26.6 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 10, 2023
UtamaGlobalPegawai Disney ketengahkan agenda gay dalam program semasa mesyuarat dalaman syarikat

Pegawai Disney ketengahkan agenda gay dalam program semasa mesyuarat dalaman syarikat

Eksekutif dan penerbit di Syarikat Walt Disney berkata semasa mesyuarat dalaman baru-baru ini yang diadakan terdapat idea untuk mencipta watak utama dalam filem dan rancangan yang melibatkan golongan gay atau transgender.

Karey Burke, presiden Kandungan Hiburan Umum Disney, berkata semasa pertemuan itu bahawa dia adalah ibu kepada dua “queer children”, di mana salah seorang daripadanya melihatnya dirinya memiliki jantina yang berbeza daripada ketika dilahirkan.

Burke berkata Disney telah pun menjadi rumah kepada “cerita LGBTQIA yang luar biasa selama bertahun-tahun” tetapi semasa forum syarikat terbuka baru-baru ini, seorang eksekutif mengatakan bahawa hanya terdapat sedikit elemen tersebut di dalam cerita-cerita Disney.

LGBTQIA bermaksud lesbian, gay, biseksual, transgender, ‘queer’, interseks dan aseks.

Pengenalan rang undang-undang di Florida mengenai undang-undang yang melarang membincangkan “orientasi seksual atau identiti jantina” di tadika hingga gred tiga yang ditandatangi oleh Gov. Ron DeSantis pada 28 Mac—merupakan respons negatif daripada beberapa kakitangan Disney.

“Kami mempunyai banyak, banyak, banyak watak LGBTQIA dalam cerita kami, namun kami tidak mempunyai petunjuk yang mencukupi, dan naratif di mana watak gay hanya menjadi watak, dan tidak perlu mengenai cerita gay. Itu sangat membuka mata saya dan saya boleh memberitahu anda bahawa ia adalah sesuatu yang saya rasa mungkin seandainya saat ini tidak berlaku, saya sebagai seorang pemimpin, dan rakan sekerja saya, tidak akan perasan,”

Beberapa klip video mesyuarat tersebut telah diperoleh dan disiarkan secara dalam talian oleh Christopher Rufo, seorang pembikin filem dan felo kanan di Institut Manhattan.

“Saya telah bercakap dengan beberapa pekerja Disney yang mengatakan syarikat itu telah keluar dari landasan sepenuhnya. Daripada teori perlumbaan kritikal kepada ideologi jantina, eksekutif mendorong aktivisme sayap kiri yang melampau dalam setiap aspek syarikat, daripada memadamkan perkataan ‘lelaki’ dan ‘perempuan’ daripada taman temanya kepada menjejaki ‘watak trans kanonik’ dalam program kanak-kanaknya,” beritahu Rufo kepada The Epoch Times melalui e-mel.

Disney, yang tidak menjawab permintaan untuk memberi komen terhadap Rang Undang-undang Hak Ibu Bapa dalam Pendidikan.

Ketua Pegawai Eksekutif Disney, Bob Chapek memberitahu semua pekerja pada masa itu bahawa dia telah mendengar mengenai “kesakitan, kekecewaan dan kesedihan” mereka terhadap respons Disney terhadap rang undang-undang itu, sambil menambah bahawa undang-undang itu merupakan “cabaran terhadap hak asasi manusia.”

“Anda memerlukan saya untuk menjadi sekutu yang lebih kuat dalam memperjuangkan hak sama rata dan saya mengecewakan anda. Saya minta maaf,” tulis Chapek. Dia berkata Disney akan segera meningkatkan sokongan untuk kumpulan advokasi yang menentang undang-undang seperti ini di negeri lain.

Dalam satu kenyataan selepas DeSantis menandatangani undang-undang itu, Disney menyatakan matlamatnya agar undang-undang itu dimansuhkan atau dibatalkan di mahkamah.

Sebelum menandatangani rang undang-undang itu, DeSantis mengecam apa yang disifatkannya sebagai bahan bilik darjah untuk kanak-kanak kecil yang mengandungi kandungan tentang “seksualiti dan ideologi jantina yang terjaga,” yang menurutnya tidak sesuai untuk kanak-kanak kecil dan sesuatu yang tidak mahu diajar oleh ibu bapa.

DeSantis berkata kenyataan Disney mengenai matlamat syarikatnya adalah “melampaui batas”, sambil menambah: “Negeri ini ditadbir mengikut kepentingan rakyat Florida. Ia tidak berdasarkan permintaan eksekutif korporat California. Mereka tidak mengendalikan negeri ini. Mereka tidak mengawal negeri ini.”

Christina Pushaw, setiausaha akhbar untuk DeSantis, memberitahu The Epoch Times dalam e-mel bahawa Disney membina jenama sebagai syarikat mesra keluarga dan “satu kesilapan besar untuk membuangnya kerana menyokong ideologi seks dan jantina dalam gred tiga.”

Video lain yang dikeluarkan oleh Rufo menunjukkan pengurus kepelbagaian dan inklusi Disney, Vivian Ware menerangkan cara syarikat menukar semua ucapan mereka di taman temanya, beralih daripada “ladies and gentleman, boys and girls” kepada “hello, everyone” or “hello, friends” (“helo, semua orang” atau “helo, kawan-kawan.”)

Sementara itu, penyelaras pengeluaran Disney, Allen March, bercakap tentang bagaimana dia bekerja dengan pasukan membuat ‘Moon Girl’ selama dua tahun.

Pasukan itu telah “benar-benar terbuka untuk meneroka cerita mengenai queer” dan terdapat peningkatan kesedaran bahawa watak utama harus transgender, aseksual atau biseksual untuk meneroka aspek tersebut dengan lebih baik, kata Mac.

Klip lain memaparkan Latoya Raveneau, penerbit eksekutif yang bekerja di The Proud Family dan Eureka!, berkata dia pernah mendengar sebelum menyertai Disney bahawa syarikat itu tidak menggalakkan watak gay dan transgender, tetapi selepas diupah, mendapati perkara sebaliknya telah berlaku.

Kepimpinan dan penyampai persembahan Disney “sangat mengalu-alukan agenda gay yang tidak dirahsiakan,” katanya.

James Lindsay, pengasas New Discourses, memberitahu The Epoch Times dalam mesej Twitter bahawa video itu mendedahkan ideologi yang dipanggil ‘Queer Theory’.

“Teori Queer bukanlah sokongan kepada LGBT, dan ia adalah sesuatu yang perlu dipersiapkan,” katanya. “Ia adalah pendekatan Marxis terhadap seks, jantina, seksualiti, dan kesihatan yang dilihat ‘normal’ seperti harta borjuis yang mesti dihapuskan.”

Please Subscribe to Truth News : English Epoch Times

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI