31.2 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 9, 2023
UtamaBerita UtamaKenderaan asing masih dilihat mengepam RON95 di Malaysia selepas sempadan darat Malaysia-Singapura...

Kenderaan asing masih dilihat mengepam RON95 di Malaysia selepas sempadan darat Malaysia-Singapura dibuka semula

Pelukan hangat, tangisan rindu menjadi saksi apabila pengembara Malaysia yang terperangkap di Singapura sejak COVID-19 melanda dunia sejak dua tahun lalu dapat pulang ke tanah air bermula 01 April 2022. Dengan sebahagian besar prosedur operasi standard (SOP) dilonggarkan, ia memberi kemudahan kepada pengembara kedua-dua buah negara untuk merentas sempadan darat tanpa perlu menjalani kuarantin atau melaksanakan saringan COVID-19 dengan syarat mereka sudah lengkap vaksinasi. Namun, isu yang kembali hangat sebaik sahaja sempadan darat Malaysia-Singapura itu dibuka semula ialah kenderaan asing masih lagi berdegil mengepam minyak petrol RON95.

Isu ini bukanlah isu baharu yang diperkatakan. Namun seakan tidak ada kesudahannya apabila baru-baru ini, kenderaan asing ‘ditangkap’ sedang mengepam minyak petrol RON95 ke dalam kenderaannya di stesen minyak di Malaysia. Perbuatan tersebut jelas melanggar peraturan yang telah dikeluarkan di mana kenderaan asing sememangnya tidak dibenarkan mengepam minyak petrol RON95 di Malaysia.

Gambar seorang lelaki yang berdiri di sisi kenderaan yang bernombor pendaftaran Singapura itu tular di media sosial kerana lelaki tersebut mengepam RON95 ke dalam kenderaannya. Perlakuan itu terbukti melalui warna kuning nozel yang terdapat di tangki minyak kenderaannya.

THE STAR

Gambar tersebut bukan sahaja menarik perhatian netizen, tetapi bekas Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak meluahkan rasa kecewanya apabila melihat gambar berkenaan. Menurut beliau, Petrol RON95 adalah bahan kawalan kerana diberi subsidi yang tinggi. Oleh yang demikian, adalah melanggar Akta Kawalan Bekalan kerajaan jika menjual RON95 kepada warga asing.

Kata Datuk Seri Najib lagi, “RM2.05 setiap liter RON95 di Malaysia adalah yang kesebelas paling rendah di dunia, malah lebih murah berbanding negara pengeluar minyak dan negara-negara teluk seperti Arab Saudi, Qatar, Bahrain, United Arab Emirates, Jordan dan Oman. RON97 yang dibenarkan dijual kepada warga asing pula dijual dengan harga RM3.91 setiap liter di Malaysia. Namun, masih jauh lebih murah berbanding harga S$3.02 (RM9.37) bagi RON95 dan S$3.51 (RM10.90) bagi RON97 di negara jiran kerana petrol dikenakan cukai yang tinggi.”

Beliau mengatakan Malaysia kehilangan RM1.70 bagi setiap liter RON95 yang dipam ke dalam kenderaan asing. Katanya di Facebook, “Jika warga asing mengisi 40 liter RON95, kerajaan akan kehilangan RM68 duit rakyat kepada warga asing.”

Harga minyak mentah telah meningkat secara mendadak sejak beberapa bulan yang lalu berikutan sekatan Amerika Syarikat terhadap Rusia yang menceroboh Ukraine.

Sehingga 28 Mac lalu, harga petrol di Amerika Syarikat adalah kira-kira RM4.72 (USD1.12) setiap liter, meningkat lebih kurang RM1.54 berbanding setahun yang lalu. Harga bahan api di Malaysia adalah lebih kurang RM7.32 dan RM2.67 lebih murah berbanding di Singapura dan Amerika Syarikat.

Undang-undang yang melarang penjualan RON95 kepada warga asing telah diperkenalkan pada tahun 2010 oleh bekas Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang kini adalah Perdana Menteri.

Seperti yang dilaporkan oleh Bernama, selepas gambar tersebut tular, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata kementeriannya (KPDNHEP) akan mempertingkatkan aktiviti pemantauan dan penguatkuasaan di semua stesen minyak, terutamanya yang berdekatan dengan sempadan darat Malaysia.

Dalam satu kenyataan pada 03 April, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, “Kementerian juga mengarahkan semua pejabat kementerian negeri yang bersempadan dengan Singapura dan Thailand memperhebat pemantauan dan pemeriksaan serta mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pihak yang melanggar Akta Kawalan Bekalan 1961 (Akta 122) dan Peraturan-peraturan Kawalan Bekalan 1974.”

Menurut Datuk Seri Alexander Nanta Linggi lagi, perbadanan atau syarikat yang didapati menjual petrol bersubsidi kepada kenderaan asing akan didenda maksimum RM2 juta. Manakala individu yang melanggar undang-undang pula akan didenda maksimum RM1 juta atau dikenakan hukuman penjara tidak melebihi 3 tahun atau kedua-duanya sekali.

@kpdnhep

Seperti yang dilaporkan malaysiakini, dengan pelancaran Ops Pantau yang bermula pada 03 April 2022, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata penguatkuasaan yang lebih agresif akan dijalankan. “Selain memastikan bekalan barangan mencukupi yang dijual pada harga berpatutan, Ops Pantau 2022 juga akan memastikan tahap pematuhan yang tinggi oleh peniaga, berikutan pembukaan semula ekonomi dan sempadan antarabangsa”.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI