29.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, July 13, 2024
UtamaGlobalAhli arkeologi temui bandar purba berusia 3,400 tahun selepas air Sungai Tigris...

Ahli arkeologi temui bandar purba berusia 3,400 tahun selepas air Sungai Tigris mengering

Sekumpulan ahli arkeologi dari Jerman dan Kurdistan menemui sebuah bandar berusia 3,400 tahun dari Empayar Mittani yang dahulunya terletak di Sungai Tigris.

Awal tahun ini, akibat kemarau yang teruk di Iraq, sebuah bandar muncul dari takungan simpanan air Mosul.

Pusat bandar purba Zakhiku, yang dianggap penting ketika era Empayar Mittani, mungkin merupakan bandar yang luas dengan istana dan bangunan utama lain yang dibina sekitar 1550-1350 SM.

The Archaeologist

Iraq merupakan salah satu negara yang paling terjejas teruk dengan perubahan iklim di seluruh dunia.

Terutamanya di bahagian selatan negara itu yang telah mengalami kemarau yang teruk selama berbulan-bulan.

Sejumlah besar air telah dialihkan dari simpanan air paling penting di Iraq iaitu di takungan Mosul, bagi memastikan tanaman tidak kering.

Tanpa sebarang penyelidikan arkeologi sebelum ini, bandar Zaman Gangsa itu tenggelam selama beberapa dekad tetapi telah muncul semula pada hari ini.

Metropolis purba itu terletak di Kemune di Wilayah Kurdistan Iraq.

Ahli arkeologi tiba-tiba berada di bawah tekanan dalam usaha mencari gali dan mendokumentasikan sekurang-kurangnya sebahagian daripada metropolis yang luas dan penting ini secepat mungkin sebelum ia ditenggelami semula akibat kejadian tidak dijangka.

Dalam beberapa hari, pasukan untuk usaha penggalian dan menyelamat tapak bersejarah itu telah ditubuhkan.

Yayasan Fritz Thyssen menyediakan pembiayaan untuk projek itu dengan notis singkat melalui Universiti Freiburg.

Pasukan arkeologi Jerman-Kurdish melakukan kerja yang amat mendesak kerana mereka tidak pasti bila paras air di takungan itu akan meningkat semula.

The Archaeologist

Para penyelidik dengan cepat menyelesaikan sebahagian besar pemetaan bandar.

Kubu yang besar dengan dinding dan menara, bangunan penyimpanan makanan berbilang tingkat, monumen dan kompleks perindustrian ditemui sebagai tambahan kepada sebuah istana, yang telah dikenal pasti pada 2018.

Kompleks bandar yang luas itu dibina semasa Empayar Mittani (1550–1350 SM), yang memerintah sebahagian besar Mesopotamia utara dan Syria.

Penemuan lima bekas seramik yang menyimpan koleksi lebih daripada 100 tablet dalam tulisan pepaku amat penting untuk diberi perhatian.

Tablet berkenaan dicipta semasa era Assyria Tengah, tidak lama selepas gempa bumi dahsyat yang memusnahkan bandar itu.

Malah beberapa sampul tablet tanah liat, yang mungkin berupa huruf, masih ada.

Penemuan itu mungkin boleh mendedahkan butiran penting mengenai bagaimana metropolis zaman Mittani berakhir dan penguasaan Assyria ke atas kawasan itu bermula.

Menurut Dr. Peter Pfälzner dari Universiti Tübingen, “Hampir ajaib bahawa tablet tulisan pepaku yang diperbuat daripada tanah liat yang tidak dibakar bertahan begitu lama di bawah air.”

The Archaeologist

Sebagai sebahagian daripada projek pemuliharaan komprehensif yang disokong oleh Yayasan Gerda Henkel, bangunan yang digali sepenuhnya ditutup dengan kepingan plastik yang ketat dan ditutup dengan isi kerikil bagi mengelakkan kerosakan tambahan kepada tapak penting itu akibat kenaikan paras air yang semakin meningkat.

Ini perlu dilakukan bagi tujuan mengelakkan air daripada merosakkan dinding tanah liat tidak dibakar atau apa-apa jua khazanah lain yang mungkin masih tertimbus di dalam runtuhan.

Tapak sejarah itu kini telah ditenggelami air sekali lagi.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI