33.4 C
Kuala Lumpur
Wednesday, March 29, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaPolis berjaya berkas 2 suspek rompak siang hari barang kemas warga emas...

Polis berjaya berkas 2 suspek rompak siang hari barang kemas warga emas di hadapan rumahnya

Dua suspek rompak bersenjata ke atas seorang warga emas di Bandar Tun Razak, Cheras pada Sabtu, 26 Mac lalu, telah berjaya ditahan polis.

Dalam satu kenyataan di Facebook pada Selasa, 29 Mac, Ketua Polis Daerah Cheras Muhammad Idzam Jaafar berkata kedua-dua lelaki berusia 29 dan 35 tahun itu telah direman bagi membantu siasatan.

Pada Sabtu lalu, dua rantai dan dua gelang yang dipakai wanita berusia 77 tahun itu telah disamun oleh dua lelaki bersenjatakan parang, yang dihampiri secara tiba-tiba dan kemudian melarikan diri di hadapan kediamannya dengan menaiki motosikal Yamaha Y15 berwarna biru hitam.

Twitter

Kejadian pada jam 9 pagi itu dirakam oleh salah seorang jiran dan videonya menjadi tular di media sosial, yang mendapat perhatian polis pada jam 12.30 tengah hari pada hari yang sama.

Dalam video itu, suspek dilihat menarik tangan wanita warga emas itu secara paksa dan menggunakan pemotong untuk memutuskan rantai dan gelang tangan sebelum melarikan diri dari tempat kejadian.

“Mangsa cedera di tangan dan kehilangan barang kemas bernilai lebih RM25,000 dalam kejadian itu,” kata Muhammad Idzam sambil menambah motosikal itu mempunyai plat palsu yang cuba dijejaki pengguna media sosial.

Twitter

Suspek pertama telah ditangkap pada keesokan harinya pada Ahad, 27 Mac.

Polis berjaya menahan lelaki warga tempatan berusia 35 tahun yang mempunyai 18 rekod lampau.

Tangkapan kedua berjaya dibuat pada pagi Isnin, 28 Mac, dengan polis menahan lelaki warga tempatan berusia 29 tahun yang juga mempunyai 18 rekod lampau.

Twitter

Polis turut merampas barangan yang dipercayai digunakan dalam kes rompak bersenjata itu bersama wang tunai RM5,300.

Kedua-dua suspek telah direman masing-masing selama 6 hari (suspek berusia 35 tahun) sehingga 1 April, dan 7 hari (suspek berusia 29 tahun) sehingga 4 April.

Kes disiasat mengikut Seksyen 395/397 Kanun Keseksaan yang mengklasifikasikannya sebagai rompak berkumpulan yang membawa hukuman penjara maksimum dua puluh tahun dan sebat jika sabit kesalahan.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI