25.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, April 24, 2024
UtamaBerita UtamaProgram Ramalan dan Amaran Banjir dijangka beroperasi 2025

Program Ramalan dan Amaran Banjir dijangka beroperasi 2025

Program Ramalan dan Amaran Banjir (PRAB) fasa dua yang membabitkan 38 lembangan sungai utama dijangka siap dan beroperasi sepenuhnya pada tahun 2025.

PRAB

Menurut Timbalan Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Datuk Seri Juang Tiong Sii, tujuan program itu dilaksanakan adalah untuk membangunkan sistem yang berupaya meramal banjir seawal tujuh hari dan mengeluarkan hebahan amaran banjir seawal dua hari.

“Berdasarkan perancangan, projek ini meliputi 41 lembangan sungai utama di seluruh negara dan mempunyai dua fasa.

“Fasa pertama membabitkan tiga lembangan sungai utama iaitu Lembangan Sungai Kelantan, Lembangan Sungai Terengganu dan Lembangan Sungai Pahang yang telah beroperasi pada 2017.”

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Seruandi Saad mengenai langkah proaktif yang diambil kementerian bagi mengatasi masalah banjir di Malaysia.

Tambah Tiong Sii lagi, Jabatan Pengairan dan Saliran juga sedang membina 526 stesen siren amaran banjir secara berfasa di seluruh negara yang bertujuan memberi amaran kepada orang ramai supaya bersiap sedia untuk berpindah atau ke kawasan selamat sekiranya berdepan dengan bencana berkenaan.

“Stesen ini ditempatkan di lokasi hotspot banjir seluruh negara dan amaran awal banjir akan dikeluarkan kepada penduduk di kawasan akan terjejas,” katanya.

Katanya lagi, kerajaan juga turut mempertimbangkan kaedah sistem pesanan ringkas (SMS) diikuti siren dan hebahan suara untuk meningkatkan lagi kecekapan peyampaian hebahan amaran banjir.

Berdasarkan laporan Jabatan Perangkaan, akibat bencana banjir Malaysia telah mengalami jumlah kerugian sebanyak RM622.4 juta pada 2022, RM6.1 bilion pada 2021 dan RM2.4 bilion pada 2020.

PRAB

Objektif PRAB:

  1. Membangunkan sistem yang berupaya meramal kejadian banjir monsun, tujuh hari lebih awal berdasarkan data ramalan cuaca daripada Jabatan Meteorologi Malaysia.
  2. Meningkatkan keupayaan sistem amaran dan hebahan banjir monsun dari enam jam kepada dua hari lebih awal kepada agensi berkepentingan dan penduduk yang terlibat dengan banjir.
  3. Meningkatkan ketepatan amaran banjir monsun dengan mengurangkan perbezaan ramalan dan sebenar iaitu aras ari lebih satu meter kepada kurang 0.5 meter.
  4. Membangunkan sistem yang berupaya meramal dan memberi amaran kejadian banjir kilat kepada orang awam dalam tempoh satu hingga tiga jam lebih awal dengan berdasarkan data ramalan cuaca daripada Jabatan Meteorologi Malaysia. Ramalan ini hanya memfokuskan kepada limpahan air sungai sahaja.

Faedah dan manfaat PRAB:

  1. Memberi tempoh masa yang mencukupi untuk agensi dan penduduk bertindak awal menghadapi banjir.
  2. Mengurangkan kerugian harta benda awam dan kerajaan.
  3. Meningkatkan keyakinan penduduk terutamanya mangsa banjir terhadap sistem penyampaian kerajaan yang berkesan.
  4. Membolehkan agensi bertanggungjawab menyusun strategi logistik dan pemindahan penduduk dengan lebih cekap dan teratur.

Layari laman sesawang PRAB untuk mendapatkan info lanjut mengenai Program Ramalan dan Amaran Banjir ini.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI