27.2 C
Kuala Lumpur
Sunday, June 16, 2024
UtamaInspirasiMendapat keputusan cemerlang dengan deretan A dalam SPM bukanlah segala-galanya, kata bapa...

Mendapat keputusan cemerlang dengan deretan A dalam SPM bukanlah segala-galanya, kata bapa ini

Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2021 yang diumumkan pada 16 Jun lalu menunjukkan seramai 9,696 calon memperoleh keputusan cemerlang gred A+, A dan A- dalam semua mata pelajaran. Ibu bapa mana yang tidak berbangga dengan pencapaian anak mereka.

Namun, tidak semua ibu bapa berpendapat demikian kerana kata mereka walaupun penting anak-anak cemerlang dalam pelajaran bagi menjadi insan berguna, tetapi sikap dan sahsiah juga amat penting cemerlang untuk menjadi insan terpuji.

Seorang bapa berkongsi dengan begitu emosi di Facebook baru-baru ini setelah melihat media melaporkan anak-anak Malaysia mendapat keputusan cemerlang dengan deretan A dalam SPM. Si bapa menceritakan pengalamannya memperoleh anak-anak yang mendapat keputusan cemerlang dalam SPM.

Facebook

Hantaran bapa itu di Facebook, “Saya selalu menyalahkan anak ketiga kerana tidak menjadi seperti abang dan kakak dia yang mendapat semua A dalam SPM.”

“Anak sulung kini menjadi doktor dan kedua seorang jurutera, dan saya berasa malu kerana dia berakhir menjadi pekerja kilang. Tetapi saya tidak menjangkakan apabila saya sakit akibat strok, anak ketiga ini yang sanggup berhenti kerja dan pulang ke rumah untuk menjaga saya..”

Focus on Family

Pada mulanya, oleh kerana salah seorang daripada tiga anak tidak mendapat keputusan cemerlang dalam SPM telah membuatkan bapa ini menjadi sangat kecewa dan selalu membandingkannya dengan abang dan kakaknya.

“Saya membelanjakan ratusan ringgit setiap bulan untuk tuisyen, tetapi saya tidak nampak hasilnya. Tidak seperti abang dan kakaknya yang mendapat semua A dalam SPM,” tulisnya.

Setiap kali menyebut tentang pelajaran, bapa ini akan membandingkan anak ketiganya dengan berkata, “Kamu cuba lihat, abang dan kakak kamu semua mempunyai pekerjaan yang bagus, tetapi kamu seorang sahaja yang menjadi pekerja kilang dan memalukan keluarga.”

Bapa ini berkata dia sering mengatakan perkara tidak patut yang merendah-rendahkan anak ketiganya.

Gambar FMT/Twitter

Kemudian dia berkata, “Masa cepat berlalu, dan saya ditakdirkan diserang angin ahmar dan isteri saya pula turut jatuh sakit jadi tidak dapat menjaga saya.”

Pada mulanya bapa ini menyangka anak sulungnya si doktor boleh menjaganya dengan baik, dan juga mengharapkan anak kedua untuk menjaganya dengan lebih baik.

Tidak pula diketahui, setiap seorang dengan kelayakan profesional itu mempunyai jadual yang sangat sibuk. Mereka hanya datang melawatnya sekali sekala, kemudian bergegas pulang, kerana kata mereka sangat sibuk dan tiada masa. Seorang bapa yang sedang sakit pasti sangat kecewa.

Tetapi tanpa disangka pada suatu hari, anak ketiga kembali dengan membawa beg besar, dan bapanya bertanya dengan pelik kenapa. 

Anak ketiga memberi jawapan, “Saya telah berhenti kerja, saya akan kembali ke sini untuk menjaga ayah..”

Spontan membuatkan bapa ini menjadi sangat sebak dan terus hiba menangis.

Kata bapa ini, pada masa lalu, anak ketiga adalah anak yang paling mengecewakan, tetapi kini anak inilah yang sanggup berkorban menjaganya, menyebabkan dia berasa sangat bersalah.

Katanya, walaupun prestasi akademik anak ketiga itu kurang baik, namun dia mempunyai rasa tanggungjawab dan timbang rasa yang tinggi terhadap ibu bapanya.

Gambar MalaysiaNow

Justeru, bapa ini menasihatkan ibu bapa hari ini supaya tidak kecewa dengan anak-anak yang tidak mencapai gred cemerlang dalam SPM. Gagal dalam peperiksaan bukanlah pengakhiran hidup dan keputusan cemerlang itu bukanlah segala-galanya.

Oleh itu, jangan membandingkan keputusan peperiksaan dan prestasi anak-anak anda. Sentiasa mendoakan dan memberkati mereka menurut kemampuan sendiri supaya pada masa hadapan anak-anak ini mampu menjadi insan berguna yang cemerlang bersama sikap terpuji.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI