33.3 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaBerita UtamaSabah rai penerbangan antarabangsa pertama selepas 2 tahun dengan tangisan kesyukuran

Sabah rai penerbangan antarabangsa pertama selepas 2 tahun dengan tangisan kesyukuran

Ketibaan AirAsia AK 1794 di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) disambut dengan meriam air selepas 2 tahun terhenti akibat pandemik Covid-19. Penerbangan antarabangsa pertama yang berlepas dari Singapura itu dinaiki 119 penumpang yang mana 30 peratus daripadanya adalah rakyat Singapura. Pesawat berkenaan tiba di Sabah pada jam 2.30 petang pada Sabtu.

Huziah Siwis, 35 dari Telupid, Tongod berkata sejak dia menjadi pembantu dapur di Singapura pada 2019, dia hanya berhubung dengan keluarganya melalui telesidang secara atas talian.

“Saya masih tidak boleh percaya, tangan saya menggigil. Saya tidak dapat pulang ke rumah sejak 2019 kerana pandemik Covid-19 dan sudah tentu saya gembira kerana akhirnya dapat menjejakkan kaki di rumah di Sabah.

“Saya mengambil cuti selama dua minggu yang akan saya gunakan terutama untuk meluangkan masa bersama keluarga di sini, kakak saya dan suaminya datang untuk menyambut kepulangan saya dan air mata kegembiraan menitis sebaik sahaja saya ternampak dia,” katanya kepada wartawan ketika bertemu di KKIA.

Malaysia memasuki Fasa Peralihan ke Endemik bermula 1 April lalu dengan beberapa kelonggaran diberikan termasuklah pembukaan semula sempadan negara selepas ia ditutup selama dua tahun sejak pandemik Covid-19.

Hendry Andus, 28, anak bongsu daripada tiga beradik dari Inanam berkata hasratnya untuk melaungkan “Kami sudah pulang!” menjadi kenyataan apabila dia akhirnya dapat mendakap dan memeluk ahli keluarganya.

“Ia adalah satu cabaran bagi mereka yang bekerja di luar negara seperti kami, manakala negara lain mungkin lebih baik tetapi tiada apa yang dapat dibandingkan dengan negeri Sabah dan Malaysia kita sendiri. Seperti yang orang katakan ‘hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri’ kami masih memilih tanah air sendiri,” kata Henry yang bekerja sebagai juruteknik di Singapura sejak 2017.

Jacques Franck, 70, seorang pelancong dari Perancis berkata dia gembira kerana akhirnya dapat menikmati percutiannya di Sabah.

“Saya sentiasa sayangkan Sabah dan telah datang ke sini bertahun-tahun untuk bercuti, sudah tentu saya berasa sedih apabila saya tidak dapat datang ke sini, tetapi kini saya merancang untuk menikmati keindahan pantai dan hutan di sini,” kata pesara ini.

Sementara itu, Penolong Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri Datuk Joniston Bangkuai berkata kerajaan Sabah bertungkus-lumus bersama semua pihak untuk memastikan Sabah sentiasa menjadi tempat pertama dalam hati dan pemikiran pelancong dan pengembara.

“Selamat pulang kepada rakyat Sabah kita sendiri, manakala untuk pelancong dan pengembara, selamat datang ke tanah air kami dan nikmatilah penginapan anda di sini,” katanya ketika menyambut kedatangan 119 penumpang menerusi penerbangan AK 1794.

Singapura akan terus menjadi pasaran utama dan hab penting bagi Sabah berikutan kembalinya penerbangan antarabangsa terus antara Kota Singa dan Kota Kinabalu.

“Saya ingin memuji AirAsia kerana menjadi syarikat penerbangan pertama yang membuka penerbangan antarabangsa untuk Sabah, ini adalah peristiwa penting untuk semua yang terlibat.

“Singapura adalah pasaran yang sangat penting buat Sabah kerana ia menjadi fokus pasaran kami untuk bertahun-tahun sekarang dan ia juga hab terpenting untuk Sabah kerana ia menghubungkan pasaran tumpuan kami yang lain di seluruh dunia ke Sabah,” kata Joniston.

Mengambil maklum akan kecintaan rakyat Singapura terhadap alam semula jadi, menyelam dan pengembaraan, dia berkata rakyat Singapura kini mungkin tidak sabar untuk melancoing ke Sabah dan menikmati keghairahan mereka sekali lagi dengan pengembalian semula laluan Singapura-Kota Kinabalu.

Joniston berkata, kementeriannya melalui Lembaga Pelancongan Sabah telah merancang beberapa inisiatif promosi untuk menarik rakyat Singapura pulang ke Sabah.

Dari 22-28 April, beliau berkata Lembaga Pengarah dan Pemain Industri Sabah akan menghadiri Pameran Digital Pelancongan Malaysia.

“Melalui Pameran ini, pengguna Singapura akan disajikan dengan banyak pilihan produk pelancongan dan penginapan. Kami juga menerima sokongan padu daripada pemain industri Sabah di mana mereka menonjolkan pakej popular mereka seperti hidupan liar, alam semula jadi dan pengembaraan.

“Mengimbas kembali masa pra-pandemik, Pameran ini telah berjaya menarik ramai rakyat Singapura ke Sabah dan kami yakin trend ini akan kembali kerana pada masa ini, pertanyaan dari Singapura mengenai pakej pelancongan Sabah sudah mula mencurah-curah,” kata Joniston.

Smart Locals, salah satu penerbit dalam talian terkemuka Singapura akan menghubungkan platform acara itu kepada kempen digital Sabah untuk membantu pemain pelancongan negeri itu berjaya di Pameran Digital Travel Malaysia, tambahnya.

Menurut Joniston, syarikat penerbangan tambah rendah AirAsia telah menjadi penyumbang penting kepada ekonomi Sabah melalui pelancongan dan hospitaliti sejak kehadirannya pada 2001.

“Saya gembira mengetahui bahawa AirAsia telah mengembangkan tawarannya melangkaui penerbangan dan kini menjadi rumah kepada beberapa usaha niaga e-dagang yang berkembang maju, iaitu platform sehentinya, AirAsia Super App.

“Selaras dengan peralihan kepada fasa endemik, saya percaya bahawa penyambungan semula penerbangan antarabangsa ini datang pada masa yang sesuai untuk kedua-dua pelancongan dan penduduk tempatan di Sabah, yang telah teruja menjangka dan meracang perjalanan mereka,” katanya.

Sebelum pandemik Covid-19, Sabah menerima 126,000 penumpang melalui Singapura. Rakyat Singapura menyumbang 34,000 daripada jumlah itu.

Sementara itu, ketua pegawai komersial AirAsia (syarikat penerbangan), Tan Mai Yin menyatakan bahawa syarikat penerbangan itu kini mengendalikan penerbangan tiga kali seminggu antara Singapura dan Kota Kinabalu, dengan penerbangan harian bermula pada 29 April.

“Kami juga sedang mengkaji penerbangan terus dari Thailand, Filipina dan Indonesia ke Kota Kinabalu. Kami teruja dengan perkara ini dan kami akan mengumumkan kemaskini selanjutnya,” katanya.

Menurut Tan lagi, mereka menjangkakan laluan terus dari Thailand dan Filipina akan bermula pada separuh pertama tahun ini, dengan selebihnya mengikuti pada separuh masa kedua.

Turut hadir pada majilis itu ialah setiausaha tetap kementerian pelancongan negeri Datuk Mohd Yusrie Abdullah; Timbalan pengerusi Pelancongan Malaysia Datuk Seri Dr Anil Jeet Singh Sandhu; Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pelancongan Sabah Noredah Othman dan Pengarah Pelancongan Malaysia Sabah Ednie Rahma Ab Rahim.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI