27.4 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaInspirasiBoleh tulis dalam 10 bahasa, kanak-kanak autisme 5 tahun ini miliki ingatan...

Boleh tulis dalam 10 bahasa, kanak-kanak autisme 5 tahun ini miliki ingatan yang mengagumkan

Seorang kanak-kanak berusia lima tahun yang mempunyai kebolehan luar biasa telah memukau jutaan orang di internet apabila dia mampu menulis dalam 10 bahasa berbeza. Tidak hanya itu, si pintar ini juga mempunyai daya ingatan yang tinggi iaitu ingatan fotografi (photographic memory) serta dikatakan sudah boleh membaca sebelum dia boleh berjalan lagi.

Apabila Sebastian Esposito, dari Albuquerque, New Mexio, berumur 18 bulan, dia mula menjadi taksub dengan teka-teki huruf kayu dan mula mengeja perkataan seperti kucing dan anjing. Dia kemudian terus menulis lebih daripada 200 perkataan ketika dia berusia dua tahun dan dalam masa yang sama dia turut mempelajari keseluruhan abjad Rusia.

Sebastian mempunyai kemahiran yang dipanggil hyperlexia, iaitu apabila kanak-kanak mempunyai kebolehan membaca jauh lebih awal dari usia mereka dan mempunyai daya tarikan kepada nombor atau huruf, dan dia juga telah didiagnosis menghidapi autisme.

Kini berusia lima tahun dan di tadika, di mana rakan sekelasnya masih mempelajari ABC mereka, Sebastian mempunyai keupayaan membaca seperti mereka yang berusia 18 tahun. Si kecil ini juga kini telah menghafal abjad Yunani, Jerman, Armenia dan Turki dan boleh menyebut keseluruhan jadual unsur berkala walaupun dia masih tidak boleh mengikat tali kasutnya.

Bapanya, Ryan Esposito, 30, seorang pekerja lombong, yang tinggal bersama isteri, Amanda Esposito, 33, anak perempuannya, Shyann, 14, dan Sebastian, berkata, “setiap ibu bapa menganggap anak mereka istimewa. Tetapi saya tahu Sebastian benar-benar istimewa.

“Apabila dia mula mengeja perkataan ke belakang, saya fikir mungkin dia adalah makhluk asing. Dan dia mengingat semua perkataan ini dengan cepat. Ia adalah luar biasa.

“Kami fikir dia mempunyai ingatan fotografi. Apa sahaja yang dia nampak dia hanya simpan dalam kepalanya dan tidak pernah melupakannya.”

Ketika berumur tiga tahun Sebastian telah didiagnosis menghidapi autisme, ketidakupayaan perkembangan yang mempengaruhi cara orang berkomunikasi dan berinteraksi dengan dunia.

Apabila keluarga Sebastian mula-mula mula menyiarkan videonya di dalam talian, mereka mahu meningkatkan kesedaran tentang keadaannya. Mereka walau bagaiamanpun tidak pernah menjangka klip pendek itu kemudian menjadi tular sehingga menarik hampir 20 juta tontonan.

Antara video mereka yang ‘viral’ di laman TikTok yang menggunakan nama @litttle.einstein, ialah video di mana Sebastian menulis keseluruhan abjad atau setiap fon pada Microsoft Word, serta menyenaraikan setiap negara dan ibu negara di dunia yang diingatinya.

Ryan berkata, “dia boleh menyenaraikan setiap negara di dunia dan bendera mereka, ibu kota mereka dan di mana mereka berada. Dia boleh memberitahu nama negara dengan melihat pada pelan negara terebut.

“Melihat dia berkembang seperti ini sangat cemerlang. Kami rasa kami tidak layak menerima anugerah sebegitu.

“Kami hanya cuba menyebarkan kesedaran tentang keadaannya, kerana kami sekeluarga sendiri melihatnya pada pandangan yang berbeza.

“Sebastian tidak boleh bercakap dengan kata-katanya, ia adalah agak sukar untuknya. Dia mempunyai semua pemikiran ini, tetapi dia berjuang untuk berkomunikasi dengan cara itu.

“Dia mempunyai fikiran yang luar biasa, tetapi dia perlu menulisnya dan dia boleh memberitahu anda dengan tepat tentang perasaannya.

“Jika dia jatuh dan mencederakan dirinya sendiri, sukar untuk dia memberitahu kami, jadi ia boleh menjadi sesuatu yang sangat sukar.

“Kami mahu orang ramai tahu bahawa setiap kanak-kanak tidak sama. Tetapi mereka semua bijak.

“Sebastian tidak boleh memakai kasutnya sendiri, tetapi dia boleh menulis dalam bahasa Rusia.”

Ketika Sebastian dilahirkan pada 19 Julai 2016 keadaan dengan pantas bertukar menjadi mimpi ngeri apabila dia dan ibunya berada dalam keadaan kritikal apabila terdapat masalah pada saluran kelahiran.

Pakar perubatan memberi amaran kepada Ryan bahawa pasangan itu tidak akan bertahan jika bayi itu tidak dilahirkan dalam masa 30 minit.

Ryan berkata, “saya tidak percaya apa yang berlaku. Ia adalah hari yang paling teruk dalam hidup saya, tetapi juga yang terbaik kerana Sebastian dilahirkan.

“Penggera mula berbunyi. Jururawat pun meminta saya untuk keluar dari bilik.

“Saya berhenti menangis dan kemudian mereka memberitahu saya yang saya boleh memotong tali pusat kerana bayi baik-baik saja. Dia berada dalam keadaan biru apabila saya melihatnya, seolah-olah kelihatan tidak bernyawa.”

Hebatnya, kedua-dua ibu dan anak lelakinya selamat tetapi Sebastian terpaksa diletakkan pada ventilator di unit rawatan rapi di Hospital Presbyterian Albuquerque, di mana dia duduk di situ selama sembilan hari.

Ryan diberitahu anaknya mungkin akan mengalami masalah perkembangan yang ketara, tetapi dia tidak bimbang sama sekali, kerana dia hanya mahu menggendong bayinya.

Dia berkata, “apabila kami diberitahu dia mungkin mengalami kesukaran, kami langsung tidak bimbang. Kami hanya mahu dia baik-baik saja.

“Sebaik sahaja kami membawanya pulang, kami mula menjadi ibu bapa yang paranoid yang sentiasa memastikan dia masih bernafas.

Sebastian hanya mula merangkak ketika dia berumur sembilan bulan dan tidak boleh berjalan sehingga dia hampir dua tahun.

Walaupun bergelut dengan kelewatan pertuturan, anak yang peka itu mudah dilatih, kerana ibu bapanya yang cepat berfikir mula menggunakan huruf kayu untuk mengeja arahan.

“Memandangkan dia bercakap lambat, permainan dan teka-teki ini adalah cara saya boleh berkomunikasi dengan anak saya.

“Begitulah kami melatihnya untuk ke tandas. Kami menulisnya. Kami menyuruhnya membuang air kecil di dalam tandas.

“Kami juga akan menulis soalan seperti apa yang dia mahu makan dan dia akan memberitahu kami.

“Kini dia boleh memberitahu kami apa sahaja dengan perkataan bertulis. Begitulah cara kami mengajarnya.”

Ryan pada mulanya cuba melibatkan diri dalam aktiviti bapa-anak yang lebih ‘tradisional’ bersama Sebastian, seperti bermain dengan mainan atau membaling bola, tetapi dia menyedari bahawa minat sebenar anak lelakinya itu ialah membaca.

Pada Krismas pertama Sebastian pada 2018, dia menerima hadiah teka-teki abjad Rusia dan dia sangat gembira.

“Krismas pertamanya, kami memberinya teka-teki abjad Rusia dan dia bertindak balas seperti kanak-kanak yang menerima basikal kegemarannya.

“Dia hanya suka membaca dan dia menjadi benar-benar taksub dengannya.”

Daripada bermain dengan mainan, Ryan berkomunikasi dengan Sebastian dengan memberinya cabaran dalam ejaan, permainan tekaan logo atau kuiz fon, di mana dia menaip setiap fon pada Microsoft Word.

Berbekalkan ilmu yang dipelajari daripada ratusan buku yang dimilikinya, Sebastian masih belum kalah dengan cabaran yang diberikan kepadanya.

Ryan berkata, “dia sangat, sangat bersemangat. Kami cuba mengajaknya bermain trak dan kereta, tetapi ia bukan yang dia mahu. Apa yang dia pentingkan ialah belajar. Dia mempunyai banyak mainan, tetapi semua itu hanya diselaputi habuk.

“Apabila mereka melihat apa yang dia boleh lakukan, saya bimbang orang fikir kami memaksa dia untuk belajar. Tapi itu semua adalah apa yang dilakukan sendiri.

“Belajar adalah versinya bermain dengan dinosaur mainan. Dia suka cabaran mengeja, meneka logo, atau menulis fon.”

Dan Ryan berkata Sebastian mengajarnya sesuatu yang baru setiap hari.

“Dia tahu keseluruhan jadual unsur berkala, saya tidak dapat memberitahu anda 10 daripadanya.

“Saya boleh menyenaraikan kebanyakan negara Afrika di dunia sekarang, terima kasih kepadanya. Saya telah belajar banyak hanya daripada bermain dengannya.

“Menjadi bapa Sebastian telah menjadikan saya lebih mempunyai sifat belas kasihan dan lebih memahami tentang orang lain dan juga anak-anak mereka.”

Orang ramai boleh mengikuti perkembangan Sebastian melalui video-video yang dimuat naik di Instagram atau TikTok di @litttle.einstein.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI