26.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, April 25, 2024
UtamaGlobalLaporan ulser vulva dialami remaja perempuan dalam kes jarang berlaku selepas suntikan...

Laporan ulser vulva dialami remaja perempuan dalam kes jarang berlaku selepas suntikan Pfizer

Kes ulser vulva yang jarang ditemui telah dikesan ke atas remaja perempuan selepas menerima dos kedua suntikan mRNA Pfizer, menurut Journal of Pediatric & Adolescent Gynecology edisi April.

Enam kes remaja perempuan berumur 12 hingga 16 tahun mengalami ulser genital yang menyakitkan dalam tempoh empat hari selepas menerima dos kedua vaksin yang dilaporkan dalam jurnal perubatan itu, termasuk dua kes yang berlaku selepas jangkitan COVID-19.

Ini adalah kali pertama kes ulser vulva di kalangan remaja dan wanita muda dibangkit serta dibincangkan dalam kesusasteraan perubatan.

Kanak-kanak perempuan mendapatkan vaksinasi COVID-19 Pfizer di Virginia (Gambar oleh Chip Somodevilla/Getty Images)

Doktor bagi kes-kes ini menyatakan bahawa adalah “penting untuk mengenal pasti dan menerangkan kemungkinan kesan advers untuk membantu menghilangkan keraguan yang mungkin dirasakan oleh sesetengah pesakit tentang menerima vaksin baru.”

Ulser vulva juga dikenali sebagai ulser aphthous vulvar, ulser lipschütz, atau ulser kemaluan akut adalah luka menyakitkan bukan akibat seksual yang terbentuk pada struktur luar alat kelamin wanita, atau vulva. Keadaan ini memberi kesan terutamanya kepada remaja dan wanita muda, tetapi kes wanita yang lebih tua juga telah dilaporkan.

Tidak seperti kudis mulut yang merupakan tindak balas advers vaksin tertentu, termasuk suntikan COVID-19 yang diberikan di Amerika Syarikat, ulser vulva tidak.

Carian mudah pada Sistem Pelaporan Kesan Advers Vaksin (VAERS)  Amerika Syarikat untuk ulser aphthous, ulser faraj, ulser vulva dan vaksin COVID-19 Pfizer, menghasilkan 282 jumlah kesan advers setakat 14 April.

Daripada jumlah itu, lebih 40 laporan berkaitan dengan ulser alat kelamin pada remaja dan wanita muda beberapa hari selepas suntikan Pfizer kedua, manakala selebihnya adalah laporan ulser mulut. Beberapa kes juga telah berlaku selepas dos pertama dan ketiga.

Kes paling muda mengalami ulser vulva ialah seorang kanak-kanak perempuan berusia 10 tahun dari North Carolina, yang mengalami beberapa luka yang menyakitkan 24 jam selepas suntikan Pfizer keduanya pada 29 Januari 2022. Kanak-kanak ini diuji negatif untuk virus ‘herpes simplex’. Laporan itu tidak menyebut sama ada ujian COVID-19 telah diberikan.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat memberi amaran laporan yang dibuat kepada VAERS tidak semestinya membuktikan punca.

“Walaupun sangat penting dalam memantau keselamatan vaksin, laporan VAERS sahaja tidak boleh digunakan untuk menentukan sama ada vaksin menyebabkan atau menyumbang kepada kesan advers atau penyakit,” tulis CDC.

Laporan kes

Laporan kes pertama menerangkan potensi perkaitan antara perkembangan ulser vulva dan vaksinasi Pfizer ialah seorang pesakit berusia 16 tahun dari Minnesota. Dia mengalami demam, sakit badan, keletihan dan luka faraj dalam masa 24 jam selepas mendapat dos kedua suntikan mRNA COVID-19 Pfizer. Ulser itu menjadi sangat menyakitkan dan pesakit mengalami kesukaran untuk berjalan, membuang air kecil, dan membuang air besar apabila dia dilihat di klinik ginekologi kanak-kanak enam hari selepas vaksinasinya.

Pesakit telah diuji untuk COVID-19, dijangkiti penyakit seksual dan dua virus biasa—virus Epstein-Barr (EBV) dan ‘cytomegalovirus’ (CMV). Setiap ujian adalah negatif kecuali ujian EBV, yang menunjukkan dia mempunyai jangkitan sebelumnya.

Ulser vulva yang diperoleh bukan secara seksual telah dikaitkan dengan beberapa jangkitan virus, termasuk EBV, influenza, dan yang terbaru, COVID-19. Bagaimanapun, berdasarkan pembentangan klinikal pesakit, doktor membuat kesimpulan bahawa ulser itu dikaitkan dengan vaksin mRNA Pfizer.

Tanpa protokol rawatan standard untuk jenis ulser ini, rawatan biasanya melibatkan pemberian ubat oral dan topikal untuk mengawal kesakitan. ‘Sitz bath’ juga dipreskripsi untuk melegakan kesakitan, bengkak, dan simptom lain.

Laporan kes kedua (pdf) membabitkan seorang gadis berusia 14 tahun dari Nebraska yang melaporkan sakit dan luka vulva dua hari selepas dia menerima vaksin Pfizer keduanya. Sebelum mengalami sakit vulva, pesakit mempunyai “simptom sementara tetapi keletihan teruk, sakit badan dan insomnia” 12 jam selepas suntikan mRNA. Semua ujian yang dilakukan, termasuk untuk COVID-19 adalah negatif.

“Kami percaya kes ini menunjukkan kemungkinan hubungan baru antara vaksin Pfizer dan perkembangan ulser aphthous vulvar pada pesakit remaja,” jelas penulis laporan itu.

Vaksin COVID-19 Pfizer-BioNTech (Gambar oleh Lars Hagberg/The Canadian Press)

Di Hospital Kanak-Kanak Mercy di Missouri, tiga pesakit perempuan berumur 12 hingga 15 tahun didiagnosis dengan ulser alat kelamin antara Jun hingga September 2021. Ketiga-tiga mereka dihantar ke bilik kecemasan dengan kesakitan dan pelbagai ulser vulva dalam masa 24 hingga 48 jam selepas dos vaksin Pfizer kedua mereka. Mereka diuji negatif untuk ‘cytomegalovirus’ dan virus Epstein-Barr serta tidak terdedah kepada COVID-19 baru-baru ini. Keadaan mereka pulih secara spontan pada minggu ketiga.

Laporan keenam adalah mengenai seorang remaja berusia 16 tahun dari Massachusetts yang mengalami kencing yang menyakitkan, gatal-gatal dan keputihan, serta bengkak pada ‘labial’ empat hari selepas dos kedua vaksin Pfizer. Keesokan harinya, dia datang ke klinik ginekologi dengan ulser vulva. Remaja ini diuji negatif untuk virus herpes simplex 1 dan 2, Epstein-Barr, ‘cytomegalovirus’, dan ‘mycoplasma’ sejenis bakteria.

“Dalam masa pandemik ini, ujian untuk jangkitan COVID-19 atau pertanyaan tentang vaksinasi COVID-19 baru-baru ini harus dipertimbangkan kepada semua wanita muda yang mengalami ulser alat kelamin akut,” kata pengarang laporan kes itu.

Kesemua enam pesakit tidak mempunyai kesan advers terhadap suntikan Pfizer pertama mereka. Penyelesaian ulser dan kesakitan adalah berbeza-beza untuk setiap pesakit, antara satu minggu hingga tiga minggu dengan ubat-ubatan dan penjagaan sokongan yang lain.

Pfizer tidak memberi maklum balas atas pertanyaan The Epoch Times untuk mendapatkan komen.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI