32.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaBerita UtamaPerlu ganti cermin setiap hari, konduktor KTM mohon ibu bapa nasihati anak...

Perlu ganti cermin setiap hari, konduktor KTM mohon ibu bapa nasihati anak tidak baling batu

Isu berkenaan pengangkutan awam adalah antara isu yang sering dibahaskan di negara ini. Bermula dari bas, teksi hinggalah kepada kereta api termasuk LRT, Monorail dan KTM. Memang tidak dinafikan masih banyak kelemahan yang ada pada sistem pengangkutan awam namun kita percaya pihak bertanggungjawab telah mencuba sebaik mungkin untuk memberikan perkhidmatan terbaik buat para penumpang.

Setiap kali masalah timbul, kita sering menunding jari ke arah pihak bertanggungjawab atau pihak pengurusan pengangkutan awam tetapi hakikatnya ada masalah yang timbul kerana orang awam sendiri dan isu yang berlaku bukan isu yang kecil dan perlu diubah.

Antara masalah yang sering dihadapi oleh pihak KTM khususnya, ialah masalah di mana orang suka membaling batu ke arah kereta api. Ya, mungkin ramai yang mengatakan perkara ini bukan sahaja berlaku di Malaysia tetapi juga berlaku di negara maju seperti Amerika Syarikat dan New Zealand, tetapi itu bukan alasan untuk terus melakukan ‘aktiviti’ tidak baik ini.

Buat anda yang tidak tahu, kejadian membaling batu melalui tingkap sering sahaja berlaku sebenarnya dan perbuatan ini telah mengakibatkan ada penumpang dan kru kereta api mengalami kecederaan.

Memandangkan masalah ini seringkali berlaku kepada KTM, jadi seorang konduktor telah meminta ibu bapa untuk mengawal tingkah laku anak mereka. Video tersebut telah dimuat naik oleh seorang pengguna TikTok, @redzuanmanaf87, yang juga merupakan seorang konduktor KTM. Video tersebut merupakan balasan kepada soalan netizen tentang mengapa tingkap dan pintu kereta api pecah.

Membahasakan dirinya sebagai ‘Pak Su’ pegawai itu meminta bantuan orang ramai untuk menghentikan perbuatan yang boleh merosakkan kereta api.

“Pak Su meminta bantuan kamu untuk menasihati anak-anak kamu dan jiran-jiran kamu supaya jangan membaling batu ke arah kereta api Pak Su.”

Menurut Pak Su lagi setiap hari ada sahaja yang membaling batu ke arah kereta api. Akibatnya pihak KTM perlu menggantikan cermin tingkap yang pecah setiap hari.

“Tolonglah. Kasihanilah orang yang menaiki kereta api. Kasihan kami semua.”

“Sayanglah harta kita ini (kereta api), ini semua harta kita bukan harta Pak Su,” tambahnya lagi. Dia kemudian menunjukkan ke arah cermin tingkap kereta api yang kelihatan rosak.

Seperti yang sudah diberitahu, isu ini bukanlah isu yang baru. Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) menanggung kerugian lebih RM6 juta pada tahun 2016 kerana terpaksa menampung kos menggantikan kira-kira 1,300 unit tingkap koc komuternya yang pecah akibat vandalisme.

Menurut Pengurus Komunikasi Korporat KTMB ketika itu, Siti Badariah Wan Hanafi, perbuatan membaling batu tidak mendatangkan kecederaan kepada penumpang tetapi ini telah menyebabkan operasi perjalanan komuter kadang kala terganggu.

“Jika kerosakan tingkap itu teruk, kita terpaksa menahan koc terlibat bagi tujuan penukaran cermin demi keselamatan pengguna,” katanya.

Pada 2019, Berita Harian pula ada melaporkan bahawa kejadian terlanggar haiwan peliharaan dan tren dibaling batu adalah antara masalah utama yang dihadapi Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Pantai Timur.

Tonton video di sini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI