26.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, May 28, 2022
Utama Gaya Hidup Bihun kering terbenam dalam kuku tidak sengaja, gadis ini tidak sangka perit...

Bihun kering terbenam dalam kuku tidak sengaja, gadis ini tidak sangka perit sakitnya membawa ke hospital

Biasa ketika berada di dapur, orang yang memasak kadang-kadang terdedah kepada kecederaan seperti tangan terkena pisau, tertusuk tulang ikan, ayam dan duri udang atau ketam, terkena air dan minyak panas yang memang boleh rasa sakit berbisa.

Jadi ketika berada di dapur untuk memasak atau urusan dapur memang selalu kena berhati-hati.

Tetapi tidak sangka pula untuk berada dalam senarai berhati-hati itu kini termasuk bihun kering.

Facebook

Baru-baru ini, tular di TikTok seorang wanita muda dikenali Cik [email protected] menceritakan kisahnya yang dia terpaksa ke hospital akibat kuku ibu jari kanannya telah tertusuk dan terbenam bihun kering.

Kejadian itu berlaku ketika dia sedang mencuci pinggan mangkuk di dapur, dan serpihan bihun terbenam itu telah membuatkan isi kukunya menjadi bisa, ngilu dan terus sakit.

Facebook

Walaupun berasa sakit, dia masih boleh meneruskan aktiviti hariannya seperti biasa.

Namun, gadis ini mula menjadi bimbang apabila melihat kuku ibu jari itu mula bernanah dan rasanya telah berdenyut-denyut kesakitan.

Facebook

Maka untuk tidak membiarkan luka itu membawa mudarat dan membahayakan kesihatannya, Cik Shaa telah bergegas ke klinik sebelum akhirnya hospital untuk mendapatkan rawatan mengeluarkan bihun kering itu daripada kukunya.

Facebook

“Tunggu lima jam, buat x-ray. Doktor bagi dua pilihan, cabut kuku atau tahan sakit untuk cucuk tiga ubat bius pada jari. Jadi saya pilih nombor dua,” kata Cik Shaa kepada mStar.

Facebook

“Doktor korek, darah mengalir tapi nasib baik tak rasa. Lepas itu dia ambil jarum yang keluarkan air, dia cucuk dekat dalam saluran yang buatkan bihun tersangkut itu terkeluar sendiri,” kongsinya.

Akhirnya serpihan bihun berjaya dikeluarkan dan Cik Shaa kata kesakitan masih dirasai selepas kesan ubat bius itu hilang.

Facebook

“Jadi hati-hatilah semua walaupun basuh pinggan. Jangan jadi macam saya, malu je nangis dekat klinik dan hospital sampai tersedu-sedu,” nasihatnya.

Facebook

Video TikTok yang tular itu meninggalkan komen yang menarik perhatian warganet serta perkongsian mereka dengan pengalaman yang hampir serupa:

“Jangan malu awak, saya pun pernah kena bedah kuku ibu jari sebab terselit rambut lepas tu kuku patah separuh, asalnya sebab ada darah beku.”

“Dulu pernah terkikis kerak nasi, memang perit rasa. Nasib tak tercucuk masuk sampai dalam je..”

“Aduh baru rancang nak makan bihun, kena hati-hati ni, bahaya betul.. Cepat sembuh awak!”

Facebook

“Macam kelakar sebab bihun tapi takutnya, cepat sembuh!”

“Kena hati-hatilah lepas ni kalau hendak basuh pinggan, kena pakai sarung tangan.. Bab menangis tersedu-sedu dekat klinik sebab jari sakit, saya pun ada pengalaman. Cepat sembuh!”

Tonton video di sini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

TREN TERKINI