26.8 C
Kuala Lumpur
Friday, February 23, 2024
UtamaBerita UtamaSekurang-kurangnya 151 orang maut dalam tragedi sambutan Halloween di Itaewon, Korea Selatan

Sekurang-kurangnya 151 orang maut dalam tragedi sambutan Halloween di Itaewon, Korea Selatan

Sambutan Halloween besar pertama di Korea Selatan sejak berakhirnya sekatan Covid-19 bertukar menjadi tragedi hitam apabila media tempatan melaporkan sekurang-kurangnya 151 orang maut dan lebih 82 orang cedera ketika menyambutnya di Itaewon, Yongsan-gu, Korea Selatan. Pihak berkuasa bomba mula menerima laporan mengenai mangsa yang mengalami jantung terhenti bermula jam 10.22 malam, pada 29 Oktober.

TWITTER

Dalam kejadian itu, lebih 100 orang mangsa yang cedera dikejarkan ke hospital manakala mangsa yang telah meninggal dunia dilihat ditutup dengan kain dan lain-lain sementara menunggu bantuan untuk mengalihkan mereka ke tempat yang lebih selamat.

Kebanyakan mangsa berusia dalam lingkungan 20-an. Difahamkan, 19 orang yang maut merupakan warga asing yang terdiri daripada rakyat Iran, Uzbekistan, China dan Norway. Jumlah kematian tidak rasmi mencatatkan korban terdiri daripada 97 wanita dan 54 lelaki.

THE KOREA HERALD

Lebih 1,700 pasukan tindak balas kecemasan termasuk 517 anggota bomba, 1,100 anggota polis dan sekurang-kurangnya 70 orang pekerja kerajaan serta 142 buah ambulan dikejarkan ke lokasi kejadian untuk memberi bantuan kepada mangsa di lokasi kejadian.

CNN

Sekitar jam 11.30 malam, pekerja keselamatan melakukan CPR terhadap mangsa yang tidak menyedarkan diri berdekatan dengan Hotel Hamilton di Itaewon. Dikatakan lebih kurang 50 orang pesakit mengalami jantung terhenti di tempat kejadian.

Kira-kira 100,000 orang hadir ke lokasi kejadian untuk menyambut Halloween pada hujung minggu tersebut. Kebanyakan mereka yang hadir tidak menggunakan pelitup muka dan tidak mengamalkan penjarakan sosial walaupun wabak Covid-19 masih belum reda.

THE KOREA HERALD

Ekoran kejadian malang tersebut, Presiden Yoon Suk-Yeol mengadakan mesyuarat tergempar dan mengisytiharkan Waktu Berkabung Kebangsaan sehingga kes kemalangan itu selesai. Yoon juga memerintahkan agar semua kementerian dan agensi berkaitan yang diketuai oleh menteri pentadbiran awam dan keselamatan untuk berusaha sedaya upaya memberikan bantuan segera kepada mangsa.

REUTERS

Tambah Yoon lagi, tragedi tersebut tidak sepatutnya berlaku di tengah-tengah Seoul ketika menyambut Halloween. Walau bagaimanapun, dia menitipkan doa buat mangsa korban dan berharap agar mangsa yang cedera segera sembuh.

THE KOREA HEARLD

Yoon turut menggesa untuk mempersiapkan langkah keselamatan bagi menangani kecemasan yang mungkin boleh berlaku pada acara Halloween yang berlangsung di seluruh negara. Menurut berita tempatan, Datuk Bandar Seoul Oh Se-Hoon juga telah memutuskan untuk segera pulang daripada lawatan perniagaannya di Eropah.

Pihak berkuasa masih menyiasat punca kejadian tersebut, namun Choi Seong-Bum, ketua Jabatan Bomba Yongsan-gu berkata ia adalah ‘dianggap rempuhan’ dan ramai orang terjatuh sehingga mencederakan sekurang-kurangnya 82 orang.

Lebih 100,000 orang datang ke Itaewon yang terkenal sebagai daerah kelab malam untuk meraikan sambutan Halloween pada Sabtu malam. Banjiran orang ramai tersebut telah menyebabkan jalan yang sempit menjadi sesak hingga menyukarkan pergerakan.

Saksi yang dikenali sebagai Sung mengatakan dia nampak orang pergi ke sebelah kiri dan sampai ke seberang jalan. Namun, orang yang berada di tengah-tengah kesesakan tersebut tidak dapat meloloskan diri hingga menyebabkan mereka sukar bernafas. Dia mengumpakan kejadian tersebut seperti “kereta api bawah tanah yang tersekat”. Dia bernasib baik kerana sempat melepaskan diri daripada kesesakan tersebut namun satu jam kemudian, dia terdengar berita mengenai orang yang maut di situ. Dia percaya puncanya adalah rempuhan dan masing-masing tersekat antara satu sama lain.

Kata saksi lain, Park Jung-Hoon, 21 kepada REUTERS jumlah orang yang datang ke Itaewon kali ini adalah sepuluh kali ganda lebih ramai berbanding jumlah orang yang menonton pertunjukkan bunga api.

Polis menutup ruang tersebut bagi memudahkan petugas kesihatan melakukan tugas mereka. Namun video yang tersebar luas di media sosial memperlihatkan mangsa yang memakai kostum Halloween terbaring di jalanan sementara yang lain diberikan bantuan kesihatan.

Kerajaan bandar Seoul turut menerima laporan mengenai kehilangan orang ketika rakan dan ahli keluarga mendakwa orang yang mereka cari tersebut diketahui hadir ke sambutan tersebut dan tidak pulang ke rumah.

Pada pagi Ahad, anggota polis kembali ke lokasi kejadian untuk mencari barang peribadi dan cebisan pengenalan diri untuk menentukan jumlah sebenar mangsa yang maut dan cedera.

TWITTER

Berikut adalah antara video yang tular mengenai sambutan Halloween di lokasi kejadian.

Takziah kepada semua keluarga yang kehilangan ahli mereka dalam tragedi ini.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI