25.1 C
Kuala Lumpur
Friday, September 22, 2023
UtamaInspirasiPensyarah baik hati bantu ganti komputer riba pelajarnya yang rosak supaya tesis...

Pensyarah baik hati bantu ganti komputer riba pelajarnya yang rosak supaya tesis dapat disiapkan

Negara dikejutkan dengan berita seorang pelajar yang dihukum kerana menghadiri kuliah dalam talian dengan hanya menggunakan telefon pintar. Tetapi kita yang berada di luar situasi tidak sepatutnya menghukum kedua-dua belah pihak ekoran tidak mengetahui cerita sebenar.

Namun susulan itu, beberapa warganet mula berkongsi kisah pensyarah mereka yang hakikatnya ramai baik-baik belaka, walaupun mereka amat tegas semasa mengajar.

Jika anda pernah menuntut ilmu di IPT, anda sepatutnya memahami keadaan seperti pelajar ini.

Sekadar Gambar Hiasan / Pixabay

Aira, 24 tahun merupakan pelajar lulusan Fakulti Sains Sosial & Kemanusiaan di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dengan Ijazah Komunikasi Media, menceritakan kisah ketika dia perlu menghabiskan tesisnya untuk menamatkan pengajian.

Waktu sukar Aira adalah semasa PKP pada tahun 2020 dan ia adalah semester terakhirnya di universiti. Pada masa itu, komputer ribanya tiba-tiba rosak dan memutuskan untuk membuatnya mula berputus asa.

Jadi, Aira memberitahu pensyarahnya, Dr Wan Amizah tentang bagaimana dia mahu berehat seketika daripada belajar sehingga dia mampu membeli sebuah komputer riba yang baharu.

Sekadar Gambar Hiasan / Pixabay

Mendapat tahu tentang perkara ini, Dr Wan Amizah tanpa banyak tanya dengan segera mengambil inisiatif dan berjaya mengumpulkan RM300 daripada pensyarah lain untuk mendapatkan komputer riba baharu untuk Aira dengan baki untuk komputer riba itu telah dibayar penuh olehnya.

Apabila Dr Wan membuat transaksi wang untuk komputer riba itu kepada Aira, pelajar itu bertanya sama ada perkara ini telah membebankannya dan pensyarah lain, dan beliau berkata,

“Jangan bimbang tidak mengapa, ini sumbangan saya kepada awak. Pastikan awak belajar elok-elok ya..”

Aira berkata Dr Wan turut membantunya mendapatkan zakat dan derma daripada Jabatan Hal Ehwal Pelajar.

Twitter

Menyifatkan Dr Wan sebagai seorang pensyarah yang sangat tegas (atas alasan yang munasabah) tetapi tidak merendah-rendahkan sesiapa apabila terdapat individu yang mendekatinya untuk mendapatkan bantuan, dan beliau dengan senang hati akan menghulurkan bantuan, kata Aira.

Walaupun kini Aira sudah berjaya menamatkan pengajian, dia masih memandang tinggi dan terus teringat dengan jasa baik pensyarahnya itu serta amat berterima kasih kepada Dr Wan Amizah.

“Dengan bantuannya, saya mendapat senarai Dekan dan saya berjaya menamatkan pengajian!” katanya.

Sebenarnya terdapat ramai pensyarah yang amat tegas tetapi baik hati, sentiasa membantu serta berterusan memberikan sokongan demi memastikan kesemua pelajar mereka berjaya.

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI