29.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, July 13, 2024
UtamaKesihatanMi segera luput tarikh 5 tahun lalu takut dibuang, keluarga ‘hoarder’ ini...

Mi segera luput tarikh 5 tahun lalu takut dibuang, keluarga ‘hoarder’ ini bermasalah bila semua barang tidak berguna mahu disimpan

Berjimat cermat itu satu perkara yang membawa kebaikan, tetapi jika anda mengumpul barang terlalu banyak, ia mungkin gangguan mental ‘hoarding disorder’. Seorang pengguna Facebook di Taiwan memuat naik satu hantaran dengan rasa bimbang lalu meminta bantuan warganet lain. 

Hantaran itu mendedahkan ibunya bukan sahaja akan marah apabila orang lain membuang barang-barang di dalam rumah, tetapi dia juga keluar mengutip “sampah”, yang menyebabkan rumahnya dipenuhi dengan pelbagai barangan tidak berguna, yang membuatkan seluruh isi rumah berasa tertekan. Ramai penghidap ‘hoarding disorder’ atau penimbun barang mengalami masalah yang sama.

Pengguna Facebook itu menulis, “Bagaimana cara menyelesaikan tabiat menimbun barang ibu saya, jangan buang sama sekali, dan keluar untuk membawa pulang sampah. Jika saya mahu membuangnya, saya dikatakan tidak perlu menguruskan rumah untuk memahami penderitaannya. Di dalam rumah itu, terdapat mi segera luput tarikh berusia lima tahun dan meja yang perlu diganti enggan dibuang, malah kami mahu mengalihkan kabinet kayu yang berbau busuk. Saya tidak tinggal di rumah itu, tetapi apabila saya pulang melawat, saya berasa sangat tidak selesa. Saya hanya ingin tahu jika ada cara lain untuk menyelesaikan masalah rumah sampah ini.”

Getty Images

Selepas hantaran itu didedahkan, terdapat ramai ahli keluarga penghidap yang menghadapi situasi yang sama:

“Begitu juga di rumah saya dahulu. Tidak berguna membuangnya secara sembunyi, saya akan hilang sabar dan mencampak barang itu. Apabila saya melihat ada ruang, barang dibawa masuk semula dan ia semakin bertimbun. Sampai tiada lagi laluan, selepas tu semua berputus asa dengan orang itu dan seisi keluarga berpindah.”

“Ibu saya pun ada masalah ini. Dia susah semasa kecil kerana bapanya tidak bertanggungjawab, dan dia tidak boleh bekerja, jadi terpaksa mengutip barang di luar dan mencari jalan bagi menyara kehidupan. Ibu saya akan selongkar tong sampah yang saya telah susun, kutip semula, menangis dan buat kecoh, dan tidak benarkan barangannya dibuang.”

“Ini seperti keluarga rakan sekerja saya, ibunya mengutip barang tidak berguna yang sepatutnya tidak perlu dibawa pulang ke rumah. Katanya rumah ibunya bertimbun dengan barang sehingga dia tidak dapat bergerak walau seinci pun.”

“Tidak ada cara untuk membuang barang yang menimbun, dan anda tidak boleh membuangnya sesuka hati. Selain itu, dia juga mempunyai buku simpanan dan harta benda. Di dalam rumah itu, semasa ibu saya dimasukkan ke hospital, saya perlahan-lahan menghabiskan 3 bulan memeriksa, membuang, meneliti dan membuang, mengemas dan menyusun, amat memenatkan.”

Getty Images

Sementara beberapa warganet memberi cadangan:

“Biarkan ibu anda keluar bercuti selama 2 hari 1 malam, buang semua barang pada masa ini, dan kemudian bawa ibu anda berjumpa pakar psikiatri.” 

“Sesetengahnya mungkin membawa petanda kepada demensia, bawa dia untuk menjalani pemeriksaan kesihatan.”

“Bawa ibu anda berjumpa kaunselor, beritahunya anda mahu seseorang menemani anda, dan kemudian berbincang dengan kaunselor itu. Biasanya, ahli keluarga perlu mengadakan rundingan bersama untuk memperbaiki diri. Ingat, ini adalah masalah dan urusan keluarga anda.”

Penyakit ‘hoarding’ disenaraikan sebagai penyakit mental dalam “The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders Fifth Edition” yang sebenarnya boleh dirawat. Antara rawatan yang sesuai dijalankan oleh pakar psikiatri dan kaunselor ialah terapi tingkah laku kognitif (CBT) di mana ahli terapi membantu mengurangkan rasa gelisah untuk melepaskan anggapan barangan masih berguna, dan turut mengajar penghidap ‘hoarding’ menyusun barang dengan teratur.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI