28.5 C
Kuala Lumpur
Wednesday, June 7, 2023
UtamaBerita UtamaSijil peperiksaan yang hilang boleh didapatkan semula

Sijil peperiksaan yang hilang boleh didapatkan semula

Bagi apa-apa jenis permohonan pekerjaan pasti bakal majikan meminta pemohon melampirkan dokumen-dokumen peribadi untuk rujukan termasuklah sijil peperiksaan. Pemohon bukan sahaja diminta untuk melampirkan salinan dokumen tersebut bahkan mereka juga diminta mengemukakan salinan asal dokumen bagi mengesahkan dokumen salinan berkenaan. Namun, jika sijil peperiksaan hilang, bagaimana hendak memberitahu bakal majikan? Bolehkah mereka menerima permohonan kerja tanpa lampiran sijil asal? Mari ikuti perkongsian Khairul Fahmi di Facebook mengenai cara untuk mendapatkan salinan sijil peperiksaan yang baharu.

Jika anda kehilangan mana-mana sijil peperiksaan yang dikendalikan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia, anda bolehlah membuat permohonan salinan sijil yang baharu melalui laman web e-Lembaga Peperiksaan di pautan https://elp.moe.gov.my.

Pertama sekali yang perlu anda lakukan ialah, daftar akaun dengan menggunakan emel anda sendiri yang masih aktif.

Selepas itu, login dan pilih salinan keputusan.

Dibahagian keputusan, klik butang (+) tersebut. Untuk makluman, jika anda pernah memohon salinan sijil peperiksaan sebelum ini, anda akan dapat melihat sejarah carian tersebut di situ.

Menurut Khairul Fahmi, pemohon perlu memilih jenis keputusan yang mereka mahukan. Dia juga mengingatkan bahawasanya pemohon hanya akan menemukan sijil peperiksaan di bawah KPM sahaja, sijil selain daripada itu tidak ada.

Paparan seterusnya ialah, pemohon akan dapat melihat bilakah pemohon menduduki tarikh peperiksaan yang lepas.

Akhir sekali, anda bolehlah memilih untuk mengambil sendiri sijil baharu itu atau meminta mereka mengeposkannya. Untuk bayaran pula, anda bolehlah berbuat demikian secara atas talian dengan mengikut arahan seterusnya. Tunggu dokumen anda sampai ke tangan anda.

Ternyata begitu mudah sekali permohonan sijil peperiksaan baharu ini. Masalah untuk melampirkan sijil asal pun selesai. Jika anda memerlukan sijil peperiksaan tersebut, segeralah membuat permohonan di laman web yang telah dinyatakan di atas.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI