31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGaya HidupDemi adik, kakak rela berikan pendapatan bulanannya sebanyak RM60 ribu

Demi adik, kakak rela berikan pendapatan bulanannya sebanyak RM60 ribu

Demi adik, kakak rela berikan pendapatan bulanannya sebanyak RM60 ribu. Bukan itu sahaja, wanita beruisa 33 tahun dari Anwei, China ini berkata dia hanya akan memikirkan soal jodoh sendiri selepas adiknya berkahwin.

163

Menurut satu artikel, wanita itu juga mengaku bahawa dia akan berasa bahagia selama mana dia dapat membahagiakan keluarganya.

“Saya mula belajar cara membuat kek ketika berusia 19 tahun dan kemudian menjualnya. Saya bangun pada pukul 4 pagi, mula menyediakan bahan-bahan dan terus menjual hingga pukul 11 malam.”

Dia memiliki kedai sendiri dan dia menjual sekitar 3000 biji kek setiap hari. Dalam sebulan, dia mampu memperoleh pendapatan sekitar RM60 ribu.

Walaupun memperoleh pendapatan yang agak lumayan, wanita ini tidak memiliki kereta atau rumah. Dia juga masih bujang. Hampir seluruh pendapatannya diberikan kepada ahli keluarganya.

163

“Menguruskan perniagaan ini susah dan saya jarang mempunyai masa untuk bertemu dengan setiap orang kerana saya sibuk. Saya akan mula memikirkan tentang perkahwinan selepas adik saya berkahwin,” kata wanita ini lagi.

Bagi wanita ini, ibu bapa dan adiknya adalah keutamaannya buat masa ini. Dia mahu membelikan sebuah rumah dan kereta buat adiknya. Itu adalah perkara yang dia lakukan dengan seikhlas hati.

Kata wanita ini lagi, jika dengan berbuat demikian masih tidak cukup, dengan rela hati dia akan memberikan kedai dan perniagaannya kepada adiknya.

Dia juga tidak kisah jika satu hari nanti dia hanya dapat membeli sebuah rumah kecil buat dirinya. Ini kerana, demi kebahagiaan ibu bapa dan adiknya, dia sanggup berkorban. Selagi adiknya gembira, ibu bapanya juga akan gembira. Itulah yang lebih penting buat anak sulung keluarga ini.

Semoga wanita ini terus dikurniakan rezeki di atas niat baiknya yang mahu menyenangkan keluarganya.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI