27.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 9, 2023
UtamaInspirasiAlami kesukaran untuk naik ke atas batu, bantuan kawan buatkan kura-kura ini...

Alami kesukaran untuk naik ke atas batu, bantuan kawan buatkan kura-kura ini akhirnya berjaya juga

Tiada hidup yang mudah dan setiap orang hakikatnya mempunyai kesusahan dan perjuangan masing-masing. Tidak kira siapa mereka, di mana mereka berada atau sekaya mana mereka dengan harta, mereka dan kita semua punya ujian yang harus ditempuhi. Ianya tidak mudah, tetapi tidaklah begitu sukar juga lebih-lebih jika ada orang di sekeliling yang selalu ada untuk menyokong.

Sepertinya bukan kita sahaja yang memerlukan sokongan dan bantuan daripada lain malah haiwan juga sangat memerlukan pertolongan terutama dalam melakukan hal-hal yang mereka tidak mampu untuk lakukan sendirian. Misalnya kura-kura dalam video ini yang sangat bernasib baik kerana ada kawan-kawan yang ada di sisinya, yang boleh membantunya ketika dia dalam kesusahan.

Apa yang berlaku ialah kelihatan ada seekor kura-kura yang berada di sebuah kolam atau tasik sedang berusaha untuk memanjat naik ke atas sebuah batu besar. Namun usahanya nampaknya tidak mudah kerana awalaupun sudah mencuba berkali-kali usahanya tetap tidak berhasil.

Kura-kura memiliki fizikal yang kecil, gempal, keras dan kura-kura juga tidak memiliki kelajuan atau ketangkasan. Keadaan ini membuatkan mereka sering mengalami kesukaran untuk memanjat dan jika tersilap langkah mereka boleh terbalik.

Tambahan lagi, keadaan batu tersebut yang licin membuatkan dia mengalami kesukaran untuk naik ke atas. Hal ini telah menyebabkannya melurut ke bawah beberapa kali.

Walau bagaimanapun, kesukarannya untuk memanjat batu telah disaksikan oleh kawannya. Salah seekor kura-kura di situ kemudian berenang ke arahnya untuk membantunya dengan menolaknya dari belakang supaya dia tidak melurut jatuh lagi. Kali ini dengan bantuan kawannya, kura-kura comel itu akhirnya berjaya menyemibangkan badannya dan terus naik ke atas batu.

Mungkin kerana bimbang kawannya akan terjatuh atau terbalik di dalam air membuatkan dia terus membantu.

Buat anda yang mungkin tidak tahu ia adalah bahaya jika kura-kura berada dalam keadaan terbalik. Keadaan seperti itu akan membuatkan kura-kura dalam keadaan sakit. Nyawa mereka bahkan boleh terancam jika mereka terus dibiarkan dalam keadaan terbalik.

Video comel tersebut telah dikongsikan oleh pegawai Perkhidmatan Hutan India, Susanta Nanda, di Twitter miliknya dengan kapsyen, “Dorongan kecil daripada rakan anda adalah perkara yang penting dalam hidup.” Selain itu, Nanda juga sering berkongsi pelbagai video comel dan gambar haiwan atau burung yang sangat menarik perhatian ramai.

Sehingga kini video tersebut telah ditonton lebih daripada 60,000 kali dan menerima pelbagai komen dan reaksi daripada netizen Twitter.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI