29.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, July 13, 2024
UtamaBerita UtamaDianugerahkan dengan keupayaan luar biasa, wanita ini boleh mengingati setiap tarikh, masa...

Dianugerahkan dengan keupayaan luar biasa, wanita ini boleh mengingati setiap tarikh, masa dan apa-apa perkara yang berlaku dalam kehidupannya sejak 50 tahun yang lalu

Jill Price, 58, seorang wanita berasal dari Selatan California adalah manusia yang pertama sekali didiagnosis dengan hyperthymesia, iaitu sejenis kondisi yang membuatkannya berkebolehan untuk mengingati setiap perkara yang berlaku dalam kehidupannya sejak dia berumur 8 tahun, iaitu pada tahun 1974.

Gambar hiasan. (Laura Fuhrman/Unsplash)

Kondisi yang merumitkan bagi diri Jill ini dikatakan membuatkan dirinya sukar untuk bertenang kerana setiap memori yang diingatinya itu akan terbayang dalam fikirannya secara rawak dan sukar untuk berhenti. “Memori ingatan saya adalah seperti babak-babak dalam filem yang menunjukkan tentang hari-hari lalu dalam kehidupan saya,” tulis Jill dalam sebuah buku yang dihasilkannya, ‘The Woman Who Can’t Forget’. Menurut Jill lagi, memori yang diingatinya itu juga berlaku secara automatik dan dia tidak mampu untuk mengawalnya.

YouTube

Berdasarkan laporan oleh laman NPR, Jill berkongsi bahawa walaupun dia sudah mula mengingati setiap apa yang berlaku pada hari-harinya bermula tahun 1974, namun, bermula tahun 1980 dan keatas, kemampuan ingatannya bertambah lebih jelas dan kuat berbanding sebelum itu. “Berikan saya satu tarikh bermula tahun itu dan ke atas dan saya dengan sekelip mata boleh memberitahu anda tarikh itu jatuh pada hari apa, apa yang saya lakukan pada hari itu, dan apa-apa perkara kecil mahupun besar yang berlaku – selagi informasi itu saya ketahui pada hari berkenaan,” katanya.

Selain itu, kondisi yang dialami oleh Jill ini juga membuatkannya berupaya untuk mengingati memori apabila dia ditanya, ataupun kebiasaannya, Jill akan ‘dihujani’ dengan memori-memori lalunya secara automatik. Walaupun Jill berusaha untuk tidak mengingati apa-apa, namun ‘anugerah’ yang dikurniakan kepadanya ini tidak membolehkannya melakukan sebegitu. “Ingatan ini tidak berada dalam kawalan sedar saya, dan sebanyak mana yang saya suka untuk memberhentikannya, saya tidak boleh menghentikannya. Ia akan muncul dalam fikiran saya, sama ada kerana terdengar seseorang menyebut tarikh-tarikh yang lalu atau nama, atau saya terdengar lagu di radio dan sama ada saya mahu pulang ke saat yang tertentu atau tidak, fikiran saya akan terus mati dan membawa saya ke saat tersebut,” ujarnya.

YouTube

Walaupun bagi manusia normal, kondisi ini tidak dianggap serius dan mungkin juga boleh menjadi satu kekuatan diri, namun bagi Jill yang benar-benar mengalaminya, hal ini bukanlah suatu perkara yang mudah. Ini adalah disebabkan semakin lama Jill menjalani kehidupannya, maka semakin banyaklah memori yang akan selalu ‘dipaparkan’ dalam ingatannya.

YouTube

Bukan itu sahaja, kerana kemampuan luar biasanya ini juga, Jill dengan jelas dapat mengingati memori-memori buruk dalam kehidupannya, hatta memori di saat dia diugut oleh emaknya kerana dia tidak mahu makan makanan yang berkhasiat ketika dia masih kecil lagi. Dalam sebuah perkongsian Jill yang dimuatnaik di laman YouTube pula, Jill menegaskan bahawa disebabkan kondisinya ini, dia turut dibebani rasa ‘serbalah’ akibat sesuatu keputusan yang tidak sepatutnya dilakukannya pada puluhan tahun yang lalu.

“Saya bukannya mengingati satu atau dua perkara, saya ingat semuanya. Dan saya benar-benar hidup dengan perasaan saya pada masa perkara itu berlaku. Dan saya akan berfikir bahawa sepatutnya saya melakukan perkara yang bertentangan, saya patut melakukan ini, saya patut melakukan itu, dan jika saya melakukannya, saya tidak akan berada di sini. Saya sentiasa dan dengan konsisten akan berfikir sebegitu,” katanya.

YouTube

Jelas sekali, ingatan-ingatan sebegini akan membuatkan Jill sentiasa bergelumang dengan rasa trauma, kerana dia boleh membayangkan setiap satu memori itu seperti babak-babak dalam filem. Padahal babak-babak itu adalah pengalaman yang dilaluinya sendiri dalam tempoh masa 5 dekad lalu!

Diagnosis hyperthymesia atau turut dikenali sebagai sindrom hyperthymesia yang dialami oleh Jill ini adalah salah satu penyakit yang sangat jarang berlaku dan rekod sehingga tahun 2021 menunjukkan hanya kira-kira 61 orang sahaja yang menghidapinya dalam seluruh penduduk dunia. 

Amazon

Walaupun bagi manusia normal keadaan yang dialami Jill ini adalah satu keajaiban yang berlaku, namun bagi pengidap penyakit itu sendiri, hal ini tidaklah seindah yang disangka. Kerana terlalu banyak memori yang diingati dalam kehidupannya, Jill dikatakan tidak mampu menghafal apa-apa lirik atau puisi. Sehingga sebegitu ‘penuh’ sekali tahap ingatan Jill. Oleh itu, sebagai salah satu cara untuk menenangkan diri, laman UDN menyatakan bahawa Jill akan menulis apa-apa yang diingatinya pada satu-satu masa dalam sebuah dairi.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI