26.6 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 10, 2023
UtamaGaya HidupPemuda ini mengaku cicit P. Ramlee tetapi ramai macam tak percaya, siap...

Pemuda ini mengaku cicit P. Ramlee tetapi ramai macam tak percaya, siap tunjukkan bukti memang betul ya

Kalau anda rakyat Malaysia mesti kena mengenali seniman agong Allahyarham Tan Sri P. Ramlee. Mana tidaknya kalau sebut nama P. Ramlee, semua orang mengenalinya sebagai legenda seni tanah air dan karyawan agong serba boleh sebagai pelakon, pengarah, penulis lagu, pemuzik, penulis lirik dan penyanyi.

P. Ramlee amat terkenal bukan sahaja di Malaysia malahan di seluruh dunia kerana hasil karya filemnya seperti Bujang Lapok, Do Re Mi, Tiga Abdul, Madu Tiga, Nujum Pak Belalang, Ahmad Albab dan lain-lain yang tidak pernah jemu ditonton.

TikTok

Agak lama juga kita tidak mendengar cerita keluarga P. Ramlee kerana kali terakhir mendengar adalah pada ketika anak lelakinya, Allahyarham Nasir P. Ramlee mengikut jejak bapanya menjadi anak seni.

Namun baru-baru ini, tular di TikTok apabila seorang pemuda bernama Abu Ghazi berkongsi dan mendedahkan yang dia adalah cicit kepada P. Ramlee.

TikTok

Pada mulanya, ramai juga pengguna TikTok yang rasa macam tak percaya, sehingga ada yang meminta tolong tunjukkan gambar moyangnya yang legenda itu.

Siapa sangka sehingga ramai juga yang terkejut rupa-rupanya Abu Ghazi memang benar dan sahih ada pertalian keluarga dengan legenda tiada ganti P. Ramlee.

Abu Ghazi membuktikan yang dia memang cicit P. Ramlee dengan keterangan salasilah keluarganya dalam akhbar Kosmo yang bertarikh 28 Disember 2008 bertajuk ‘Menjejak Waris-Waris P. Ramlee’.

TikTok

Kosmo menerangkan dengan lebih lanjut mengenai keturunan P. Ramlee dan Abu Ghazi berkata ketika akhbar itu disiarkan, dia baru berusia 3 tahun.

Abu Ghazi selanjutnya menerangkan dia adalah cicit hasil perkahwinan pertama P. Ramlee dengan Junaidah Daeng Harris, yang melahirkan Nasir P. Ramlee.

TikTok

Seniman Nasir P. Ramlee adalah datuk kepada Abu Ghazi yang meninggal dunia pada 17 Disember 2008.

TikTok

Selepas perkongsian dengan tontonan melebihi 1 juta itu telah membuatkan semua orang terbukti percaya, maka ramailah kalangan netizen yang meninggalkan komen di TikTok dengan berkata:

“Macam tengah belajar sejarah, hahaha..”

“Saya minat dengan moyang awak bro..”

“Terbaik, teruskan generasi legasi moyangmu dik.. Takkan pernah sekalipun lupa legenda seniman Malaysia.”

“Obses dengan P. Ramlee, semua cerita dia saya tengok..”

Semoga Abu Ghazi pun kalau berminat dan berbakat besar boleh menjadi legenda macam moyangnya Tan Sri P. Ramlee.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI