26.4 C
Kuala Lumpur
Wednesday, April 24, 2024
UtamaInspirasiIbu berusia 38 tahun ini sungguh memberi inspirasi apabila berjaya menamatkan pengajian...

Ibu berusia 38 tahun ini sungguh memberi inspirasi apabila berjaya menamatkan pengajian PhD sambil membesarkan lapan orang anaknya

Seorang ibu mampu melakukan pelbagai pekerjaan dalam satu-satu masa. Tidak kira betapa sukarnya pekerjaan tersebut, si ibu pasti akan melakukannya dengan sebaik mungkin. Walaupun ibu masih mahu mengejar cita-citanya namun mereka tidak pernah mengabaikan tanggungjawabnya terhadap keluarga. Seperti ibu-ibu lain yang tidak menjadikan keluarga sebagai penghalang untuk mereka menyambung pelajaran, wanita berusia 38 tahun ini sungguh memberi inspirasi apabila berjaya menamatkan pengajian PhD sambil membesarkan lapan orang anaknya.

Menurut laporan yang dikongsikan oleh China Press, Dr.Zatilfarihiah Rasdi menyelesaikan penyelidikan biokimia pergigiannya sambil membesarkan lapan orang anak yang berusia di antara satu hingga 14 tahun.

“Anak yang sulung masih bersekolah, dan yang kecil baru sahaja berusia satu tahun sembilan bulan. Jika diingatkan semula, saya tidak dapat membayangkan bagaimana saya dapat melalui ini semua, ia sangat mencabar, lebih-lebih lagi saya mempunyai anak kecil,” kata Dr.Zatilfarihiah.

Selain menjalankan tanggungjawab sebagai ibu dan pelajar PhD, Dr.Zatilfarihiah juga menjalankan tanggungjawab sebagai seorang pensyarah di sebuah kolej tempatan. Katanya, cabaran membesarkan anak-anak menjadikannya lebih berdisiplin dalam bab pengurusan masa.

Pengorbanan yang paling banyak dilakukan oleh Dr.Zatilfarihiah sepanjang tempoh pengajian PhD ialah masa rehat. Selain memastikan tugas dan penyelidikan siap dalam tempoh masa yang ditetapkan, dia juga memberikan tumpuan sebaik-baiknya pada keluarganya.

Kata Dr.Zatilfarihiah, sebenarnya membesarkan anak sambil belajar bukanlah perkara mudah. Pada April 2017 ketika dia mula-mula mendaftar untuk pengajian PhD, dia sudah mempunyai lima orang anak dan sepanjang pengajiannya, dia melahirkan tiga orang anak lagi. Mengandung, bersalin sambil belajar adalah cabaran yang harus ditempuhi namun semua itu tidak mematahkan semangatnya untuk meneruskan pengajian. Baginya apa yang dilaluinya itu adalah rahmat Tuhan buat dia dan keluarganya.

Hampir setiap hari, Dr.Zatilfarihiah akan bangun untuk menelaah pelajarannya. Kemudian pergi ke makmal pada jam 8 pagi hingga 5 petang untuk menyiapkan kertas kajian dan menjalankan eksperimen. Dia mengaku perkara tersebut memenatkannya namun dia bersyukur kerana sebagai seorang pensyarah dia cepat menyesuaikan diri dengan keadaan itu.

Menurut Dr.Zatilfarihiah, suaminya sangat menyokong perjalanannya sebagai pelajar PhD. Ibu bapa kandung dan ibu bapa mertuanya juga turut sama membantu menjaga anak-anaknya ketika dia sibuk menjalankan tugas.

Syabas dan tahniah diucapkan kepada Dr.Zatilfarihiah atas perjalanannya mendapatkan PhD yang sungguh luar biasa. Semoga kisahnya ini akan dijadikan contoh buat orang ramai khususnya mereka yang bergelar ibu. Capailah cita-cita anda di samping keluarga tersayang!

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI