27.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, July 23, 2024
UtamaGaya HidupNenek 80 tahun masih ligat dan rajin cari aktiviti, panjang langkah beriadah...

Nenek 80 tahun masih ligat dan rajin cari aktiviti, panjang langkah beriadah keluar rumah walaupun berkerusi roda

Seorang pemuda minggu lalu berkongsi cerita di Twitter bagaimana dia bertemu dengan seorang warga emas dan nenek berusia 80 tahun di kampungnya sejak dua tahun lalu.

Apa yang menarik berkenaan nenek ini ialah sikapnya yang sentiasa positif walaupun pergerakannya terbatas ekoran dia terpaksa bergerak menggunakan kerusi roda untuk ke mana-mana.

Pemuda itu yang dikenali sebagai Sofwan CJ melahirkan rasa bersyukurnya selepas mengenali nenek itu yang pada mulanya meminta pertolongan Sofwan untuk membelikan sebuah kerusi roda bagi membolehkannya bergerak bebas.

Facebook

Waktu itu Sofwan baru dalam fasa putus cinta, maka dia telah mengambil keputusan untuk keluar pusing-pusing dan menikmati keindahan alam sekitar kawasan perumahannya.

Ditakdirkan hari itu, seorang nenek datang menegur sewaktu Sofwan sedang melintas jalan di depan rumahnya.

“Awak beli mana kerusi roda ni? Kalau nenek bagi duit, awak boleh tolong pergi belikan untuk nenek satu tak?” tanyanya dengan selamba.

Sofwan agak terkejut sebab nenek itu percayakannya walhal mereka baru sahaja berkenalan. Nenek itu memberitahu, dia memerlukan kerusi roda itu untuk buat berkebun dan pelbagai aktiviti serta riadah lain di kawasan rumahnya. “Nenek tak nak baring saja dalam rumah,” katanya.

Lantas Sofwan bersetuju untuk membantu nenek itu dengan meminta pertolongan ibunya sebagai orang tengah yang menguruskan urusan jual beli kerusi roda elektrik dengan harga kira-kira RM3,000.

Sebagai tanda terima kasih kerana telah membantu memudahkan urusannya, warga emas ini mengajak Sofwan bertandang ke rumahnya untuk bersarapan.

Mereka saling bertemu beberapa kali dan Sofwan sempat mengajar nenek ini menggunakan kerusi roda tersebut.

Tidak lama kemudian, Sofwan terpaksa mengucapkan selamat tinggal kepada nenek itu kerana dia pulang semula ke kampus bagi menyambung pengajiannya.

“Saya tidak jumpa lagi nenek itu sejak masuk sambung degree sampailah ke hari ini,” kata Sofwan.

Pada hari itu, ketika mereka bertemu semula, Sofwan menjadi begitu teruja dan gembira apabila dapat melihat nenek berkenaan memanfaatkan dengan sepenuhnya penggunaan kerusi roda itu untuk melakukan aktiviti hariannya. 

“Gembira, suka dan sedih itu sudah pasti,” katanya menggambarkan perasaan ketika mendekati warga emas itu.

Facebook

Menurut Sofwan, nenek ini memang ligat dan terlalu rajin. Pada setiap petang jika tidak berkebun, dia mesti akan keluar memancing di parit berdekatan dengan rumahnya. “Pendengaran dan ingatannya masih kuat,” tambahnya.

Memang seronok bila kita dapat melihat warga emas yang aktif dan gembira melakukan aktiviti yang disukai serta dapat menguatkan mindanya.

Sofwan turut menitipkan pesanan kepada golongan muda sepertinya agar meneroka dunia luar dan bertegur sapa dengan golongan lebih berusia.

“Kadang-kadang mereka benar-benar memerlukan bantuan tetapi tidak tahu macam mana atau dekat siapa hendak minta tolong,” katanya.

Sofwan turut memuji nenek ini yang sentiasa menyemai sifat positif, berlapang dada dan sentiasa bersikap terbuka dengan sesiapa sahaja yang ditemuinya.

Facebook

“Saya tidak pernah jumpa orang sebaya dia yang berfikir untuk faham situasi yang generasi sekarang terpaksa lalui.

“Dia tidak pernah merendahkan golongan muda. Tidak pernah melabel orang sembarangan. Perkongsian ilmu agama pun dengan berhemah sehingga saya berasa tertarik untuk dalami,” jelas Sofwan mengenai nenek ini.

Semoga nenek ini panjang umur, dimurahkan rezeki dan terus dikurniakan dengan kesihatan yang baik. Juga didoakan untuk Sofwan dengan segalanya yang terbaik.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI