31.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaBerita UtamaBekas akauntan hampir putus asa menjaja apam balik gara-gara pernah pengsan di...

Bekas akauntan hampir putus asa menjaja apam balik gara-gara pernah pengsan di dapur

Seorang bekas akauntan hampir putus asa menjaja apam balik gara-gara pernah pengsan di dapur. Walaupun berdepan dengan cabaran seperti kepanasan dapur, dia lebih gembira kerana telah bebas daripada tekanan pekerjaan terdahulu iaitu sebagai akauntan. Selain itu, pujian daripada pelanggan ulangan yang berpuas hati dengan apam balik yang dibuatnya membuatkan dia semakin bersemangat untuk berniaga.

Selepas menamatkan pengajian Diploma Perakaunan, Li Yihua, 29 bekerja sebagai akauntan di sebuah syarikat di Singapura. Dalam satu temu bual bersama Xinming Daily, dia berkata,”Walaupun kehidupan 9-5 itu sangat stabil, namun ia tidak berubah yang membuatkan saya tertekan.”

Menurut Li Yihua ketika bekerja sebagai akauntan dahulu, dia berdepan dengan tekanan mental yang berganda pada hujung bulan dan hujung tahun. Berbanding dengan hanya duduk di pejabat, dia percaya dia mampu mencari rezeki dengan caranya tersendiri. Akhirnya selepas bekerja selama tujuh tahun Li Yihua meletakkan jawatan.

Dua tahun lalu, bekas akauntan ini menyertai Program Pembangunan Penjaja (HDP) yang dibangunkan oleh Agensi Alam Sekitar Kebangsaan (NEA) dan SkillsFuture Singapura (SSG) untuk belajar memasak. Di sana, Li Yihua belajar membuat apam balik.

NEA

Semasa dalam tempoh percubaan, dia pernah pengsan sekurang-kurangnya dua kali kerana tidak tahan dengan kepanasan tiga dapur di kedainya. “Saya berpeluh daripada kepala hingga ke kaki, dan saya kehilangan banyak air hingga saya tidak perlu ke tandas pada hari itu.”

Walaupun begitu, Li Yihua tetap meneruskan perniagaannya. Dia sedikit pun tidak berfikir untuk berhenti.

“Dari awal hingga akhir, jika anda sudah memutuskan untuk masuk ke dalam industri ini, anda mesti berusaha sedaya upaya dan tidak mudah mengalah.”

Li Yihua yang menetap di Woodlands, bangun pada pukul 4 pagi dan keluar pada pukul 5 pagi untuk membuat persediaan membuka kedai kopinya yang terletak di Tao Payoh Lane 4.

Li Yihua mengaku bahawa selepas menjalani sendiri kehidupan sebagai penjaja barulah dia tahu pekerjaan itu tidak mudah. Setiap hari dia perlu bangun seawal pagi, pulang ke rumah pada waktu petang dan kemudian menyediakan bahan-bahan untuk keesokan harinya.

Walaupun secara fizikal pekerjaan tersebut lebih memenatkan namun dia lebih bahagia.

Hampir setiap hari Liang Junmei, 65 ibu kepada Li Yihua membantu anak perempuannya itu di kedai. Dia berkata, “Pekerjaan lama dan pekerjaan kini adalah ‘satu sejuk dan satu panas’, walaupun sukar, kami tetap menyokongnya. Jika anda mengalah dengan mudah, tiadalah generasi baharu dalam industri ini.”

Kata Li Yihua kepada Xinming Daily lagi, ketika mula-mula berniaga dahulu, hasil pendapatannya tidaklah begitu lumayan. Kadang-kadang dia terfikir untuk bekerja di pejabat semula kerana lebih selesa dan waktu kerja yang fleksibel.

Namun lama-kelamaan, pendapatannya semakin bertambah. Mereka juga mempunyai sejumlah pelanggan ulangan yang begitu gemarkan apam balik mereka. Pujian pelanggannya sedikit sebanyak memberikan motivasi buat dirinya untuk terus berusaha memajukan perniagaannya.

Sepanjang mengendalikan perniagaan apam balik tersebut Li Yihua pernah tidak berehat selama seminggu. Dia kemudiannya memutuskan untuk tidak berniaga pada setiap hari Sabtu dan menggunakan masa tersebut untuk berehat dan menghabiskan masa bersama keluarga.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI