26.6 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 10, 2023
UtamaGaya HidupIbu cimpanzi undang sebak bila beri pelukan paling indah ketika melihat bayinya...

Ibu cimpanzi undang sebak bila beri pelukan paling indah ketika melihat bayinya mengangkat tangan selepas dua hari terpisah

Kasih sayang ibu terbukti semuanya adalah sama tanpa mengira batasan tidak kira ianya ibu kepada manusia mahupun haiwan.

Ketika cimpanzi bernama Mahale memasuki kandang di mana dia ditempatkan di Zoo Sedgwick County di Wichita, Kansas, dia merasakan suasananya agak berlainan dan terasa kosong.

Ini kerana cimpanzi berusia 28 tahun itu baru sahaja melahirkan bayi ketiganya, anak lelaki yang dia tidak dapat melihatnya setelah dua hari berlalu.

Facebook

Mahale mahu menggendong bayi lelakinya, sebab dia menjadi tidak keruan dan berasa teruja untuk bersatu semula dengan anaknya.

Dan ketika itulah detik indah telah berjaya dirakam penjaganya.

Facebook

Apabila kelahiran anak Mahale berhenti berkembang dan mengalami komplikasi, pasukan perubatan terpaksa campur tangan dengan melakukan pembedahan cesarean kecemasan ke atasnya.

Malangnya, bayi lelaki yang dilahirkan tidak bernafas dengan baik dan si kecil terpaksa ditempatkan di dalam pemerhatian di hospital zoo berkenaan sehingga dia sihat.

Facebook

Mahale tidak tahu bila dia akan dapat mendakap bayi yang baru dilahirkannya dan ibu mana yang tidak berasa resah dan kebimbangan apabila tidak dapat bertemu dengan anaknya.

Ketika ibu cimpanzi yang kepenatan ini memasuki kandang dan dia memandang tempat tidurnya, tiba-tiba tangan kecil terangkat dari celah selimut biru. Pada ketika itu, Mahale menyedari bayi lelakinya yang dinamakan Kucheza rupa-rupanya berada dalam keadaan selamat.

Facebook

Apabila Mahale menyedari memang bayi miliknya yang berada di dalam selimut itu, dia meluru ke arahnya, merangkulnya di dalam dakapan dan kelihatan ibu ini menggeletar penuh emosi. Mahale memeluk Kucheza dekat di hatinya dengan erat.

Kelegaan jelas terpancar di wajahnya yang membuat sesiapa sahaja yang melihat adegan beremosi paling tulen ini berasa amat sebak. 

Facebook

Ibu yang penyayang ini sejak itu tidak mahu berenggang dengan bayi lelakinya selepas pertemuan semula, dan mereka menikmati masa yang amat bermakna bersama-sama.

Malangnya, lima minggu kemudian Kucheza meninggal dunia dalam pelukan ibunya yang sudah mengetahui bayinya sakit tenat dan dia sudah bersedia untuk berpisah dengannya, kata Zoo Sedgwick County dalam satu hantaran di Facebook pada 22 Disember 2022.

Sedgwick County Zoo / Facebook

“Hati kami hancur hari ini dengan pemergian Kucheza,” kata zoo itu.

Namun walaupun masanya terlalu singkat, ibu dan anak ini berjaya membentuk ikatan kekeluargaan mereka dalam saat paling bahagia yang turut dikongsi bersama dunia.

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI