31.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaBerita UtamaDoktor kongsi kisah sedih anak terpaksa menanggung penderitaan akibat kedegilan seorang bapa.

Doktor kongsi kisah sedih anak terpaksa menanggung penderitaan akibat kedegilan seorang bapa.

Boleh dikatakan semua orang sudah tahu bahana rokok. Tiada siapa yang dapat membuktikan bahawa rokok baik untuk kesihatan. Namun begitu, masih ada yang terus merokok dan menganggap ia adalah sesuatu yang perlu dibanggakan. Tidak hanya itu, ada juga yang tetap berdegil dengan merokok di tempat kawasan larangan merokok. Malah, yang lebih teruk lagi apabila ada orang yang merokok di hadapan orang lain terutama kanak-kanak!

Kanak-kanak yang sering terdedah dengan asap rokok berdepan risiko menghidap pelbagai penyakit seperti jangkitan paru-paru, asma dan masalah pendengaran. Tidak hanya itu, daya fikiran mereka juga boleh menjadi lembap akibat asap rokok.

Baru-baru ini seorang doktor, Dr Daya Nanda, berkongsi pengalamannya ketika berhadapan dengan kejadian di mana pesakitnya tidak dapat diselamatkan akibat asap rokok bapanya. Semoga kisah ini menjadi pengajaran buat semua terutama mereka yang selalu merokok di hadapan kanak-kanak…

Menurut Dr Daya Nandan, dia telah mengeluarkan (discharge) seorang pesakit kanak-kanak yang menghidap asma selepas dia memberi rawatan kepada pesakit tersebut. Selepas menerima rawatan, kanak-kanak tersebut berada dalam keadaan sihat dan paru-parunya kelihatan baik.

Namun, selepas beberapa jam keluar dari hospital, pesakit tersebut dibawa semula ke hospital dan keadaan ini mengundang kemarahan si bapa. Lelaki tersebut juga mengatakan bahawa Dr Daya adalah doktor yang bodoh kerana anaknya diserang asma selepas dikeluarkan.

Keadaan itu membuatkan Dr Daya mula berfikir apa sebenarnya yang tidak kena. Dia kemudian dapat menghidu bau rokok yang keluar daripada nafas lelaki tersebut dan dia mula tahu akan apa sebenarnya yang berlaku.

“Adakah anda menghisap rokok di hadapan anak anda selepas saya mengeluarkannya?” tanya Dr Daya dalam kekecewaan. Lelaki itu terkedu dan nampak terkejut dengan pertanyaan itu. Isterinya yang berada di situ mengangguk dalam keadaan malu kerana dia tahu kejadian seperti itu bukan pertama kali terjadi.

Dr Daya kemudian menyakinkan pasangan tersebut untuk memasukkan semula anaknya ke hospital tetapi si bapa menolak dengan memberi alasan. Walaupun ada pihak atasan yang datang membantu Dr Daya, lelaki itu tetap berkeras untuk tidak memasukkan anaknya ke hospital dengan mengatakan “saya lebih tahu anak saya dari doktor.” Lelaki itu kemudian membawa anaknya meninggalkan hospital.

Beberapa hari kemudian semasa bertugas di syif malam, Dr Daya menerima panggilan dari zon merah. Dia bergegas ke sana dan mula melakukan ‘chest compressions’ ke atas seorang pesakit yang tidak sedarkan diri sementara rakannya pula mengambil ‘adrenaline’ untuk menyedarkan pesakit tersebut. Malangnya usaha mereka tidak berhasil…

Melihat apa yang berlaku, ibu bapa pesakit terus menangis. Rupa-rupanya mereka adalah ibu bapa kepada kanak-kanak asma yang pernah mendapatkan rawatan di situ. Mereka jugalah yang berkeras tidak mahu anak mereka dimasukkan ke hospital dan kini anak mereka tidak dapat diselamatkan.

Itulah kejadian tragis yang tidak mungkin dilupakan oleh Dr Daya. Katanya lagi, rokok boleh membunuh. Jika anda (perokok) tidak takut untuk mati, rokok boleh meragut nyawa orang yang ada di sekeliling mereka.

Apa yang berlaku memang menyedihkan. Kanak-kanak kecil yang tidak berdosa menjadi mangsa asap rokok bapa sendiri, sangat tidak patut!

Buat perokok di luar sana, sudah tiba masanya untuk anda berhenti merokok. Ya, perkara ini bukan mudah tetapi berusaha lah!

Mungkin masih ramai yang tidak tahu mengapa rokok berbahaya kepada tubuh. Tahukah anda bahawa terdapat 7000 bahan kimia di dalam rokok dan sebanyak 70 bahan boleh menjadi punca kepada kanser? Berikut adalah antara kandungan bahan yang terdapat di dalam rokok dan kesannya kepada tubuh:

 1. Nikotin

Kajian menunjukkan nikotin adalah penggalak pertumbuhan kanser. Nikotin secara amnya akan merangsang pengeluaran dopamin dalam otak. Dopamin adalah hormon yang menyebabkan seseorang untuk merasa gembira dan teruja.

Dopamin akan melatih otak kita untuk mengulang pengambilan nikotin. Setiap kali kita menghisap rokok, otak kita akan mengeluarkan hormon dopamin. Jadi semakin lama seseorang itu menghisap rokok, semakin sukar dia meninggalkannya dan terus bergantung kepadanya. Antara simptom-simptom yang akan dialami ialah:

 • Rasa keinginan yang kuat untuk merokok
 • ​Kerisauan​
 • Cepat marah
 • Kemurungan
 • Rasa kekosongan
 • Tidak dapat menumpukan perhatian

Kesan nikotin terhadap badan

 • Merosakkan saluran darah dan meningkatkan risiko penyempitan saluran darah.
 • Menyebabkan pening kepala.
 • Gangguan kepada sistem pencernaan.
 • Menyebabkan ulser perut.
 1. Tar

Terdapat sekitar 60 bahan kimia yang dijumpai dalam tar adalah bersifat karsinogen (punca kanser). Apabila seorang perokok menghisap rokok, tar akan menghasilkan permukaan yang melekit pada dinding dalaman paru-paru. Hal ini akan menyebabkan kanser dan penyakit kronik pernafasan.

Tar juga boleh menyebabkan paru-paru menjadi hitam. Bahan ini bukan sahaja menyebabkan penyakit pada paru-paru, ia juga boleh menyebabkan kanser mulut, kerosakan gigi dan penampilan diri yang kurang baik.

 1. Karbon Monoksida

Apabila Karbon Monoksida memasuki saluran darah, oksigen akan bercantum dengan gas ini sekali gus menyekat oksigen daripada diserap ke dalam sel-sel tubuh. Antara simptom-simptom keracunan karbon monoksida ialah:

 • Mudah letih
 • Pening kepala
 • Loya dan muntah
 • Kekeliruan
 1. Arsenik

Kajian menunjukkan bahawa walaupun dalam jumlah yang sedikit, Arsenik boleh menyebabkan kematian akibat sekatan saluran darah dan penyakit jantung.

Arsenik boleh menyebabkan pelbagai jenis kanser seperti:

 • Kanser paru-paru
 • Kanser kulit
 • Kanser pundi kencing
 • Kanser hati
 • Kanser buah pinggang
 1. Formaldehid

Ia merupakan gas yang tiada warna tapi mempunyai bau yang kuat. Antara kesan apabila seseorang terdedah kepada formaldehid ialah:

 • Mata berair
 • Kepedihan pada mata, hidung dan tekak
 • Batuk
 • Nafas berbunyi seperti wisel
 • Kegatalan kulit
 • Kanser hidung akibat penggunaan rokok dalam tempoh yang panjang
 1. Plumbum

Pendedahan pada plumbum boleh menyebabkan komplikasi yang serius kepada otak dan sel darah merah.

 1. Benzena

Benzena mengurangkan sel darah merah dan merosakkan sum-sum tulang dan boleh membuatkan perokok menghidapi penyakit Anemia. Anemia merupakan penyakit di mana sel darah merah berkurangan.

Kekurangan sel darah merah akan menyebabkan kekurangan oksigen yang dihantar kepada sel. Benzena juga dikaitan dengan Leukemia Myelogenous Akut, ia merupakan kanser sel darah putih.

 1. Kadmium

Kadmium mampu merosakkan paru-paru, buah pinggang, hati dan sel darah merah. Kadmium juga merupakan bahan karsinogen. Antara gejala keracunan kadmium ialah:

 • Loya dan muntah
 • Cirit birit
 • Kekejangan otot
 • Gangguan deria
 • Kegagalan buah pinggang
 1. Hidrogen Sianida (Hydrogen Cyanide)

Hidrogen Sianida adalah sejenis gas yang akan menghalang sel-sel dalam tubuh badan daripada menggunakan oksigen. Oksigen adalah komponen yang penting untuk sel-sel berfungsi. Tanpa oksigen, sel-sel dalam tubuh badan akan mula mati. Kadar hidrogen Sianida dalam sebatang rokok adalah dalam lingkungan 10 – 400 mikrogram.

 1. Aseton

Aseton adalah cecair yang mempunyai bau yang kuat dan senang terbakar. Aseton boleh dijumpai pada pokok dan tumbuh-tumbuhan, malah tubuh badan kita menghasilkan Aseton apabila kita mengamalkan diet rendah lemak.

Dalam kadar sederhana, Aseton mampu membuat iritasi pada hidung, tekak, paru-paru dan mata. Selain itu, Aseton boleh menyebabkan pening kepala, peningkatan degupan jantung, loya dan muntah.

Dalam kadar tinggi, Aseton pula boleh menyebabkan koma. Bagi golongan wanita, mereka boleh mengalami haid yang tidak teratur. Aseton akan menyebabkan kulit pada dinding mulut rosak. Kerosakkan pada dinding mulut yang berulang akan menyebabkan anda cenderung untuk mendapat kanser mulut.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI