25.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, April 24, 2024
UtamaBerita UtamaRangka T-Rex berusia 67 juta tahun akan dilelong April ini

Rangka T-Rex berusia 67 juta tahun akan dilelong April ini

Kakitangan Muzim Dinosaur Aathal, Zurich sedang giat menjalankan kerja-kerja pemasangan semula rangka Tirannosaurus atau T-Rex yang berusia 67 juta tahun. Tugasan tersebut dilakukan sebelum ia dilelong pada 18 April depan.

PHYS.ORG

Di bawah candelier kristal dewan konsert Zurich, rangka sepanjang 3.9 meter itu dipasang untuk pameran orang ramai.

Menurut Yolanda Schicker-Siber, kurator muzium berkenaan, pemasangan semula rangka yang digelar Trinity itu bukanlah tugas yang mudah.

“Tulang itu sangat-sangat tua. Usianya 67 juta tahun.

“Jadi, ia mudah rapuh dan retak.

“Nampak stabil, tetapi kita tidak akan tahu jika ada retakan, kita perlu menyediakan gam,”katanya.

Kata Yolanda lagi, muzium dinosaur yang dikendalikan bersama bapanya di luar Zurich tidak mampu membeli Trinity.

“Tetapi jika seseorang membelinya dan tidak tahu di mana untuk meletakkannya, kami mempunyai muzium (dengan bilik) untuk T-Rex,” katanya.

Trinity dihantar ke Zurich menerusi sembilan peti gergasi dari Arizona, Amerika Syarikat.

Selepas pameran selesai, rangka itu akan dilelong oleh Pusat Lelong Koller dengan anggaran nilai antara enam hingga lapan juta Franc Swiss (RM28.87 juta ke RM38.49 juta).

Kedengarannya agak mahal, namun menurut Christian Link, individu yang bertanggungjawab ke atas memorabilia sejarah semula jadi di Koller, dia percaya ‘anggaran rangka T-Rex itu terlalu rendah’.

Link berharap agar ada sebuah muzium Switzerland membeli Trinity supaya khazanah itu terus kekal di negara tersebut.

Trinity terdiri daripada bahan tulang dari tiga spesimen T-Rex yang digali antara tahun 2008 dan 2013 daripada Hell Creek dan Lance Creek di Montana dan Wyoming di Amerika Syarikat.

Kedua-dua tapak itu terkenal dengan penemuan dua rangka T-Rex penting lain yang sudah dilelong.

Lelongan rangka T-Rex yang berkualiti luar biasa tersebut merupakan yang pertama dijalankan di Eropah dan hanya kali ketiga di seluruh dunia.

Berpuluh-puluh juta dolar hasil jualan lelong rangka dinosaur dan fosil lain telah berjaya dikumpulkan beberapa tahun kebelakangan ini.

Namun begitu, pakar telah memberi amaran bahawa perdagangan itu boleh membahayakan sains kerana dikendalikan oleh orang persendirian dan di luar jangkauan penyelidik.

Menurut Koller, hampir semua rangka langka spesimen T-Rex dewasa yang telah digali berada dalam koleksi institusi. “Oleh itu, lelongan Zurich adalah peluang yang luar biasa untuk memperoleh fosil dengan kualiti tertinggi.”

KOLLER

Rangka T-Rex itu akan menjadi tumpuan selain beberapa fosil lain yang jarang ditemui serta batu seberat 2.145 kilogram (antara meteorit Marikh terbesar pernah ditemui di bumi) lelongan akan datang itu.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI