26.8 C
Kuala Lumpur
Friday, February 23, 2024
UtamaBerita UtamaJangan panik, ikuti langkah-langkah ini jika kereta anda dilanggar dari belakang

Jangan panik, ikuti langkah-langkah ini jika kereta anda dilanggar dari belakang

Kemalangan boleh terjadi kepada sesiapa pun. Kadangkala kita sudah sangat berhati-hati, kesemua peraturan dipatuhi- menggunakan tali pinggang keselamatan, memandu pada had laju yang dibenarkan dan tidak melanggar lampu isyarat merah. Namun, terkadang nasib tidak menyebelahi apabila kita yang menjadi mangsa kecuaian pemandu lain sehingga kereta kita pula yang dilanggar dari belakang.

Kemalangan disebabkan orang lain adalah sesuatu yang biasa berlaku- tidak kira kecil atau besar. Ya, apa yang berlaku memang boleh mengundang marah. Mana tidaknya, kita sudah mengikut semula peraturan, tetapi kerana kecuaian orang lain kita pula yang menjadi mangsa.

Namun begitu, walaupun anda berada dalam keadaan tidak bersalah, tidak bermakna anda boleh bertindak sewenang-wenangnya kepada individu tersebut. Ada jalan penyelesaian jika anda terlibat dalam kemalangan seperti itu. Ada cara baik yang boleh dilakukan dan tidak melibatkan kekerasan.

Jangan panik dan bersabar dahulu. Ikuti langkah-langkah yang dikongsi oleh Community Roda Johor – CRJ jika ada terlibat dalam situasi seperti ini. Bawa bertenang dan semoga semuanya berjalan lancar.

1. Jika ada orang langgar kereta anda dari belakang, jangan panik dan bawa bertenang.

2. Berhentikan kereta anda di tepi jalan di kawasan yang lapang dan selamat untuk mengelakkan berlakunya kesesakan lalu lintas.

3. Jangan ambil sebarang alatan yang merbahaya seperti stearing lock, parang, peralatan yang diperbuat daripada besi dan sebagainya, kerana anda mungkin boleh dituduh cuba untuk melakukan serangan dan kecederaan kepada orang lain dan harta benda awam.

4. Ambil gambar plat dan cukai jalan kenderaan yang langgar anda tadi.

5. Apabila pemandu kenderaan yang langgar anda tadi keluar daripada kenderaannya, sapa lah dia dengan baik. Kalau pun anda tidak mampu untuk senyum dengannya, janganlah terus maki hamun kepadanya.

6. Tanyakan kepadanya dengan baik kenapa dia langgar kereta anda tadi? Kebiasaannya dalam situasi sebegitu masing-masing akan cuba menyalahkan satu sama lain.

Kawal kemarahan anda, jangan bertengkar, bergaduh dan berbalah di situ kerana ianya tidak akan menyelesaikan masalah tetapi hanya akan menyebabkan kesesakan lalu lintas dan mengganggu pengguna jalan raya yang lain.

7. Kalau boleh minta tengok daripada pemandu yang langgar kereta anda tadi kad pengenalan atau lesen memandunya. Ambil gambar kad pengenalan atau lesen memandunya.

8. Jika dia tidak mengaku bersalah melanggar kereta anda, jangan paksa dia mengaku atau paksa dia bayar wang kepada anda. Bagitahu kepadanya, dari segi undang-undang, sekiranya sesuatu kenderaan melanggar kenderaan lain daripada belakang, kecuaian adalah disebabkan oleh kenderaan yang melanggar itu.

9. Jika dia mengaku bersalah, minta dia menanggung kos pembaikan kereta anda. Sekali lagi diingatkan, tidak perlu meminta wang daripadanya. Terus ajak dan bawa dia ke bengkel yang anda biasa berurusan untuk menilai berapakah kerosakan kereta anda.

Kalau boleh terus pergi, jangan tangguh-tangguh walaupun anda ada urusan lain. Lagi cepat anda selesaikan perkara tersebut lagi bagus.

10. Jangan lupa ambil nombor telefon atau kad perniagaannya supaya mudah untuk anda menghubunginya nanti.

11. Jika dia berkeras tidak mahu mengaku bersalah dan tidak mahu tanggung kos pembaikan kereta anda, tidak mengapa, jangan serang atau melakukan sesuatu yang boleh dianggap sebagai kesalahan jenayah terhadapnya. Biarkan saja dia pergi. Ini kerana anda telah dapat segala info berkenaan kenderaan dan dirinya.

12. Terus pergi buat laporan polis di balai polis berhampiran.

13. Dengan laporan polis tadi, pergi ke JPJ dan lakukan carian kenderaan untuk mengetahui syarikat insurans kenderaan yang langgar kereta anda tadi.

14. Pergi terus ke bengkel panel syarikat insurans tersebut dan mintak mereka uruskan 3rd party claim untuk membaiki kerosakan kereta anda.

Mudah bukan, tidak perlu gaduh-gaduh dan melakukan sesuatu yang boleh menjatuhkan maruah anda dan boleh mendedahkan anda kepada perlakuan jenayah. Negara kita kan ada undang-undang. Patuhilah undang-undang yang telah ditetapkan.

Sumber: Facebook | Community Roda Johor – CRJ

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI