26.8 C
Kuala Lumpur
Friday, February 23, 2024
UtamaInspirasiIbu tunggal gigih membesarkan empat anak dengan hasil mengumpul barangan kitar semula

Ibu tunggal gigih membesarkan empat anak dengan hasil mengumpul barangan kitar semula

Walaupun dipandang rendah termasuk diherdik dengan kata-kata kesat, ibu tunggal, Umi Nur Faizah Fauzan Ali Halimi, 39 tahun terus berusaha gigih mengumpul barangan lusuh untuk kitar semula sebagai pertukaran dengan wang tunai demi membesarkan empat anak perempuannya.

Umi Nur Faizah atau lebih dikenali sebagai Umi berkata, dia terpaksa bekerja dalam persekitaran dianggap umum sebagai kotor, menjijikkan dan berbau busuk sejak lebih lima tahun lalu, dengan mengumpul barangan terpakai menggunakan kereta sorong di sekitar Kawasan Perindustrian Malim di Melaka.

“Biasalah ada orang yang kasihan melihat saya mengutip barang terpakai, ada pula yang menyindir kerana saya mencari kotak kosong dan ada yang mengatakan kerja saya ‘paiseh’ (memalukan)…kerana saya menyelongkar sampah,” kata Umi.

Gambar oleh The Star

“Tetapi saya hanya perlu telan semua itu…apa yang lebih penting adalah mencari nafkah yang jujur ​​untuk membesarkan anak-anak,” katanya kepada Bernama.

Menurutnya sepanjang Ramadan, dia akan mula mencari kotak dari jam 8 pagi hingga 5 petang dan pendapatannya bergantung kepada jenis barangan terpakai yang berjaya dikutip.

Katanya, dia sering membawa pulang hanya RM10 walaupun bekerja sepanjang hari tetapi ia boleh mencecah sehingga lebih RM100 sehari sekiranya bernasib baik terjumpa besi, aluminium atau tembaga.

Umi berkata, dia berhadapan dengan kesusahan yang dilalui setiap hari bersama empat orang anak perempuannya dengan fikiran terbuka dan akan sentiasa mengutamakan keperluan berbanding keinginan atau kehendak mereka.

Gambar oleh Bernama

“Saya terpaksa hidup dengan pendapatan yang saya perolehi dalam sebulan tidak kira ia mencukupi atau tidak..kita tidak boleh melihat atau membandingkan dengan kehidupan orang lain kerana ia tidak akan pernah cukup,” katanya.

“Saya bersyukur kerana anak saya memahami dengan apa yang mereka lalui dan tidak pernah meminta, merungut atau cerewet tentang makanan,” kata Umi yang juga bekerja sebagai pembantu gerai makan dengan pendapatan RM50 sehari.

Beliau berkata, dua anaknya berusia enam dan sembilan tahun sering menemaninya mengumpul barangan terpakai manakala dua lagi berusia 13 dan 15 tahun terpaksa dihantar ke sekolah agama di Alor Gajah, kira-kira 27 kilometer dari Malim, bagi memastikan mereka mendapat pendidikan dan perhatian yang lebih baik.

Umi berkata empat anaknya menerima bantuan RM650 sebulan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat, manakala Majlis Agama Islam Melaka memberi bantuan makanan RM200 dan RM50 setiap seorang kepada tiga anaknya.

Gambar oleh Harian Metro

Ibu tunggal ini berkata dia amat berhati-hati dengan perbelanjaan harian mereka demi memastikan bantuan itu digunakan dengan sebaik mungkin terutama untuk membayar sewa rumah dan membeli barangan dapur serta keperluan mereka.

Menyentuh mengenai persiapan Hari Raya Aidilfitri, Umi berkata, sehingga kini, dia tidak mampu membeli pakaian baru untuk anak-anak dan dirinya tetapi lebih mementingkan untuk memastikan makanan dan keperluan harian adalah mencukupi.

“Memang sedih tetapi tidak berbaju raya baru, itu tidak bermakna kami tidak boleh menyambut raya seperti orang lain…anak-anak saya faham kami dalam keadaan susah,” tambahnya.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI