30.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024
UtamaGaya HidupAbang polis dipuji bantu budak hilang di Dataran Merdeka, tetapi semua tukar...

Abang polis dipuji bantu budak hilang di Dataran Merdeka, tetapi semua tukar terharu bila dapat tahu cerita ayahnya sudah tiada

Semua sedia maklum semasa perarakan Hari Merdeka pada 31 Ogos lalu, hadirin yang menyaksikannya memang ramai gila!

Rakyat Malaysia teruja memenuhi setiap ruang kecil yang mereka temui untuk melihat Hari Kemerdekaan ke-65 selepas 2 tahun sambutan suram akibat pandemik yang tiada perarakan.

Jadi, tidak menghairankan jika ada ramai juga yang kehilangan ahli keluarga atau rakan dalam ribuan khalayak semasa mereka meraikan perayaan merdeka itu.

Facebook

Antara yang tersesat ialah seorang budak lelaki berusia 6 tahun bernama Fauzan, yang terpisah dengan ibu dan adik lelakinya di Dataran Merdeka apabila dia terbawa-bawa dan hanyut dalam ribuan orang ramai ketika menyaksikan kereta hiasan “Didi & Friends” dalam perarakan.

Adik Fauzan ditemui oleh beberapa pegawai polis yang membantu menyatukan dia semula dengan keluarganya, dan keseluruhan proses mengenai abang polis itu dirakam dalam video oleh BesiHitam Studio di Facebook.

Facebook

Dalam video itu, abang polis itu dilihat membawa Fauzan ke pentas utama untuk membuat hebahan kanak-kanak hilang.

Di sana, salah seorang juruacara dengan sabar bertanyakan nama, umur dan nama ibu bapanya.

Facebook

Budak lelaki itu, yang berpakaian kemeja biru sedondon dan topi bersama beg galas merah dengan Jalur Gemilang kecil, kelihatan malu-malu tetapi masih boleh menjawab soalan juruacara, kecuali nama ayahnya.

Apa yang mereka tidak tahu, kisah sedih si kecil Fauzan akhirnya terbongkar.

Facebook

Sebaik sahaja juruacara selesai membuat pengumuman kehilangan kanak-kanak, abang polis ternampak seorang lelaki sedang memandang ke arah mereka.

Mereka rasa itu barangkali ayah Fauzan, jadi mereka bertanya kepadanya sama ada ayahnya yang berambut panjang itu.

Adik Fauzan kemudian berkata, “Ayah saya telah meninggal dunia..”

Facebook

Suasana menjadi muram apabila pengacara dan pegawai polis bersimpati dan berasa sedih dengan kehilangan bapa anak kecil itu.

“Kami serta-merta berasa seperti hendak menunggu sehingga ibunya tiba untuk mengesahkan sama ada apa yang dia katakan tentang ayahnya adalah benar,” kata kapsyen video itu.

Facebook

Benar, apabila ibu Fauzan datang mendapatkannya, dia hanya ditemani oleh seorang anak lelaki kecil iaitu adik Fauzan.

Ibu dan anak itu kemudiannya berpelukan antara satu sama lain dalam detik meruntun hati yang membuatkan ramai netizen yang menonton jadi sebak hingga menitiskan air mata.

“Saya menangis sebaik sahaja kanak-kanak itu berkata ayahnya telah meninggal dunia.”

Facebook

Netizen dalam komen berasa amat kasihan dengan nasib Fauzan dan melahirkan rasa simpati terhadapnya.

“Saya ikut menangis apabila kanak-kanak itu berkata ayahnya telah meninggal dunia. Nasib kita sama dik,” komen seorang netizen.

Sementara seorang netizen yang mengenali keluarga Fauzan memberitahu semasa arwah ayah Fauzan meninggal dunia, kanak-kanak ini baru berusia 1 tahun lebih dan adiknya baru berusia 3 bulan.

Facebook

Seorang lagi memberi komen, “Abang polis memang terbaik. Saya sebak mendengar ayahnya telah meninggal dunia.”

Selain ramai netizen lain memuji abang polis kerana kerja cemerlang mereka.

“Perkara ini pernah berlaku kepada adik saya. Siap naik motosikal polis. Abang polis memang terbaik,” kata seorang netizen.

Facebook

Pada akhir video BesiHitam Studio itu, mereka menulis, “Semua orang selalu anggap polis itu garang, bengis dan sukar untuk bekerjasama. Pada hakikatnya, mereka sama seperti kita rakyat biasa..”

“Tegas semasa menjalankan tugas, tetapi tunggu sampai selesai ketika membantu rakyat. Terima kasih, abang polis!”

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI