26.5 C
Kuala Lumpur
Friday, April 19, 2024
UtamaBisnes & EkonomiHarga barang bakal naik akibat gaji minimum baru, selain COVID-19 dan Perang...

Harga barang bakal naik akibat gaji minimum baru, selain COVID-19 dan Perang Rusia-Ukraine: Timbalan Menteri KPDNHEP

Kerajaan Persekutuan baru meluluskan kenaikan gaji minimum kepada RM1,500 sebulan mulai 1 Mei 2022 yang secara amnya mendapat pujian rakyat.

Walau bagaimanapun, nampaknya hasilnya tidak menampakkan kesudahan yang baik untuk diperkatakan kerana ramai yang akan terus mengeluh.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Datuk Rosol Wahid percaya ia mungkin salah satu faktor yang akan menyebabkan kenaikan harga barang.

Timbalan Menteri KPDNHEP Datuk Rosol Wahid (Gambar Utusan Malaysia)

“Kita akui akan berlaku kenaikan harga barang itu atas pelbagai faktor antaranya COVID-19, kos pengangkutan, kadar pertukaran asing, perang Rusia-Ukraine dan juga banjir,” jelasnya.

“Malah apabila kerajaan membuat pengumuman gaji minimum baharu RM1,500 pun dikhuatiri menjadi satu lagi faktor penyumbang kenaikan harga barang,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Sementara itu, beliau memberi amaran kepada pembekal dan peniaga terhadap kenaikan harga barang yang keterlaluan kerana mereka berisiko berhadapan tindakan tegas yang akan diambil kerajaan.

Facebook

Rosol berkata setiap kes kenaikan harga yang melampau akan disiasat secara menyeluruh bagi mengelakkan aktiviti pencatutan berlebihan oleh mana-mana pihak.

“Berhubung kenaikan harga, tiada satu cara untuk membendung isu itu kerana ia adalah fenomena global yang menjejaskan seluruh dunia. Apa yang kerajaan boleh lakukan adalah memberi subsidi kepada barangan tersebut,” tambahnya.

Beliau berkata kira-kira 1,000 pegawai penguat kuasa KPDNHEP akan memantau aktiviti kenaikan harga barang ke atas pembekal dan peruncit di seluruh negara.

Bazar Ramadan (Gambar Astro Awani)

Sebelum ini dilaporkan persatuan peniaga dan peniaga bazar Ramadan di Kedah, Selangor, Perak dan Negeri Sembilan menyatakan mereka perlu menaikkan harga menu bagi menampung kos kenaikan harga barang.

Bagaimanapun, Rosol mengingatkan para peniaga supaya berhati-hati untuk tidak membebankan pengguna atau berdepan tindakan di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan (AKHAP) 2011.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI