25.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 3, 2023
UtamaInspirasi“Dulu Boat Tail kini Panhard EBR 105 WoT,” bapa tukar van jadi...

“Dulu Boat Tail kini Panhard EBR 105 WoT,” bapa tukar van jadi kereta kebal ‘World of Tank’ untuk anak lelakinya

Anda melihat seorang lelaki dan anak lelakinya menaiki kereta kebal kayu di tengah jalan dalam kejiranan mereka dan bapa ini benar-benar membuat kenderaan itu dalam buatan tangannya sendiri. 

Disebabkan minatnya yang gemar membina kenderaan mewah mini daripada kayu, Truong Van Dao kali ini mendapat idea mencipta kereta kebal tempur kayu yang dihasilkan dengan mendapat inspirasi permainan dalam talian popular ‘World of Tanks’ (WoT).

Gambar AFP

Bapa dari Vietnam Truong Van Dao melabur beribu-ribu dong dan menghabiskan masa berjam-jam bersama pasukannya membina kereta kebal kayu daripada rangka ubah suai van Mitsubishi L300 Panel lama, untuk anak kecilnya. 

Oleh kerana Vietnam tidak lagi berperang dengan Amerika, maka beratus-ratus kereta kebal sebenar tidak lagi tersedia untuk berperang seperti dahulu.

YouTube

Menukar van 16 tempat duduk itu menjadi kereta kebal kayu, Truong Van Dao dan anak lelakinya yang berusia 3 tahun mengelilingi kawasan kejiranan menayang kereta kebal kayu itu pada setiap hujung minggu. 

Duo bapa dan anak ini tinggal di wilayah Bắc Ninh, timur ibu kota Hanoi, Vietnam.

YouTube

Kereta kebal kayu Panhard EBR 105 mempunyai meriam replika sepanjang 2.8 meter dan berharga AS$11,000.00 (RM46,000) untuk dibina. Dao dan dua rakan sekerja mengambil masa 3 bulan untuk menukar van yang tidak digunakan itu kepada kereta kebal kayu.

YouTube

“Saya dan anak saya berasa lebih seronok menaiki kereta kebal itu, yang tiada kaitan dengan senjata mahupun peperangan,” kata Dao yang berusia 31 tahun kepada AFP.

YouTube

“Saya hanya menganggapnya sebagai kereta biasa, mengubah suainya menjadi kereta kebal untuk menjadikannya lebih menarik dan seronok untuk bermain,” tambahnya.

Mengekalkan enjin utama dan lantai van itu, mereka membuka ruang menjadi kereta tebal dengan menyusun semula bahagian dalam bagi memberi ruang untuk gear.

YouTube

Ia adalah sedikit rumit untuk Truong Van Dao memberi jaminan kesemua 8 roda untuk bergerak, walaupun penutup kayu yang dihiasi dengan corak yang kompleks lebih mudah untuk ditangani.

“Bahagian yang paling sukar ialah bagaimana membuat empat roda bawahan untuk dapat berjalan,” kata Dao.

YouTube

Kelajuan terpantas kereta kebal yang telah siap ialah 25km sejam. Jika Dao memacu kereta kebal kayu lebih laju daripada kelajuan maksimum, kabel yang menyambungkan roda akan terputus dan kenderaan itu tidak akan bergerak lagi. Akibatnya, kereta kebal kayu buatan sendiri tidak akan memecahkan sebarang rekod kelajuan.

Prototaip kereta kebal buatan sendiri ini berbeza dengan kereta mainan kanak-kanak kerana mereka bermain dengan versi plastik yang jauh lebih kecil di jalanan Hanoi.

YouTube

“Jika semua kereta kebal di dunia ini sama dengan kereta kebal saya, tidak ada salahnya, hanya untuk keseronokan,” kata Dao seorang bapa yang sentiasa dibanggakan.

YouTube

Truong Van Dao mempunyai saluran YouTube popular dikenali ‘ND-Woodworking Art’, di mana beliau mempamerkan beberapa karya kayu lain yang dibuat khas untuk kanak-kanak, dan semuanya berfungsi dengan sepenuhnya.

Anda boleh menonton pembuatan Lamborghini Sian, Ferrari 250 GTO, BMW 328 Hommage dan Rolls-Royce Boat Tail, hanya untuk menamakan beberapa karya Dao yang mempunyai setengah juta pelanggan di YouTube.

YouTube

Duo bapa dan anak ini sering dilihat di jalanan menguji beberapa produk yang telah siap. Walaupun ia adalah model berskala rendah dan tidaklah mewah, apa yang penting ia boleh dipandu baik dan beroperasi sepenuhnya.

YouTube

Dalam saluran YouTube itu, tukang kayu ini mendedahkan kenderaan dipasang daripada kayu yang dibuang, dan untuk mengekalkan rupa semula jadi, Dao dan pasukannya hanya menambah varnis kayu kemasan berkilat, dan ada kalanya, beliau menambah sedikit cat berwarna untuk penampakan hasil yang lebih cantik dan boleh dipercayai.

Tonton video di bawah:

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI