25 C
Kuala Lumpur
Friday, December 8, 2023
UtamaBerita UtamaAnggota polis Kota Malang bersujud, memohon kemaafan ekoran tragedi berdarah Kanjurah

Anggota polis Kota Malang bersujud, memohon kemaafan ekoran tragedi berdarah Kanjurah

Lebih kurang 100 anggota polis Kota Malang yang dipimpin oleh ketuanya, Budi Hermanto telah bersujud sebagai tanda memohon kemaafan ekoran tragedi berdarah Kanjurah, Malang, Jawa Timur yang berlaku awal Oktober ini. Tindakan itu dilakukan ketika mereka sedang menjalani perhimpunan taklimat pagi di dataran Markas Kepolisan Resor Malang Kota pada Isnin lalu.

KOMPAS

Menurut Budi Hermanto, mereka melakukannya untuk memohon keampunan daripada Tuhan Yang Maha Esa disamping berharap agar keluarga mangsa juga turut memaafkan mereka.

Bagi Reza Indragiri Amriel, pakar psikologi forensik dan pemerhati polis, dia mengharapkan permohonan maaf tersebut sedikit sebanyak dapat memberikan keyakinan serta mampu menjadi penawar luka ekoran kematian 131 orang di Stadium Kanjuran tersebut.

Tambah Reza lagi, tindakan polis Kota Malang tersebut serupa dengan tindakan simpati yang dilakukan oleh anggota polis di Amerika Syarikat yang melulut sebagai tanda maaf selepas kematian seorang warga minoriti kulit hitam, George Flyod pada 25 Mei 2020. Kematian George Flyod telah menyebabkan rakyat Amerika Syarikat melakukan demonstrasi hingga mencetuskan rusuhan di beberapa bandar di Amerika Syarikat.

Menurut Reza, tindakan memohon maaf dan kekesalan yang dizahirkan oleh anggota polis sangat penting sebagai tanda mereka turut berduka atas kehilangan orang tersayang. Ini kerana, jika dibandingkan dengan tindakan jenayah dan perilaku yang mungkin mengambil masa beberapa minggu atau bulan untuk diselesaikan, luka dalaman rakyat mengenai peristiwa ini pasti tidak akan sembuh dalam masa yang singkat.

Reza juga berharap anggota polis bukan sekadar memohon maaf tetapi turut membaiki diri agar serius melakukan perubahan dalaman.

MAKASSAR

Selain mangsa korban yang terdiri daripada penonton, dua orang anggota polis turut terkorban dalam kejadian di Stadium Kanjurah tersebut. Anggota polis berkenaan ialah Briptu Fajar Yoyok Pujiono dan Bripka Andik Purwanto dipercayai meninggal dunia akibat terhimpit di pintu keluar stadium.

Enam orang suspek yang dinamakan oleh Ketua Polis Negara Jeneral Listyo Sigit Prabowo ialah Akhmad Hadian Lukita (Pengarah LIB), Abdul Harris (Pengerusi Panpel), Suko Sutrisno (Pegawai Keselamatan), Wahyu SS (Ketua Ops Polis Malang), H (Brimob Polda Jatim) dan BSA (Kasat Samapta Polres Malang).

Kepada keluarga mangsa, takziah kami ucapkan. Kami juga berharap agar kejadian seperti itu tidak akan berulang lagi.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI