, Mesir, Iraq, Jordan, Kuwait, Lubnan, Oman, Palestin, Qatar, Arab Saudi, Syria, Indonesia dan Malaysia.

YouTube

Media melaporkan Lembaga Penapis Filem Malaysia (LPF) menjelaskan filem ‘Lightyear’ telah diluluskan dengan arahan pengubahan yang sewajarnya, namun pengedar filem iaitu The Walt Disney Company (Malaysia) Sdn Bhd tidak bersetuju untuk mematuhi arahan berkenaan, jadi LPF memutuskan untuk membatalkan tayangan filem tersebut.

LPF memaklumkan telah menonton tapis filem ‘Lightyear’ dan memberikan keputusan Lulus Dengan Pengubahan (LDP) berserta klasifikasi P13 pada 30 Mei lalu, yang sepatutnya memulakan tayangan pada 17 Jun.

Gambar oleh Disney/Pixar

Pihak mereka telah mengarahkan supaya dibuat pengubahan iaitu potongan bagi adegan dan disenyapkan dialog yang didapati mengandungi gaya hidup lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT), yang dilaporkan mengandungi babak bercumbu antara sesama wanita.

Ini telah melanggar aspek utama di dalam Garis Panduan Penapisan Filem, Kementerian Dalam Negeri 2010, jadi LPF berkata mereka tidak akan berkompromi dengan kandungan filem yang mempromosi atau cuba menormalisasi unsur-unsur LGBT yang bertentangan dengan dasar negara yang tidak mengiktiraf gaya hidup LGBT.

Jadi “to infinity and begone” lah untuk peminat filem ‘Lightyear’ di Malaysia.

YouTube

Walau bagaimanapun, penonton di Malaysia mungkin masih dapat menonton filem ini yang memaparkan renjer legenda angkasa lepas Buzz Lightyear, juga merupakan prekuel francais ‘Toy Story’ di platform penstriman Disney+ Hotstar dalam beberapa bulan akan datang.

Rakyat Malaysia memberikan reaksi bercampur-campur mereka dengan larangan tayangan di pawagam itu menerusi Facebook dan Twitter.

Sesetengah khalayak menekankan keperluan untuk melarang terus filem itu apabila perkhidmatan penstriman Disney+ Hotstar mungkin merancang untuk menayangkan filem itu dalam masa terdekat, yang juga termasuk ketersediaan muat turun dan platform penstriman menyalahi undang-undang pada hari ini.

YouTube

Dalam pada itu, khalayak lain berpendapat Disney telah membuat langkah buruk untuk memasukkan unsur-unsur gay dan lesbian dalam filem animasi yang disasarkan kepada kanak-kanak.

Ramai beranggapan ia bukan tindakan bijak untuk memasukkan elemen LGBT dalam filem ‘Lightyear’ sambil turut menyatakan pendirian mereka yang bersetuju dan berpuas hati apabila filem itu diharamkan tayangannya di Malaysia.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI