25 C
Kuala Lumpur
Friday, December 8, 2023
UtamaGlobalPetugas pencegahan wabak jadi tular di China ekoran buat ujian COVID-19 ke...

Petugas pencegahan wabak jadi tular di China ekoran buat ujian COVID-19 ke atas ikan di pasar

Memandangkan wabak COVID-19 di Shanghai terus bertambah buruk, pihak berkuasa di China telah beralih daripada bukan sekadar menguji manusia untuk virus itu, tetapi mula melakukan ujian swab ke atas ikan di pasar makanan laut.

Sebuah video yang cepat menjadi tular di China, menunjukkan seorang petugas pencegahan COVID-19 memakai hazmat putih penuh, dengan cermin mata dan sarung tangan ketika memasukkan putik kapas ke dalam mulut ikan besar.

YouTube

Ujian PCR telah dijalankan pada 27 Mac, pada hari Shanghai memulakan perintah berkurung dua langkah di seluruh bandar dalam usaha untuk membendung virus itu, dan ia serta-merta mencetuskan perdebatan netizen.

“Ia satu pembaziran sumber perubatan”, kata seorang netizen yang mengkritik usaha itu.

Seorang lagi berseloroh, “Adakah mereka akan meletakkan ikan dalam kuarantin di tangki air berasingan selama 14 hari jika keputusan ujian positif?”

Manakala seorang penyokong menulis, “Pandemik sekarang teruk, dan ini adalah usaha untuk melindungi keselamatan makanan untuk rakyat.”

Pada hari Rabu (30 Mac), Shanghai melaporkan 5,982 kes baharu COVID-19, yang tertinggi di bandar itu semasa pandemik.

Dalam video itu, penjaja ikan membuka besar mulut ikan sambil pekerja pencegahan COVID-19 berkata, “Tolong jangan lepaskan tangan anda, saudara.”

YouTube

“Jangan bimbang, dia tidak akan menggigit,” jawab penjual.

Menguji ikan untuk COVID-19 bukan perkara main-main dalam konteks usaha China membanteras dan melawan virus itu. Negara itu mengaitkan kes import dengan makanan sejuk beku dan mel, dengan bandar pelabuhan Dalian menangguhkan operasi makanan sejuk beku semasa wabak pada November 2021.

Video pekerja pencegahan pandemik yang melakukan ujian PCR pada ayam, kucing, basikal, meja dan kerusi boleh didapati dengan mudah di Douyin, dan TikTok versi China, sekiranya anda membuat carian “ujian asid nukleik”.

Pada bulan Januari, video seorang pekerja di wilayah Henan tengah China yang sedang menguji pucuk bawang putih telah menjadi popular di Douyin.

YouTube

Seminggu lalu, di wilayah Hebei di utara China, seorang penduduk kampung bernama Chen Tianshang telah diambil kambingnya oleh seorang yang mendakwa sebagai kakitangan pencegahan wabak tempatan.

Chen tidak pernah melihat kambing itu lagi dan percaya ia telah dimakan oleh orang yang membawanya pergi.

Berikutan kritikan yang meluas, kerajaan tempatan memberi pampasan 2,600 yuan (RM1,720) kepada Chen.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI