31.1 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaBisnes & EkonomiPemuda ini jana pendapatan lebih RM100,000 menerusi jualan produk dari bilik tidurnya...

Pemuda ini jana pendapatan lebih RM100,000 menerusi jualan produk dari bilik tidurnya dalam masa 5 bulan

Seorang pemuda berusia 24 tahun menjadi tular baru-baru ini kerana berkongsi bagaimana dia memperoleh lebih RM100,000 daripada jualan produk dalam talian dalam tempoh lima bulan dari bilik tidurnya.

Menerusi video TikTok berdurasi 48 saat pada 10 Jun, Bryan Low mendedahkan dia memperoleh sejumlah RM111,668.30 daripada penjualan produk fesyen dalam talian, seperti jam tangan dan gelang.

Low, yang berkelulusan dari Universiti Xiamen Malaysia dalam jurusan Kewangan, mendakwa dia mencabar dirinya untuk membuat RM100,000 melalui e-dagang dengan modal RM400 pada Januari 2021.

@bryanlowwww/TikTok

Dia bermula dengan mencari inspirasi pemasaran untuk produk di TikTok Creative Center dan Facebook Ad Library, serta menyelidik kata kunci yang berkaitan untuk memahami pesaingnya.

Seterusnya, dia menunjukkan kepada khalayaknya bagaimana proses pemilihannya sebelum melawati platform beli-belah Alibaba untuk mendapatkan produk yang serupa.

@bryanlowwww/TikTok

Low kemudian mencipta kempen promosi untuk produk dan mengenal pasti kumpulan khalayak sasaran tertentu, yang membenarkan iklan menyampaikan mesej yang bersesuaian dengan kehendak mereka.

Low akhirnya mencipta tapak e-dagang melalui Shopify, dan menyiarkan tiga iklan di Facebook dan TikTok, sambil menekankan iklan itu mestilah dalam format video.

Low berkata dia memilih iklan yang menunjukkan prestasi terbaik untuk meningkatkan jualannya. Dia menggunakan EasyParcel untuk menghantar pesanan pelanggan.

@bryanlowwww/TikTok

Menjelang Jun 2021, Low memperoleh keuntungan kasar RM42,370 selepas membelanjakan RM30,752 untuk iklan Facebook. Margin keuntungannya adalah kira-kira 38%, Low mendedahkan caranya dalam video YouTube.

Usahawan muda itu memberitahu orang lain yang ingin memulakan perjalanan keusahawanan mereka sendiri kini boleh memanfaatkan teknologi AI seperti ChatGPT untuk membantu mereka menghasilkan idea untuk nama jenama dan menggunakan perisian reka bentuk yang mudah dipelajari seperti Canva untuk mencipta logo perniagaan mereka.

Low menjelaskan modal permulaannya serius hanya bermula RM400. Bila laporan media yang menyebut dia membelanjakan RM30,000 untuk perbelanjaan iklan adalah tidak tepat kerana kos pengiklanan dijana daripada aliran keuntungan yang berterusan.

@bryanlowwww/TikTok

Low berkata dia seronok menjadi seorang usahawan dan masih terus belajar daripada Russell Brunson, Alex Hormoz, dan Mark Manson, antara lain. Punca dia tidak mencari kerja korporat selepas tamat pengajian adalah kerana “saya hendak pergi gym pukul 2 petang”.

“Cabaran e-dagang RM100,000 adalah kajian kes untuk InFlare Marketing (agensi yang dikendalikannya) untuk membuktikan kepada khalayak bahawa ia adalah munasabah untuk memulakan sesuatu dengan modal yang kecil, sebelum mengembangkan dan meningkatkannya dengan kaedah dan usaha yang betul, ” katanya kepada SAYS.

“Saya melakukan segala-galanya sendiri: merakam gambar produk di halaman rumah saya, merakam video dan membuat iklan, dan mengendalikan segala-galanya dari bahagian hadapan hingga bahagian belakang perniagaan. Apa yang saya tidak jangkakan ialah berjaya mengubah permulaan modal RM400 kepada RM111,000 dengan begitu pantas dalam masa lima bulan sahaja. Akhirnya, saya pecah-pecahkannya menjadi beberapa bahagian supaya ia menjadi sesuatu yang mudah diikuti, walaupun untuk melengkapkan tahap permulaan.”

@bryanlowwww/TikTok

Pada mulanya, agensinya, InFlare Marketing, menyediakan perkhidmatan untuk mencipta corong jualan dan menyiarkan iklan untuk pelanggan, tetapi kini telah berkembang menjadi rakan kongsi membangun, pakar dalam perundingan dan perancangan strategi untuk mengembangkan perniagaan.

“Banyak syarikat mempunyai produk dan perkhidmatan yang benar-benar hebat, tetapi masalahnya, mereka tidak memasarkan dan menjualnya dengan baik,” katanya. 

Low kini menyasarkan untuk membantu 1,000 usahawan yang kini menjana antara RM300,000 hingga RM1 juta setahun untuk menggandakan jualan mereka dalam tempoh satu tahun.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI