31.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaBerita UtamaUlasan filem: ‘Unsilenced’: filem tentang kempen PKC yang menindas pengamal Falun Gong...

Ulasan filem: ‘Unsilenced’: filem tentang kempen PKC yang menindas pengamal Falun Gong di China

Falun Gong yang juga dikenali sebagai Falun Dafa adalah disiplin kerohanian kuno dari China yang diamalkan oleh sebilangan besar orang yang bukan sahaja orang Cina tetapi di seluruh dunia. Falun Gong mempunyai latihan dan meditasi untuk kesihatan, tetapi tidak seperti tai chi atau bentuk qigong lain, ia mengajar orang bagaimana untuk menjadi lebih baik dan menjalani kehidupan yang lebih mulia.

Sesungguhnya, Falun Gong berusaha untuk memupuk hati pengamalnya mengikut prinsip terasnya iaitu Sejati, Baik, dan Sabar. Sejak pengenalannya pada awal 1990-an oleh seorang lelaki bernama Li Hongzhi, ia sentiasa menjadi gerakan yang aman dan cepat diterima ramai.

Diarahkan oleh pakar hak asasi manusia, Leon Lee (yang juga mengarahkan “Human Harvest” pada 2014 tentang pengambilan organ secara haram), “Unsilenced” ialah sebuah filem yang berdasarkan peristiwa sebenar dua pasangan warga China: Wang (Ting Wu) dan Li ( He Tao), dan Jun (Shih Cheng-Hao) dan Xia (Chen Ying-Yu).

Filem ini bermula pada tahun 1999. Pasangan tersebut merupakan pelajar di Universiti Tsinghua yang merupakan sebuah institusi berprestij di Beijing. Semasa Wang, Li, dan Xia berlatih Falun Gong di sebuah taman, Jun tidak dapat menyertai mereka kerana keluarganya mempunyai sejarah lampau dengan rejim China. Dalam erti kata lain, dia mahu menjauhkan diri daripada masalah. Tetapi Wang percaya bahawa rejim itu baik-baik saja dengan Falun Gong, dan pendedahannya tentang banyak faedah amalan itu meyakinkan Jun untuk menyertainya.

Ketika kumpulan mereka berlatih di taman, sebuah limo yang membawa beberapa ahli Parti Komunis China (PKC) yang terkenal—Pengarah Zhu (James Yi) dan bosnya, Setiausaha Yang (Tzu-Chiang Wang)—berhenti. Kedua-duanya percaya bahawa populariti Falun Gong yang meledak adalah ancaman langsung kepada PKC kerana membuatkan lebih ramai orang yang menyertai Falun Gong.

Rakaman filem orang-orang yang berlatih Falun Gong di taman-taman ditayangkan pada mesyuarat orang-orang atasan PKC, yang menyebabkan Setiausaha Yang ditugaskan untuk turun padang bagi melihat sendiri amalan Falun Gong. Dengan wajah bengis seperti psikopat, Yang terus menjalankan misinya. Dia menggunakan kuasa penuh negara (terutamanya sistem polis dan penjara) dan mula menimbulkan pertelagahan antara satu sama lain dalam kalangan penyokong Falun Gong dan memenjarakan mereka.

Seorang pelajar kejuruteraan yang cemerlang, Wang ialah salah seorang pelajar terbaik Universiti Tsinghua dan seorang pemimpin semula jadi. Apabila Wang, Li, Jun, dan Xia muncul pada sesi latihan Falun Gong seterusnya, mereka mendapati bahawa ia telah diganggu oleh pihak berkuasa. Wang mencadangkan agar mereka membuat aduan di pejabat kerajaan tempatan.

Selepas pelajar-pelajar itu muncul di pejabat dan memfailkan aduan mereka secara aman, mereka membuat kesimpulan bahawa pihak berkuasa telah membuat kesilapan dengan mengganggu sesi latihan Falun Gong. Mereka kemudian menonton siaran berita dan mula menyedari bahawa mereka sebenarnya sudah masuk ke dalam perangkap rejim. Melalui media massa, mereka digambarkan sebagai kumpulan perusuh ganas yang telah mengancam pihak berkuasa. Dari situ, propaganda PKC yang kejam dan menggerunkan mula bergerak pantas.

Sementara itu, Daniel Davis (Sam Trammell), seorang wartawan akhbar yang sangat berani yang ditempatkan di China telah mendapat berita tentang penindasan rejim terhadap Falun Gong. Sama seperti Wang, dia percaya dalam mencari kebenaran (dalam kesnya melalui kewartawanan) dan mula menggali lebih mendalam mengenai perkara itu. Apabila penyiasatan Daniel mula mendedahkan tentang kemungkinan wujudnya rasuah dalam rejim, pembantu baharunya Min Xu (Anastasia Lin) mula menyatakan kebimbangan terhadap keselamatan Davis yang mungkin boleh terancam.

Pihak PKC kemudian mula melakukan teknik propaganda yang tidak masuk akal, seperti merakam kehidupan banduan yang tidak berkaitan dengan Falun Gong tetapi menyamar sebagai pengamal, untuk mencemarkan nama baik Falun Gong melalui saluran media. Melalui ketakutan, intimidasi, dan manipulasi media, keadaan mula kelihatan semakin mengerikan bagi pengamal Falun Gong.

Persoalannya, adakah penyiasatan Daniel dan Wang serta kepercayaan rakan-rakannya terhadap Falun Gong sudah cukup untuk melihat mereka melalui semua penganiayaan politik dan rasuah yang berleluasa?

Salah satu perkara yang paling menarik tentang filem ini ialah rentaknya. Filem “Unsilenced” telah menarik perhatian penonton untuk sentiasa menjangkakan adegan seterusnya. Ia juga menggalakkan mereka yang ingin tahu tentang Falun Gong untuk melakukan penyelidikan sendiri terhadap penganiayaan yang dilakukan oleh pihak PKC di China.

‘Unsilenced’
Pengarah: Leon Lee
Pelakon: Sam Trammell, James Yi, Anastasia Lin
Durasi: 1 jam, 48 minit
Tarikh Tayangan: 22 Oktober 2021
‘Rating’: 5 bintang

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI