26.1 C
Kuala Lumpur
Tuesday, December 5, 2023
UtamaGaya HidupWanita terpaksa keluar RM600 baiki cermin kereta dan tanggung kos cuci selepas...

Wanita terpaksa keluar RM600 baiki cermin kereta dan tanggung kos cuci selepas jiran tiada sivik buang sampah dari tingkat atas rumah pangsa

Cara kita menguruskan sampah dan membuangnya dengan mengikut peraturan mencerminkan sikap kita sebagai seorang manusia yang bertanggungjawab dan bertamadun. Apa perasaan jika manusia itu disamakan seperti monyet kerana dia suka membuang sampah merata-rata yang kesudahannya menyusahkan orang lain.

Kisahnya, seorang wanita terpaksa menyuarakan rasa geram lagi tidak berpuas hati dengan sikap tidak bertanggungjawab dan mementingkan diri jirannya yang didakwa membuang sampah dari tingkat atas sebuah pangsapuri di Taman Seri Damai Batu Lanchang, Pulau Pinang, sehingga menyebabkan cermin keretanya pecah dan mengotorkan keseluruhan kenderaan itu.

TikTok

Mangsa itu yang dikenali @piqahhhhs_, berkongsi video di TikTok mengenai insiden menyakitkan hati, yang menunjukkan keretanya dalam keadaan rosak.

“Disebabkan pengguna flat yang bodoh, tiada sivik dan malas hendak turun buang sampah, dia baling dari tingkat atas. Tengoklah siapa yang kena tanggung,” katanya.

TikTok

Wanita itu terpaksa membayar RM500 untuk menggantikan cermin belakang dan tambahan RM100 untuk membersihkan keretanya supaya kembali pulih sempurna.

Dia cuba membersihkan kereta itu bersama kakaknya sebelum menghantarnya ke bengkel, tetapi ia berada dalam keadaan yang teruk sehingga mereka tidak dapat melakukannya sendiri.

TikTok

“Apabila kami menyedari apa yang berlaku kepada kereta, saya segera memindahkannya ke tempat letak kereta lain. Hujan juga tengah lebat ketika mengetahui kejadian itu, jadi saya terpaksa menutup cermin kereta yang pecah dengan plastik sebelum kami hantar ke bengkel,” katanya.

Keluarganya melaporkan kejadian itu kepada pihak pengurusan bangunan dan mencadangkan mereka memasang beberapa kamera litar tertutup (CCTV) di sekitar kawasan itu untuk pemantauan dan menjaga keselamatan penduduk lain, tetapi mereka tidak mengambil tindakan dengan aduan dan cadangan itu.

TikTok

Menurut wanita ini, bapanya tidak membuat laporan polis tetapi kecewa dengan apa yang berlaku ke atas kereta anak perempuannya.

“Kepada orang awam, tolong jangan buang sampah dari tingkat atas rumah anda. Semaikan diri dengan rasa kesedaran dan tanggungjawab kerana bukan anda seorang sahaja yang tinggal dalam bangunan itu. Jika sampah itu jatuh ke atas kepala seseorang, anda mungkin boleh membunuh seseorang,” kata wanita ini.

TikTok

Mungkin sudah tiba masanya untuk mewujudkan undang-undang baru bagi mengenakan tindakan tegas dan denda kepada pembuang sampah merata-rata tidak kira di mana, di tempat awam mahupun di kawasan perumahan, kerana tindakan mereka itu amat jelas merupakan satu kecuaian dan kacau ganggu yang berupaya memberi mudarat kepada orang lain.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI