27.1 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 9, 2023
UtamaKesihatanKajian: Terdapat kaitan antara ketagihan permainan 'game' dengan bunuh diri

Kajian: Terdapat kaitan antara ketagihan permainan ‘game’ dengan bunuh diri

Kajian dan analisis Norway yang dibiayai oleh Norwegian Competence Center for Gambling and Gaming Research mendapati bahawa terdapatnya hubungan yang signifikan antara masalah permainan (gaming) dan bunuh diri.

“Walaupun kebanyakan permainan adalah aktiviti yang menyeronokkan dan rekreasi, minoriti kecil dijangka mengalami masalah yang berkaitan dengan permainan mereka, contohnya, konflik dengan orang rapat atau kesihatan fizikal dan/atau mental yang terjejas,” tulis penulis, yang diketuai oleh Eilin Erevik.

“Bunuh diri mencerminkan idea bunuh diri [berfikir, mempertimbangkan, atau merancang bunuh diri], percubaan bunuh diri dan bunuh diri yang semuanya dicirikan oleh keinginan untuk mati,” tulis penulis.

“Semua hasil ini melibatkan pelbagai bahaya dan kesusahan bagi individu yang terjejas dan mereka yang rapat dengan mereka, dan penting kepada masyarakat.”

Masalah ‘gaming’ ditakrifkan sebagai sebarang aktiviti permainan yang memiliki masalah, berlebihan, ‘pathalogical’ yang mempengaruhi sebilangan kecil orang yang memilih untuk bermain.

Secara keseluruhan, pasukan itu menemui 1,348 kajian yang diterbitkan dari 2000 hingga 2021 dan menyemak 12 kajian dengan jumlah 88,732 peserta selepas melakukan saringan kelayakan.

Sebelas daripada 12 kajian menyiasat kaitan antara permainan yang bermasalah dan idea membunuh diri dan lima kes yang disiasat mempunyai percubaan membunuh diri.

Walau bagaimanapun, penulis menyimpulkan bahawa penemuan mereka “menunjukkan bahawa terdapat kaitan antara permainan yang bermasalah dan idea bunuh diri.”

Skala Penilaian Kualiti Newcastle-Ottawa (pdf) digunakan untuk menilai kemungkinan terdapat bias dalam kajian yang digunakan untuk semakan dan pengarang mencapai skor purata 5.8 bintang daripada 9, meletakkan kualiti purata penyelidikan adalah adil dan berkualiti.

Pasukan itu berteori tentang kemungkinan terdapat alasan di sebalik hubungan antara ketagihan terhadap permainan dan bunuh diri.

“Masalah terhadap permainan boleh menyebabkan bunuh diri,” penulis membuat spekulasi.

Hal ini boleh berlaku kerana adanya peningkatan tekanan psikologi dan impulsif yang seterusnya boleh meningkatkan kemungkinan untuk membunuh diri.

Walau bagaimanapun, pengarang juga berhujah bahawa hal sebaliknya juga boleh berlaku apabila pemain menjadika permainan sebagai alat untuk keluar daripada idea untuk membunuh diri. Mereka pada mulanya sudah mempunyai idea untuk membunuh diri jadi mereka bermain permainan video sebagai “cara untuk melarikan diri daripada kesusahan yang mereka alami.”

“Terdapat keperluan untuk lebih banyak kajian mengenai hubungan antara masalah permainan dan percubaan bunuh diri dan bunuh diri,” kata pasukan itu.

“Kajian yang dilakukan pada masa depan harus bertujuan untuk menyiasat sebab-akibat dan mekanisme yang dimainkan dalam hubungan antara masalah ‘game‘ dengan idea/percubaan membunuh diri. Khususnya, hubungan antara genre permainan, masalah permainan dan bunuh diri harus disiasat dalam penyelidikan pada masa depan.”

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI