30.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 20, 2024
UtamaGlobalKapal angkasa DART NASA berjaya menghentam asteroid dalam ujian bersejarah pertahanan Bumi

Kapal angkasa DART NASA berjaya menghentam asteroid dalam ujian bersejarah pertahanan Bumi

Kapal angkasa DART milik NASA (Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan Amerika Syarikat) yang berupaya memesongkan asteroid telah berjaya menghentam asteroid bersaiz stadium bola sepak dalam ujian bersejarah sistem pertahanan planet pertama di dunia, yang direka untuk mengelakkan perlanggaran objek kosmik dengan Bumi.

“IMPAK KEJAYAAN!” NASA mengisytiharkan di Twitter selepas kapal angkasa itu, yang bergerak pada kelajuan 14,000 batu (23,500 kilometer) sejam, berjaya menghentam asteroid “Dimorphos” pada hari Isnin jam 7.14 malam waktu tempatan.

NASA Live / Epoch TV

Agensi angkasa lepas Amerika Syarikat telah menyiarkan secara langsung perkembangan terkini dan impak muktamad kapal angkasa itu, membolehkan penonton global menyaksikannya melalui kamera DRACO dari DART, kapal misi angkasa yang bersaiz mesin layan diri ini bertembung dengan asteroid bersaiz stadium bola sepak, Dimorphos.

Asteroid itu, kini berada kira-kira 6.8 juta batu (10 juta kilometer) jauhnya, yang tidak menimbulkan ancaman kepada Bumi, menurut NASA.

Misi DART membantu bagi menentukan bagaimana kaedah ini boleh digunakan dalam situasi pertahanan planet pada masa sebenar jika ia berlaku, kerana walaupun dengan hanya perubahan kecil ke atas trajektori asteroid mungkin sudah cukup untuk mengelakkan malapetaka melanda Bumi dengan syarat batu angkasa itu berada cukup jauh.

NASA Live / Epoch TV

Ujian Pengalihan Asteroid Berganda

Misi DART, atau Ujian Pengalihan Asteroid Berganda, telah direka untuk melihat sama ada hentaman kapal angkasa ke dalam asteroid akan mengubah kelajuan dan laluannya di angkasa lepas melalui impak kinetik.

NASA memilih untuk menyasarkan asteroid Dimorphos bersaiz kira-kira 530 kaki (160 meter), yang mengorbit asteroid 2,560 kaki (781 meter) lebih besar dikenali sebagai “Didymos”, yang bersama-sama membentuk sistem asteroid binari berhampiran Bumi.

Impak DART ke atas Dimorphos dijangka mengubah orbitnya dalam sistem binari, dengan matlamat asteroid tersebut akan bergerak ke orbit yang lebih kecil dan mengurangkan 10 minit masa yang diperlukan untuk mengelilingi Didymos.

NASA Live / Epoch TV

Pasukan Penyiasatan DART akan mengkaji keputusan sebenar ujian dalam beberapa minggu akan datang dan membandingkannya dengan “simulasi komputer yang sangat terperinci” impak kinetik ke atas asteroid.

Misi NASA bernilai AS$325 juta (RM1.5 bilion) itu diharap akan membantu menentukan keberkesanan impak kinetik DART, atau pendekatan “menghentak” untuk pertahanan planet.

Kapal angkasa DART telah dilancarkan pada November 2021 dan mengambil masa 10 bulan untuk bergerak ke asteroid sasaran.

LICIACube Age milik Agensi Angkasa Lepas Itali yang dipisahkan dari kapal angkasa DART, kini bergerak melepasi Dimorphos kira-kira tiga minit selepas impak DART.

LICIACube diprogramkan untuk mendokumentasikan kesan dan impak hentaman, mengambil imej permukaan asteroid dan sebarang serpihan yang dikeluarkan dari kawah yang baru terbentuk dengan dua kamera optiknya.

“Matlamat CubeSat adalah untuk mengesahkan impak kapal angkasa, memerhatikan evolusi gumpalan atau kepulan yang dikeluarkan, berpotensi merakam imej kawah daripada hentaman yang baru terbentuk, dan imej hemisfera Dimorphos yang DART tidak akan pernah lihat,” menurut siaran NASA.

NASA akan menggunakan teleskop di Bumi untuk mengukur sejauh mana impak misi DART terhadap gerakan asteroid di angkasa lepas.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI