30.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024
UtamaInspirasiWanita tidak dikenali minta izin peluk mak cik sedang seronok makan tengah...

Wanita tidak dikenali minta izin peluk mak cik sedang seronok makan tengah hari bersama keluarga, hati sentap bila dia mula menangis

Masa pantas berlalu tanpa disedari dan semakin kita merasakan diri itu sudah tua, begitu jugalah semakin tua ibu bapa kita.

Anak yang baik akan selalu berkata, saat menghabiskan masa bersama ibu bapa tersayang yang sudah tua adalah amat bermakna dan memori itu sungguh bernilai.

Seorang wanita dikenali Anis Ramli, baru-baru ini berkongsi bagaimana dia sedang makan tengah hari bersama ibu bapanya di Sri Karak, PJ Old Town apabila seorang wanita tidak dikenali menghampiri mereka.

Gambar Hiasan / Pixabay

“Ibu sedang menikmati makan tengah hari sambil kami memesan hidangan kegemarannya (kari kepala ikan),” tulis Anis dalam satu hantaran di LinkedIn.

Ketika mereka sedang menjamu selera, seorang wanita menghampiri mereka dan memulakan perbualan.

“Mak cik, saya seronok sangat tengok mak cik makan. Memang seronok makan ah,” kata wanita itu kepada ibu Anis sambil tersenyum.

“Ya, ya. Makanannya sedap. Itulah sebabnya saya suka..” jawab ibu Anis sambil tersenyum.

“Bagus, bagus.. Mak cik. Maaf..” Wanita itu berhenti seketika dan tiba-tiba bertanya, “Boleh saya peluk mak cik?”

Wajah yang terkejut tetapi tetap tenang, ibu Anis menjawab, “Sudah tentu, boleh.”

Wanita itu kemudian memeluk ibu Anis dan mula menangis.

Facebook

“Ibu saya berumur 93 tahun,” katanya sambil teresak-esak.

“Dia tidak boleh makan. Hanya makan melalui tiub. Sebab itu saya seronok melihat mak cik menikmati makanan dan mak cik berselera makan. Saya teringat ibu saya,” kata wanita itu sambil terus menangis.

“Ibu memeluknya dengan erat. Pada masa itu, Malaysia kembali pulih..” tulis Anis.

Hantaran itu menerima perhatian lebih 7,700 warganet ketika beratus-ratus curahan komen yang sebak dengan kisah pelukan erat melegakan emosi antara dua orang saling tidak mengenali ini.

Facebook

“Menitiskan air mata ketika membaca. Saya faham perasaan itu. Mengimbas kembali ketika arwah ibu masih ada. Ketika menjaga dia.”

“Anda dirahmati dan sangat bertuah kerana mempunyai ibu yang sihat, dan dia amat gembira ketika keluar bersama anda. Semoga ibu anda sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik, ketenangan, kasih sayang dan kebahagiaan.”

“Air mata saya mengalir mencurah-curah. Tidak boleh ditahan. Saya merasakan kesakitannya.”

Gambar ini dan kisah disebaliknya untuk mengingatkan kita supaya sentiasa menghargai kehadiran ibu bapa dan menghormati orang tua lain selagi mereka masih ada.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI