26.6 C
Kuala Lumpur
Wednesday, April 24, 2024
UtamaGaya HidupTiga kategori ragam anak yang berbeza ibu bapa kena tahu, yang paling...

Tiga kategori ragam anak yang berbeza ibu bapa kena tahu, yang paling mudah itu kira rezeki

Bagi mereka yang sudah menjadi ibu bapa kadangkala ada yang mengeluh berhadapan kesukaran menguruskan anak-anak, tetapi tidak kurang juga yang berkata anak mereka sangat baik dan senang dijaga.

Sebenarnya anak-anak itu mewarisi perangai ibu bapa mereka juga, jadi macam-macam ada ragamnya.

Perkongsian pengguna Facebook, Mohd Fhais Salim menerangkan sebenarnya terdapat tiga kategori tingkah laku anak-anak yang berbeza. Ikuti hantaran beliau di bawah:

Facebook

Bila ada ibu bapa yang cerita anak mereka baik, senang patuh arahan dan jarang meragam. Saya akan senyum je dan cakap, Alhamdulillah syukur rezeki anda.

Sikit pun tak terdetik dalam hati, nak tahu bagaimana dia didik anak.

Sebabnya, bila kita faham betul betul tentang temperament kita akan tahu bahawa dia hanya murah rezeki anak.

Ini kerana ada 3 kategori temperament ( tingkah laku ) anak-anak yang berbeza.

1. Mudah ( easy )

Pixabay

Hampir 40 peratus kanak-kanak dalam kategori ini. Mereka ini serba serbi mudah, senang hendak urus, mudah kerjasama, jarang meragam sehinggakan ada yang rasa mereka sangat hebat mendidik.

2. Slow Warm Up

Pixabay

Kira-kira 15 peratus kanak-kanak dunia berada dalam kategori ini. Yang ini separuh-separuh. Kadang-kadang susah, kadang-kadang senang. Kalau kita tahu trik yang betul senang hendak urus anak. Penting faham dan connect dengan anak.

3. Susah ( difficult )

Pixabay

Hanya 10 peratus sahaja kategori ini. Ini lah anak yang buat kerja mendidik itu jadi sangat mencabar. Kena banyak sabar, kena tahan marah dan jadi sangat kreatif kalau hendak didik anak begini.

Sebab itu la bila kita nampak ada ibu bapa yang mengeluh dan bersusah payah mengurus anak-anak usahlah kita menyindir dia pula.

Kita tak tahu pun situasi dia bagaimana. Mungkin payah dia mengurus anaknya jauh lebih susah dan lebih memenatkan berbanding kita.

Pexels

Dapat anak yang mudah diurus syukur banyak-banyak sebab itu rezeki kita yang ramai orang di luar sana berdoa siang dan malam memohon dikurniakan anak yang baik dan soleh. Sesungguhnya banyak yang perlu bersyukur.

Semoga perkongsian Mohd Fhais Salim memberi manfaat.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI