26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaInspirasiDua beranak turun skuter sambil kereta di belakangnya berhenti ketika lampu hijau...

Dua beranak turun skuter sambil kereta di belakangnya berhenti ketika lampu hijau demi membantu warga emas selamat melintas jalan

Ketika anda berhenti di persimpangan lampu isyarat yang sibuk dengan kenderaan, apa reaksi anda apabila tiba-tiba melihat seorang datuk tua mahu melintas jalan di laluan zebra tetapi masanya tidak cukup untuk ke seberang kerana pergerakannya amat perlahan.

Rakaman video luar negara yang lama tular dipercayai dari Taiwan ini memaparkan situasi itu apabila ketika para pemandu kenderaan sedang berhenti di lampu isyarat merah, seorang datuk tua mahu melintas jalan.

Facebook

Sebaik lampu bertukar hijau, datuk itu terpaksa berhenti di pertengahan jalan dan terperangkap dalam laluan kenderaan deras yang kesemuanya cuba mengelak daripada terlanggarnya.

Facebook

Melihat situasi yang agak membahayakan telah spontan membuat seorang penunggang skuter wanita bersama anak perempuannya bergegas turun untuk membantu warga emas itu melintas jalan.

Facebook

Turut serta membantu datuk tua melintas jalan ialah pemandu kenderaan yang merakamkan dalam dashcam ketika detik datuk ini dibantu oleh duo anak beranak itu sehingga selesai dan selamat, dalam video berdurasi 2 minit 30 saat.

Facebook

Mereka sama-sama berhenti dan membantu satu sama lain, walaupun kedua-duanya adalah orang asing tidak dikenali. 

Tetapi rasa simpati dan hormat terhadap orang tua telah menyebabkan mereka melakukan perkara sama yang mulia.

Facebook

Ibu ini memberi teladan yang baik kepada anak perempuannya, menjadi insan baik hati dan menunjukkan rasa belas kasihan serta bertimbang rasa kepada golongan tua yang memerlukan bantuan tidak kira di mana.

Facebook

Menjadi contoh juga buat kita, mungkin pada suatu hari akan terjadi situasi ini di mana-mana dan kalau boleh melakukan perkara yang sama.

Tonton video di sini.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI