29.2 C
Kuala Lumpur
Tuesday, May 21, 2024
UtamaGaya HidupPantang larang Melayu, pentingkah untuk dipatuhi?

Pantang larang Melayu, pentingkah untuk dipatuhi?

Pantang larang Melayu begitu kaya dengan tradisi, adat, dan kepercayaan. Namun sejauh mana pentingnya mematuhi pantang larang tersebut?

Imej janaan Copilot

Pantang larang orang Melayu merangkumi pelbagai aspek kehidupan daripada adat istiadat perkahwinan, makanan, pakaian, hingga kepercayaan dan tradisi keagamaan. Kebanyakannya bertujuan untuk mendidik masyarakat agar mengamalkan nilai-nilai murni dalam kehidupan.

Jenis-jenis pantang larang Melayu, antaranya adalah:

Pantang larang ibu hamil.

 • Ibu hamil tidak boleh duduk di kepala tangga kerana dikatakan berkemungkinan akan menyebabkan anak yang dilahirkan akan mengikut perangai ibunya yang buruk. Namun hakikat sebenar adalah tindakan tersebut hanya membahayakan ibu dan kandungannya. Ibu hamil perlu memilih tempat duduk yang selesa dan lebih selamat.
 • Ibu hamil dilarang menyusup di bawah ampaian kerana ditakuti anaknya akan terencat akal. Logiknya, penyidai kain biasanya rendah, jadi dikhuatiri ibu hamil akan tersandung dan membahayakan kandungan.
 • Ibu hamil tidak boleh tidur selepas waktu asar atau berada di luar rumah selepas waktu maghrib kerana dikhuatiri akan diganggu makhluk halus. Rasionalnya jika ibu hamil tidur selepas asar mungkin akan terlajak hingga terlepas solat maghrib. Seeloknya ibu hamil duduk di rumah selepas maghrib dan memperbanyak ibadah kepada Allah.
 • Ibu hamil dilarang minum minuman sejuk kerana dibimbangi mengalami kesukaran semasa melahirkan anak. Walhal yang sebenarnya minum minuman sejuk boleh menyebabkan ibu hamil itu selsema.
Imej janaan Copilot

Pantang larang anak dara atau seorang gadis.

 • Anak dara dilarang menjahit di badan kerana dikhuatiri sukar membayar hutang, dilarang memotong kuku dan mencucuk jarum di waktu malam untuk mengelakkan perkara yang tidak elok berlaku. Anak dara juga dilarang bercermin di depan cermin yang retak kerana dibimbangi akan mendapat wajah yang pucat di malam pertama pernikahan. Secara logiknya larangan-larangan tersebut adalah untuk mengelakkan berlakunya kecederaan kepada si pelaku. Tujuan lain adalah untuk menggalakkan anak gadis mengamalkan sikap berhati-hati dalam melakukan sesuatu pekerjaan.
 • Anak dara dilarang menyanyi di dapur kerana dikhuatiri akan bersuamikan lelaki tua. Namun mesej yang hendak disampaikan ialah perbuatan tersebut adalah tidak sopan dan tidak elok dipandang. Dibimbangi tempias air liur anak dara itu akan termasuk ke dalam makanan hingga menjejaskan kebersihan makanan itu. Malah jika dibiarkan tidak mustahil si pelaku terleka sehingga menyebabkan makanan tersebut hangus atau kurang ramuan.
 • Anak dara dilarang makan sambil berbaring kerana dikhuatiri akan mendapat suami pemalas. Logiknya makan sambil berbaring boleh menyebabkan si pelaku tercekik.
Imej janaan Copilot

Pantang larang ketika makan.

 • Makan sambil meletakkan pinggan di atas riba boleh menyebabkan suami diambil orang. Logiknya pinggan tersebut boleh terlungkup dan menyebabkan makanan tertumpah dan mengotorkan pakaian.
 • Makan bertindih pinggan dikatakan menyebabkan seseorang itu beristeri dua. Logiknya, sukar untuk mengasingkan pinggan yang bertindih kerana kotor dan melekat.
 • Makan dalam pinggan yang sumbing dan retak ditakuti anak yang akan dilahirkan menjadi sumbing. Logiknya makan dalam pinggan yang sumbing atau retak boleh menyebabkan kecederaan ketika makan atau mengambil makanan.
 • Makan dalam periuk belanga dipercayai akan menyebabkan seseorang mendapat anak yang bodoh. Nilai larangan ini menunjukkan perbuatan makan dalam periuk belanga adalah kelakuan yang tidak manis dan sopan.
Imej janaan Copilot

Pantang larang bayi dan kanak-kanak.

 • Orang dewasa dilarang duduk di hujung kepala bayi kerana dikhuatiri bayi terkena penyakit sawan. Tiada kajian membuktikan kebenaran larangan ini. Logiknya jika bayi kerap mendongak ke atas dalam tempoh masa yang lama hanya akan menyebabkan bayi berada di posisi tidak selesa dan mungkin akan memudaratkan kesihatannya.
 • Kanak-kanak dilarang duduk di atas bantal kerana dibimbangi akan terkena bisul. Walhal perbuatan tersebut dilihat tidak sopan kerana bantal dijadikan alas kepala semasa baring atau tidur.
 • Kanak-kanak dilarang makan dalam gelap kerana dikatakan makan dengan iblis. Secara logiknya perbuatan tersebut boleh menyebabkan kanak-kanak tercekik tulang dan sebagainya.
Imej janaan Copilot

Setiap jenis pantang larang orang Melayu mempunyai makna yang mendalam. Melanggar pantang larang boleh menimbulkan kesan negatif seperti menyebabkan kecederaan kepada si pelaku, tertangguh kerja dan lain-lain.

Jika anda berminat untuk membaca lebih lanjut mengenai pantang larang orang Melayu, anda boleh cuba dapatkan dua buah buku ini:

 1. Pantang larang orang Melayu tradisional oleh Wan Ramli Wan Muhammad (Utusan Publications & Distributors Sdn. Bhd. 2000).
 2. Adat dan pantang larang orang Melayu oleh A. Aziz Deraman (Penerbit Fajar Bakti Sdn Bhd 1995).
Imej janaan Copilot

Kesimpulannya, pantang larang orang Melayu ini bukanlah semata-mata untuk dipercayai tetapi lebih kepada untuk menghayati maksud atau mesej tersembunyi di sebalik pantang larang tersebut. Kelangsungan meneruskan amalan ini adalah untuk menjaga adab dan budaya Melayu supaya tak lapuk di hujan, tak lekang di panas.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI