26.8 C
Kuala Lumpur
Friday, February 23, 2024
UtamaBerita UtamaGempa bumi di timur Indonesia, empat terkorban

Gempa bumi di timur Indonesia, empat terkorban

Sekurang-kurangnya empat orang terkorban dalam kejadian gempa bumi berukuran 5.4 skala Richter di timur Indonesia. Kejadian yang berlaku pada 09 Februari itu telah menyebabkan sejumlah rumah serta bangunan musnah.

Majoriti

Menurut Pengurus Pusat Kawalan Operasi Agensi Pengurusan dan Mitigasi Bencana, Jonathan Koirewoa kepada Xinhua menerusi panggilan telefon, gegaran gempa bumi tersebut dapat dirasai dengan kuat. Akibatnya beberapa rumah, restoran dan bangunan mengalami kerosakan.

Dalam kenyataan lain, Asep Khalid Ketua Agensi Mitigasi Bencana Jayapura mengatakan sebuah kafe runtuh dan empat orang maut di sana. “Ia jatuh ke dalam laut,” ujar Asep Khalid.

Facebook

Sementara itu, Kajian Geologi Amerika Syarikat (USGS) melaporkan gempa bumi itu berlaku pada pukul 1.28 petang (waktu tempatan) di barat daya Jayapura pada kedalaman 22 kilometer.

Pusat gempa bumi itu terletak satu kilometer (km) ke barat daya ibu kota Jayapura pada kedalaman 10 kilometer.

Walau bagaimanapun, gempa bumi tersebut tidak berpotensi mencetuskan tsunami.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI