25.7 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 3, 2023
UtamaInspirasiPelajar Malaysia duduki tempat pertama di Virginia Tech, Amerika Syarikat

Pelajar Malaysia duduki tempat pertama di Virginia Tech, Amerika Syarikat

Pada mulanya ada rasa takut dengan sistem pendidikan tinggi di negara asing ditambah lagi dengan jumlah kaum perempuan dalam kursus pengajiannya, Irdina Shahriman akhirnya berjaya mencapai kejayaan di luar negara.

Penerima biasiswa Yayasan Tenaga Nasional itu berjaya mendapatkan keputusan cemerlang yang konsisten dengan mencapai purata mata gred kumulatif (CGPA) 4.0 sepanjang tempohnya sebagai Sarjana Muda Sains dalam Kejuruteraan Elektrik di Virginia Tech (VT) di Amerika Syarikat dari 2018 hingga 2021.

Pencapaian itu menyebabkan dia memimpin kumpulan itu untuk beberapa tahun berturut-turut, kerana dia menduduki tempat pertama dalam kalangan hampir 10,000 pelajar.

Ia juga menyaksikan pelajar berusia 24 tahun itu menerima pingat Phi Kappa Phi untuk Kolej Kejuruteraan – anugerah yang dianugerahkan kepada graduan senior dengan pencapaian akademik tertinggi.

Mengimbas kembali perjalanannya, Irdina, yang menamatkan pengajian pada Disember tahun lalu, berkata ketabahan dan percaya pada dirinya sendiri telah membantunya mengatasi ketakutannya untuk mencuba dan melakukan kesilapan.

“Saya bukan seorang ‘genius’ secara semula jadi, jadi saya bekerja keras. Saya tidak ponteng kelas, saya mengambil nota dengan tekun, dan yang lebih penting, saya mengambil inisiatif untuk berhubung dengan profesor dan rakan sekelas saya, yang benar-benar meningkatkan pemahaman saya tentang perkara itu,” katanya kepada StarEdu.

“Hayati proses pembelajaran; itulah yang paling penting,” tegasnya sambil menambah, “Sentiasa tetapkan niat anda dengan betul dan terjemahkannya ke dalam tindakan.”

“Mereka memberi banyak penekanan untuk menyatakan pandangan anda, menjadi lebih kreatif, dan berfikir di luar daripada apa yang diajar.

“Sebagai contoh, ada ketika saya dimaklumkan bahawa tiada format untuk laporan makmal dan ia perlu ditulis mengikut kesesuaian saya.

“Sebagai seseorang yang sentiasa bekerja dalam persekitaran yang tersusun, itu mendorong saya keluar dari zon selesa saya,” katanya.

Beliau menambah bahawa sistem akademik Amerika Syarikat memerlukan pelajar untuk konsisten dalam belajar kerana kebiasaannya mempunyai peperiksaan dua kali seminggu sepanjang semester.

“Beberapa hari, saya terpaksa batalkan rancangan untuk keluar dengan rakan-rakan atau menonton filem terkini. Ketika itu hujung minggu dan hari bekerja tidak ada bezanya dengan saya. Masa saya dihabiskan untuk menyelesaikan tugasan dan belajar untuk peperiksaan.

“Berlengah-lengah tidak mempunyai tempat dalam kamus hidup saya,” kongsinya lagi.

Dia juga berkata mengingatkan dirinya tentang tujuannya telah membolehkan dia menyesuaikan diri dengan persekitaran yang didominasi golongan lelaki di fakultinya.

“Sepanjang saya di VT, saya tidak pernah mempunyai ahli kumpulan perempuan dalam projek kumpulan saya, yang kadang-kadang menakutkan saya,” katanya. Walaupun pelajarannya adalah keutamaannya, Irdina juga meluangkan masa untuk beberapa aktiviti kokurikulum dan mengakui kepentingan menjaga diri.

“Saya sangat percaya bahawa mengekalkan kesihatan fizikal dan mental yang baik membantu seseorang menjadi lebih produktif,” katanya.

Menurut Irdina, gaya hidupnya di VT terdiri daripada tidur lapan jam sehari, bersenam, dan makan makanan yang dimasak di rumah.

“Ketahui sempadan anda dan jangan terlalu keletihan,” nasihatnya. Menurutnya lagi, pengalamannya di AS a telah membantunya menemukan dirinya dan keupayaannya untuk mengharungi kesusahan secara berdikari, serta mendedahkannya kepada budaya yang berbeza dan persahabatan baharu.

Setelah pulang ke Malaysia, Irdina yang berasal dari Subang Jaya, Selangor kini sedang menunggu penempatan di Tenaga Nasional Berhad.

“Saya teruja untuk meneruskan kerjaya saya dalam kejuruteraan kuasa dan menyumbang nilai kepada peralihan tenaga negara ke arah sumber elektrik yang lebih mampan,” katanya.

Kepada pelajar yang bercita-cita tinggi untuk membuat markah dalam pelajaran, Irdina menekankan perlunya percaya pada diri sendiri.

“Percaya pada kebolehan anda. Setiap orang mempunyai kekuatan dan kebolehan mereka sendiri dalam hidup. Ingatlah bahawa sifat manusia untuk berdaya saing, dan bahagian paling penting dalam bersaing adalah untuk bersaing bukan dengan orang lain, tetapi dengan diri sendiri.”

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI