27.4 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaBerita UtamaMalaysia alami fenomena tengah hari tanpa bayang di beberapa kawasan sehingga 7...

Malaysia alami fenomena tengah hari tanpa bayang di beberapa kawasan sehingga 7 April

Beberapa bahagian di Malaysia akan mengalami fenomena ‘hari tanpa bayang’ sepanjang minggu ini.

Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) mengeluarkan kenyataan bahawa orang ramai di Lembah Klang berpeluang melihat fenomena itu pada tengah hari Isnin, 28 Mac seperti di Kuala Lumpur, Putrajaya pada jam 1.19 tengah hari dan Shah Alam pada jam 1.20 tengah hari.

Seperti yang diketahui, bayang-bayang pada setiap hari sudah kelihatan paling singkat pada waktu tengah hari.

Twitter

Menteri MOSTI, Datuk Seri Dr Adham Baba berkata orang ramai akan dapat melihat bahawa sesetengah objek tidak akan memberikan bayang-bayang sama sekali pada tengah hari minggu ini disebabkan fenomena semula jadi, peristiwa ekuinoks apabila seluruh dunia mengalami waktu siang dan malam yang sama panjang iaitu 12 jam siang dan malam.

MOSTI berkata negeri-negeri selatan mula berpeluang menyaksikan fenomena ini seawal 23 Mac, manakala negeri-negeri utara pada 7 April.

Malaysia mula mengalami fenomena tengah hari tanpa bayang pada 23 Mac lalu di bandar Serian, Sri Aman dan Betong di Sarawak serta Kukup di Johor.

Ini diikuti bandar lain pada tarikh berikutnya sehingga ke bandar terakhir iaitu di Kudat dan Jambongan di Sabah pada 7 April dan selepas itu matahari akan semakin teranjak ke latitud lebih ke utara ke negara Thailand, Vietnam dan Kemboja.

Ia agak istimewa, tetapi jangan bimbang jika anda terlepas hari dan waktu ini, akan berlaku lagi fenomena semula jadi ini kerana ia terjadi dua kali setiap tahun.

Fenomena ‘hari tanpa bayang’ berlaku semasa ekuinoks musim bunga dan musim luruh pada bulan Mac dan September setiap tahun, tetapi hanya berlaku di negara berhampiran khatulistiwa.

Twitter

“Peristiwa Ekuinoks menandakan perubahan musim iaitu bermulanya musim bunga di hemisfera utara bumi manakala di hemisfera selatan bumi akan mula mengalami musim luruh,” jelas Dr Adham Baba.

“Ia dipanggil fenomena tengah hari tanpa bayang kerana pada waktu tengah hari, matahari akan berada tepat di atas kepala setiap orang sepanjang garisan khatulistiwa dan bayang kepala serta badan akan terjatuh ke tapak kaki seolah tiada bayang yang jatuh ke bumi,” tambahnya.

Semasa ekuinoks, paksi Bumi tidak condong ke arah atau menjauhi matahari.

Twitter

Dengan Bumi condong sedemikian, matahari berada tepat di atas khatulistiwa, memberikan negara pada 0° latitud pengalaman ‘hari tanpa bayang’, kerana bayang-bayang akan jatuh terus berada di bawah objek atau kaki seseorang.

Ia lebih baik diperhatikan apabila melihat objek yang berdiri tegak seperti tiang bendera, tonggak jalan, juga tiang letrik dan telefon.

Di Hawaii, fenomena ini juga dikenali sebagai ‘Lāhainā Noon’, dengan Lāhainā bermaksud “matahari yang kejam” dalam bahasa Hawaii yang mungkin juga menggambarkan betapa panasnya pada hari itu.

Nampak macam “CGI buruk” seperti dalam permainan video lama, tetapi ini adalah gambar realiti berlakunya fenomena alam yang indah dan jarang dapat disaksikan.

Jika terlepas pengalaman pada kali ini, anda boleh menyaksikan fenomena ‘hari tanpa bayang’ ini di Malaysia sekali lagi dengan jangkaan bakal berlaku pada 14 September 2022.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI