31.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaGaya Hidup6 tabiat yang menghalang anda daripada menyimpan wang

6 tabiat yang menghalang anda daripada menyimpan wang

Ada kalanya selepas mendapat gaji, anda bertekad untuk menyimpan wang hasil titik peluh dengan seberapa banyak yang boleh demi masa depan, kata anda di dalam hati.

Tetapi sedikit yang anda tahu, tabiat berbelanja seseorang mungkin telah menyumbang kepada kegagalan untuk menyimpan wang yang mencukupi. 

Baru-baru ini, dalam akaun TikTok, seorang perancang kewangan, Hilyati berkongsi enam tabiat sesetengah pekerja yang membuka pintu kepada lebih banyak isu kewangan.

Pexels

Berikut 6 tabiat yang akan menghalang anda daripada menyimpan wang.

1. Minum kopi mewah

Pixabay

Pada masa lalu, Kopi O’ lama yang bagus dari Kopitiam ikonik dan legenda sudah cukup memuaskan keinginan kafein harian anda. Walau bagaimanapun, zaman telah berubah. Minum Nescafe pun anak muda sekarang mula memandang rendah.

Ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk melihat beberapa pelajar yang belum lagi mampu menjana apa-apa wang secara tetap telah bergaya memegang secawan kopi mewah di tangan.

Jika anda tidak dapat melihatnya dalam kehidupan sebenar, anda mungkin akan menemuinya dalam Insta Story rakan anda. Secara amnya, secawan Iced Latte berharga kira-kira RM12 hingga RM15, dan sesetengah tempat mengenakan bayaran lebih tinggi daripada itu.

“Sebagai pelajar, mereka gembira membeli kopi mahal. Hidup kena bergaya!” Hilyati bernada sinis.

2. Hutang kad kredit

Pixabay

Sukakan sesuatu tetapi tidak mampu untuk membelinya? Kerana takut menyesal jika anda tidak mendapatkan pakaian mewah, kasut atau pakaian rambang mata? Tidak perlu melihat lebih jauh daripada penyelamat yang paling biasa – kad kredit.

Ramai menyedari hutang kad kredit perlu dibayar setiap bulan selepas seseorang menerima gaji. Malangnya, mentaliti sebegitulah yang perlahan-lahan menutup nasib anda kerana hutang cenderung meningkat tanpa disedari.

Jika anda seorang yang amat suka menggunakan kad kredit, anda mungkin perlu menjejaki tabiat perbelanjaan tidak bermanfaat itu.

3. Pantang ada filem baru

Pexels

Penggemar filem, terutamanya yang pantang mendapat peluang untuk menyaksikan filem terbaru di pawagam untuk pengalaman mengasyikkan. Walaupun tidak ada yang salah dengan menonton wayang, ia mungkin menjadi isu jika anda tidak menjejaki aliran wang dari poket, terutamanya jika anda mempunyai tabiat bertandang ke pawagam setiap minggu.

Sebuah filem baru dikeluarkan memakan belanja tiket kira-kira RM20. Jika anda memerlukan makanan ringan untuk dimakan sambil mata terpaku pada skrin besar, satu set popcorn dan minuman berkarbonat dijual pada harga kira-kira RM18.

Maknanya sejumlah RM38 untuk satu sesi menonton wayang sahaja.

4. Merokok

Pexels

Merokok dan vape bukan sahaja menyumbang kepada isu kesihatan tetapi juga isu kewangan. Harga untuk sekotak rokok lebih mahal berbanding sebelum ini, dan jika anda seorang yang gemar menghisap vape, anda perlu kerap menggantikan pod dan mengisi semula e-jus.

Pernahkah anda terfikir untuk mengucapkan selamat tinggal kepada tabiat buruk itu dan menyimpan wang? Bayangkan apa yang anda boleh beli dengan wang yang dibelanjakan untuk “batang kanser” itu.

5. Penghantaran dalam talian sebagai penyelamat, kata anda!

Pixabay

Malas, atau tiada mood untuk memasak? Atau tidak dapat membawa diri anda sendiri untuk membeli makanan? Tidak semua wira memakai mantel. Kita kini dimanjakan dengan pilihan makanan bawa pulang di hujung jari.

Hanya pilih apa yang anda idamkan dan wira penyelamat masa anda akan menghantarnya ke depan pintu. Sudah tentu, mereka tidak datang secara percuma kerana caj penghantaran dikenakan. Caj mungkin mahal terutamanya jika lokasi rumah anda berada jauh dari tempat makan itu dan ia merupakan satu-satunya pilihan anda.

Dengan kebergantungan kepada penghantaran dalam talian menjadi kebiasaan, hanya menunggu masa sebelum wang anda kehabisan.

6. Saya perlu memberi ganjaran kepada diri sendiri

Pixabay

Tidak salah untuk memberi ganjaran kepada diri sendiri. Lagipun, ia adalah wang titik peluh sendiri dan anda sekali-sekala layak berehat. Tetapi bagaimana jika anda memberi ganjaran yang berlebihan kepada diri sendiri sebelum mengutamakan simpanan anda?

Ini membuatkan diri tertanya-tanya, adakah kita terlalu banyak menggunakan alasan “kerja yang membebankan” sehingga kita perlu memberi ganjaran kepada diri sendiri yang berada di luar kemampuan kita?

“Jika anda mempunyai hampir tidak cukup pada akhir setiap bulan, anda masih akan berterusan mengalami tekanan. Kitaran yang sama berterusan,” kata Hilyati.

Oleh itu, apa kata anda mula menyimpan mulai sekarang dengan mengurangkan perbelanjaan daripada tabiat anda seperti di atas. Selamat mencuba sampai boleh!

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI